Πονοκέφαλοι στην εφηβεία: Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες;

Οι πονοκέφαλοι στην εφηβεία μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα του παιδιού, τη μελέτη και τη συμμετοχή του στις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Πονοκέφαλοι στην εφηβεία: Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες;
Bigstock

Η εφηβεία είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από σωματικές, ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές. Εκτός από τους πόνους της περιόδου τα κορίτσια και τους πόνους ανάπτυξης, τα έφηβα παιδιά συχνά υποφέρουν και από πονοκεφάλους κυρίως άγχους και των ορμονικών αλλαγών.

Σύμφωνα με το American Family Physician η συχνότητα των πονοκεφάλων αυξάνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 51% των παιδιών ηλικίας μεγαλύτερης των 7 ετών είναι πιθανό να εμφανίσουν πονοκεφάλους. Στην ηλικία των 15 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνεται στα 82%.

Πονοκέφαλοι στην εφηβεία: Πιθανές αιτίες

Η πιο συνήθης αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές. Στα κορίτσια οι ημικρανίες πιθανά είναι αποτέλεσμα της αύξησης των οιστρογόνων και παρατηρούνται συνήθως λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την έμμηνο ρύση. Oι πονοκέφαλοι είναι επίσης σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και παρατηρείται 1 με 2 εβδομάδες πριν την αρχή της περιόδου.

Τέλος, οι πονοκέφαλοι στην εφηβεία μπορεί να είναι αποτέλεσμα έντονου στρες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων εξαρτάται από τα αίτια και το είδος τους. Για παράδειγμα εάν το στρες είναι αυτό που προκαλεί τους πονοκεφάλους στο παιδί, δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις ηρεμίας ή κάποια δραστηριότητα ή και άθλημα για να εκτονωθεί.

Επίσης, μπορείτε να δώσετε στο παιδί παυσίπονο. Κάποιοι παιδίατροι συνιστούν μία δόση ιβουπροφαίνης και ακιταμινοφαίνης μόλις ξεκινήσει ο πονοκέφαλος. Τέλος, παρακινήστε το παιδί να ξαπλώσει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μέχρι να νιώσει τον πονοκέφαλο να υποχωρεί.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εάν ο πονοκέφαλος εμφανιστεί μετά από κάποιον τrαυματισμό στο κεφάλι.
  • Εάν οι πονοκέφαλοι έχουν συχνότητα πάνω από μία φορά την εβδομάδα
  • Εάν συνοδεύονται από λιποθυμικά επεισόδια ή κρίσεις.
  • Εάν παρατηρείται επίσης θολή όραση.
  • Εάν οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Εάν συνοδεύονται από συμπτώματα όπως ο εμετός, η ξηρότητα στο λαιμό και ο πονόδοντος

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved