Το «ευ-ζειν» του εφήβου: Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Έξι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη ψυχική υγεία του έφηβου παιδιού.

Το «ευ-ζειν» του εφήβου: Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς
Bigstock

Η εφηβεία είναι μία περίοδος γεμάτη προκλήσεις και είναι σημαντικό να δείχνετε στο έφηβο παιδί ότι το αγαπάτε και ότι το στηρίζετε. Τι μπορείτε να κάνετε πρακτικά για να ενισχύσετε την ψυχική υγεία του έφηβου παιδιού;

Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του

Δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει για τη μέρα του, για τα πράγματα που σκέφτεται, για όσα νιώθει. Μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει σε κάποια δουλειά του σπιτιού όπως είναι η προετοιμασία του βραδινού γεύματος για να περάσετε ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί.

Ό,τι και αν σας πει, προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε με ενσυναίσθηση και κατανοήση.

Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία τις μεταξύ σας αντιπαραθέσεις

Ακούστε τι έχει να σας πει και παρά τις όποιες σας διαφωνίες, προσπαθήστε να διαχειριστείτε την κατάσταση με ψυχραιμία και όχι με φωνές. Σκεφτείτε και την δική του οπτική και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του. Τέλος, μην ξεχνάτε, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς και με τα δικά σας συναισθήματα και πάντα να υποστηρίζεται με επιχειρήματα την όποια σας θέση.

Παρακινήστε το να εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά του

Ένα άθλημα, το τρέξιμο ή το περπάτημα έχει πολλά περισσότερα οφέλη για το παιδί από όσα νομίζετε. Εκτός από την ενδυνάμωση του σώματος, η γυμναστική -οποιοδήποτε είδος- δρα ευεργετικά στην ψυχική υγεία του εφήβου.

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάθεση και γενικότερη ψυχολογία. Φροντίστε το παιδί να ακολουθεί υγιεινές διατροφικές συνήθειες και το καθημερινό του διατροφολόγιο να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα junk food προφανώς δεν γίνεται να κοπούν ή να απαγορευθούν, το σημαντικό όμως είναι το ίδιο το παιδί να καταλαβαίνει ότι πρέπει να τα καταναλώνει με μέτρο.

Επαρκής ύπνος

Ο επαρκής ύπνος είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία σώματος και πνεύματος. Μπορεί να μην σας ακούει πάντα, αλλά παρακινήστε το έφηβο παιδί να κοιμάται αρκετές ώρες το βράδυ καθημερινά και να ακολουθεί μία ρουτίνα ύπνου.

*Με πληροφορίες από igniteteentreatment.com, www.unicef.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved