Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες που έχουν παιδιά στην εφηβεία

Η μητρότητα με παιδιά στην εφηβεία είναι δύσκολη υπόθεση.

Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες που έχουν παιδιά στην εφηβεία
Bigstock

Από τη μια στιγμή στην άλλη μια μαμά έχει να διαχειριστεί διαφορετικά πράγματα. Τη μια μέρα βάζει για ύπνο το "μικρό" της αγγελούδι, του δίνει ένα φιλί στο μάγουλο, το καληνυχτίζει και την επόμενη μέρα ξυπνά ένα μικρό αντιδραστικό πλάσμα, μέσα στα νεύρα, που δεν ξέρει τι του φταίει και όλα όσα κάνει δεν θυμίζουν σε τίποτε το πάλε ποτέ ήσυχο παιδί που ήταν πριν.

Ναι, ναι. Όσοι έχετε παιδιά στο δημοτικό ευχαριστηθείτε τα τώρα που μπορείτε. Γιατί εκεί, στην έκτη τάξη, θα έρθουν τα πάνω κάτω και εσείς δεν θα ξέρετε ούτε τι να κάνετε, ούτε και πώς να συμπεριφερθείτε.

Για να σας βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε έναν οδηγό επιβίωσης με πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βγάλετε πέρα, αυτές τις 6 δύσκολες χρονιές που τα παιδιά σας θα βρίσκονται στην εφηβεία.

Πώς θα βγάλει τη χρονιά με επιτυχία μια μαμά με παιδιά στην εφηβεία

1. Καθίστε στο αυτοκίνητο έχοντας μουσική και κοιτώντας έξω από το παράθυρο

Δεν είναι κακό να κάθεσαι μέσα στο αυτοκίνητο και να κοιτάς το πουθενά έξω από το παράθυρο, πίνοντας καφέ ή κάποιο αναψυκτικό. Έτσι οι μαμάδες με παιδιά στην εφηβεία κάνουν restart. Μετά από μια έντονη μέρα και επειδή δεν θα θέλετε να τσακωθείτε, δοκιμάστε το. Δουλεύει. Θα ηρεμίσετε.

2. Βεβαιωθείτε ότι πάντα έχετε μετρητά επάνω σας

Ναι. Θα χρειάζεστε περισσότερα μετρητά επάνω σας. Οπότε σταματήστε στο πρώτο ΑΤΜ που θα βρείτε στο δρόμο σας. Τα παιδιά σας χρειάζονται χρήματα είτε γιατί θέλουν να αγοράσουν κάτι στο σχολείο, είτε για να αγοράσουν εισιτήρια για να πάνε σινεμά με τους φίλους τους, είτε για να πάρουν κάποιο σνακ γυρνώντας από το φροντιστήριο.

3. Αγοράστε δύο από όλα (όταν έχει να κάνει με το φαγητό) ποτέ δεν ξέρετε πόσα παιδιά θα βρεθούν στο σπίτι σας

Οι φιλίες των παιδιών στην εφηβεία πολλαπλασιάζονται. Θα μάθετε πολύ γρήγορα πόσο σημαντικό είναι να αγοράζετε δύο από όλα: 2 πίτσες, 2 βαζάκια πραλίνα φουντουκιού, δύο συσκευασίες πατατάκια.

4. Θυμηθείτε πώς ήσασταν εσείς στην ηλικία τους και προσευχηθείτε να μην κάνουν ό,τι κάνατε και εσείς

Οι γονείς πολλές φορές βλέπουμε τους εαυτούς μας μέσα στα παιδιά μας. Γι' αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί με πολλά πράγματα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά θα σκεφτούν και θα πράξουν όπως εμείς πριν 20 χρόνια.

5. Μάθετε να παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια και να χειρίζεστε τα social

Ακόμη και αν δεν σας αρέσουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα περισσότερα παιδιά αρέσουν γι' αυτό θα πρέπει να μάθετε να παίζετε αν θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί τους. Τα παιδιά θα θέλουν να χαλαρώσουν με πράγματα που αρέσουν σε εκείνα και όχι με πράγματα που αρέσουν σε εσάς.

6. Θα βρίζετε περισσότερο από ποτέ

Ακόμη και αν δεν έχετε βρίσει ποτέ στη ζωή σας, ίσως να πιάσετε τον εαυτό σας να βρίζει για να αποσυμπιεστεί από το στρες. Μερικές φορές ίσως να γλιστρήσουν από το στόμα σας λέξεις που δεν θα λέγατε ποτέ αλλά έχετε ακούσει τα παιδιά σας να τις χρησιμοποιούν.

7. Καφές και κρασί

Θα αρχίζετε τη μέρα σας με καφέ και θα την τελειώνετε με ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα για να χαλαρώσουν τα νεύρα σας.

8. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Ναι, το λέμε συνέχεια και θα το πούμε ξανά. Μια μαμά, ένας γονιός, χρειάζεται χρόνο με τον ίδιο του τον εαυτό. Φροντίστε τον εαυτό σας. Δείξτε στα παιδιά σας ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και να κάνουμε μια παύση μέσα στην ημέρα μας αν χρειάζεται από όλους και όλα.

9. Κρατήστε τους φίλους σας κοντά

Ένας καλός φίλος μας αποφορτίζει. Είναι εκεί για να μας παρηγορήσει. Θα σηκώσει το τηλέφωνο. Θα απαντήσει στα μηνύματα. Οι φίλοι είναι η παρηγοριά μας στις δύσκολες στιγμές. Οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα μας όταν το παιδί αρχίσει σιγά -σιγά να ανοίγει τα φτερά του και να φεύγει από τη φωλιά του.

10. Θυμίστε στον εαυτό σας να αναπνέει (βαθιά)

Μην ξεχνάτε να παίρνετε ανάσες. Βαθιές ανάσες. Τη μία μετά την άλλη. Ανάσες όταν τα παιδιά δεν σας ακούνε. Ανάσες όταν έχουν μια δύσκολη μέρα. Ανάσες όταν νιώθετε ότι δεν σας ακούει κανείς.

11. Αφήστε τα παιδιά σας να αποτύχουν

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο για να εξελιχθούν και να μάθουν τα παιδιά. Είναι σίγουρο πιο εύκολο να τα κάνετε εσείς όλα αντί για εκείνα, όμως χάνουν με αυτόν τον τρόπο σημαντικά μαθήματα.

Αφήστε τα να κάνουν λάθη. Αφήστε τα να αναγνωρίσουν το λόγο που έκαναν ένα λάθος. Αφήστε τα να σηκωθούν στα πόδια τους.

Με όλα τα παραπάνω σίγουρα θα τα βγάλετε πέρα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

με πληροφορίες από how-moms-survive-teens

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved