Η αργκό των νέων που «τρελαίνει» τους γονείς: Τι σημαίνει η λέξη «έχω το sauce»;

Πάει κάπου το μυαλό σας εκτός από τη ...σως; 

 

Η αργκό των νέων που «τρελαίνει» τους γονείς: Τι σημαίνει η λέξη «έχω το sauce»;
Bigstock

Αν έχετε παιδί στην εφηβεία είναι πολύ πιθανό να ακούτε συχνά λέξεις και φράσεις που σας κάνουν να σηκώνετε το φρύδι με απορία αλλά και αποδοκιμασία.

Λέξεις «πειραγμένες», εμπνευσμένες στις μέρες μας από την τραπ κυρίως μουσική αλλά και τα games, που συχνά δεν βγάζουν νόημα (για σας) αλλά κάνουν θραύση στους έφηβους.

Η ανάγκη των παιδιών να επικοινωνήσουν αλλά και να ανήκουν σε ομάδες που είναι μοδάτες, οδηγεί στη δημιουργία μιας δικής τους γλώσσας με νεολογισμούς και ευφάνταστες εκφράσεις που εξαπλώνονται από παρέα σε παρέα.

panelinies-efivoi-1.jpg

Η γλώσσα των νέων

Ο όρος γλώσσα των νέων δηλώνει το σύνολο των γλωσσικών φαινοµένων που χαρακτηρίζουν την επικοινωνία των νέων µεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον διδάκτορα Γλωσσολογίας Γιάννη Ανδρουτσόπουλο, «παρά τον χαρακτηρισµό «γλώσσα», η γλώσσα των νέων δεν είναι ένα αυτοτελές γλωσσικό σύστηµα, αλλά µια «κοινωνιόλεκτος» [sociolect], δηλαδή ένας τρόπος οµιλίας µε λεξιλογικά, πραγµατολογικά και δοµικά χαρακτηριστικά που χρησιµοποιείται υπό ορισµένες συνθήκες επικοινωνίας και είναι µέρος της γλωσσικής συνείδησης µιας κοινότητας. Η κοινωνική βάση της γλώσσας των νέων είναι η «παρέα», το δίκτυο των συνοµηλίκων. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει µια ενιαία γλώσσα των νέων, αλλά ένα σύνολο από επιµέρους τρόπους οµιλίας µε κοινές τάσεις διαµόρφωσης και κοινά γλωσσικά στοιχεία».

efivoi-tiktok-ereuna-2.jpg

Τι σημαίνει η λέξη «έχω το sauce»;

Η νέα slag των νέων είναι πιο πλούσια από ποτέ και οι άγνωστες λέξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Γι’ αυτό και το Mothersblog τις τελευταίες μέρες σας παρουσιάζει την ερμηνεία λέξεων που συχνά ακούτε και δεν ξέρετε τι σημαίνουν ( όπως κι εμείς).

Μετά λοιπόν το «φλεξάρω» και το «cringe» σειρά έχει σήμερα η λέξη «έχω το sauce».

Αν το μυαλό σας προσπαθεί να κάνει έναν συνειρμό με τη…σάλτσα σας λέμε εκ των προτέρων ότι δεν έχει καμία σχέση. Ούτε με το θράσος, την αναίδεια και την αυθάδεια που είναι η έτερη σημασία της λέξης στα αγγλικά.

Για να σας λύσουμε την απορία, «έχω το sauce» χρησιμοποιείται από τους νέους όταν θέλουν να πουν ότι κάποιος έχει στιλ, ότι έχει τον απαραίτητο αέρα για να κάνει εντύπωση.

Η συγκεκριμένη έκφραση έχει ως πηγή έμπευσης τα τραπ τραγούδια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved