Πώς να μιλήσετε στην έφηβη κόρη σας για το ντύσιμό της

Αν διαφωνείτε με τον τρόπο που ντύνεται η κόρη σας, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να της μιλήσετε ώστε να σας ακούσει.

Πώς να μιλήσετε στην έφηβη κόρη σας για το ντύσιμό της
Bigstock

Δεν υπάρχει καθορισμένη ή ιδανική στιγμή για να μιλήσετε με την κόρη σας σχετικά με το ντύσιμό της και τα ρούχα που επιλέγει.

Συνήθως οι αντιπαραθέσεις ξεκινούν λίγο πριν την εφηβεία όπου τα κορίτσια ακολουθούν πιστά τις τάσεις της μόδας, ανεξάρτητα από το αν ταιριάζουν στο προσωπικό τους στιλ που ούτως ή άλλως είναι υπό διαμόρφωση.

Πώς λοιπόν μπορείτε να πείτε στην κόρη σας ότι τα ρούχα που επιλέγει δεν την κολακεύουν ή είναι προκλητικά και κυρίως πώς θα καταλάβει ότι το ντύσιμο δεν είναι προϋπόθεση για να γίνει αρεστή ή να ενταχθεί σε παρέα;

Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί:

Κατανοήστε τις δικές σας ενστάσεις

Πολλοί άνθρωποι έχουν ασυνείδητες προκαταλήψεις ή απόψεις για τα ρούχα, ειδικά των κοριτσιών. Πριν ξεκινήσετε μια συζήτηση, αναρωτηθείτε γιατί νιώθετε όπως νιώθετε για τις επιλογές των ρούχων τις κόρης σας.

Ρωτήστε την κόρη σας για τις επιλογές της

Τα παιδιά και οι έφηβοι βομβαρδίζονται με μηνύματα σχετικά με το τι να φορέσουν αλλά και για την εικόνα του σώματος τους μέσα από τα social media. Ζητήστε από την κόρη σας να σας δείξει τι της αρέσει, ποιον «ακολουθεί» και τι την εμπνέει να ντύνεται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Θα μάθετε περισσότερα απ΄όσα νομίζετε.

Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς

Οσο κι αν διαφωνείτε με τις ενδυματολογικές επιλογές της κόρης σας, αποφύγετε επικριτικά σχόλια όπως «δεν σε κολακεύει», «σε παχαίνει». Αντ 'αυτού, επιλέξτε σχόλια τύπου « έξω κάνει πολύ κρύο, οπότε δεν νομίζω ότι το φανελάκι είναι η σωστή επιλογή για σήμερα». Μπορεί να διαφωνήσει, αλλά η άποψή σας είναι τεκμηριωμένη.

Μάθετε πώς νιώθει για το σώμα της

Μελέτες δείχνουν ότι το πώς νιώθει κάποιος για το σώμα του, επηρεάζει την επιλογή ρούχων. Μια συζήτηση με την κόρη σας για ρούχα μπορεί να είναι μια καλή αφορμή να πει για το πώς νιώθει για το σώμα της, το βάρος της, τις αλλαγές που συμβαίνουν και κατά πόσο είναι σε θέση να τις διαχειριστεί.

Μιλήστε για την καταλληλόλητα των ρούχων σε σχέση με τον χρόνο και τον τόπο

Το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να φορεθεί και υπό ποιες συνθήκες είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνετε μαζί της. Ρούχα που είναι «κατάλληλα για το σπίτι» μπορεί να μην είναι κατάλληλα για το σχολείο. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσετε από κοινού ποια ρούχα μπορεί να φοράει και που.

Μην ασκείτε συνέχεια κριτική

Όταν μιλάτε για ρούχα με την κόρη σας, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε χώρο ώστε η συζήτηση να παραμείνει ανοιχτή και χωρίς κριτική. Μπορεί να έχετε άποψη για το τι πρέπει να φορέσει, αλλά το να δοκιμάζει τα όριά σας ακόμα και σε αυτό τον τομέα, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εφηβικής ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφεύγετε κάθε σχόλιο που αφορά άμεσα το σώμα, το βάρος, το στήθος, τα σεξουαλικά της όργανα καθώς και την επιβολή αυστηρών τιμωριών.

Με πληροφορίες από choosingtherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved