Εφηβεία και υγιεινή γεννητικών οργάνων

  • Γιατί η προσωπική υγιεινή είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εφηβείας;
  • Βοηθώντας το παιδί σας να διαχειριστεί την υγιεινή των γεννητικών οργάνων του
  • Οσμή σώματος
  • Περίοδοι
  • Τι μπορείτε να κάνετε;
  • Συμβουλές για τα αγόρια
  • Φροντίδα στο σπίτι
  • Πότε να δείτε ένα γιατρό
Aγγελική Ρέβελα
Εφηβεία και υγιεινή γεννητικών οργάνων

Η εκμάθηση της σημασίας της προσωπικής υγιεινής για τους εφήβους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας τους. Τα παιδιά δίνουν προσοχή στις βασικές ατομικές συνήθειες υγιεινής, όπως όταν βήχουν να καλύπτουν το στόμα τους και το πλύσιμο των χεριών μετά τα γεύματα.

Ωστόσο, όταν μπαίνουν στην εφηβεία, αυτή η λίστα επεκτείνεται για να συμπεριλάβει ορισμένες νέες συνήθειες κρίσιμες για την υγεία και την ευημερία του εφήβου. Μπορείτε να βοηθήσετε τον έφηβο σας στην ανάπτυξη μιας καλής προσωπικής υγιεινής ως γονέας.

Γιατί η προσωπική υγιεινή είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εφηβείας;

Η υγιεινή κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, ακριβώς όπως είναι σημαντικό για τα παιδιά και τους ενήλικες. Εκτός από τους γενικούς λόγους προσωπικής υγιεινής, οι έφηβοι έχουν και ορισμένους ειδικούς λόγους .

Βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας και την αποφυγή έκθεσης σε λοιμώξεις και ασθένειες. Για παράδειγμα, η καθαριότητα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως βοηθά τα έφηβα κορίτσια να αποτρέψουν πιθανές μολύνσεις.

Τους βοηθάει να παραμένουν άνετοι ενώ βρίσκονται κοντά με άλλους. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη ενός εφήβου, την αυτοεκτίμηση, και τους παρακινεί σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Τους βοηθά επίσης να προσαρμοστούν στις κοινωνικές νόρμες της ενηλικίωσης, όπου η υγιεινή είναι ένα μέρος της προσωπικότητας του ατόμου.

Η προσωπική υγιεινή είναι επίσης σημαντική επειδή η εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά βλέπουν νέες αλλαγές, όπως η ανάπτυξη των τριχών του σώματος και η αύξηση της οσμής του σώματος. Η υγιεινή τους βοηθά να διατηρούν τα ιδιωτικά τους μέρη καθαρά και να αποφεύγουν την οσμή του σώματος. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να παραμείνουν πειθαρχημένοι και επικεντρωμένοι στους στόχους που έχουν θέσει για τον εαυτό τους.

Όταν το παιδί σας ήταν νεότερο, διδάξατε στο παιδί σας τα βασικά της καλής υγιεινής – πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματός τους όταν βήχουν, και κάνοντας τακτικά μπάνια ή ντους.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος για να χτίσετε πάνω σε αυτά τα βασικά. Είναι μια εποχή που το μεταβαλλόμενο σώμα του παιδιού σας σημαίνει ότι η προσωπική υγιεινή θα πρέπει να αλλάξει επίσης - για παράδειγμα, το παιδί σας θα πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιεί αποσμητικό. Και όπως όταν το παιδί σας ήταν νεότερο, ίσως χρειαστεί να τους βοηθήσετε να ξεκινήσουν.

Οι καλές συνήθειες υγιεινής στην παιδική ηλικία είναι μια μεγάλη βάση για την καλή υγιεινή στα εφηβικά χρόνια. Και αν έχετε ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας, θα το κάνει πιο εύκολο να μιλήσετε για τα θέματα προσωπικής υγιεινής που προκύπτουν στην εφηβεία.

efiveia ygieini simatos 1

Βοηθώντας το παιδί σας να διαχειριστεί την υγιεινή των γεννητικών οργάνων του

Έχετε ένα σημαντικό ρόλο να παίξετε για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει για το πώς το σώμα και οι ανάγκες τους υγιεινής πρόκειται να αλλάξουν, και να είναι το παιδί σας έτοιμο να διαχειριστεί αυτές τις αλλαγές. Όσο νωρίτερα μπορείτε να ξεκινήσετε αυτές τις συνομιλίες, τόσο το καλύτερο - ιδανικά, πριν το παιδί σας μπει στην εφηβεία.

Οσμή σώματος

Όταν τα παιδιά φθάσουν στην εφηβεία, αναπτύσσεται ένας νέος τύπος ιδρωτικού αδένα στις μασχάλες και στις περιοχές των γεννητικών τους οργάνων. Τα βακτήρια του δέρματος τρέφονται από τον ιδρώτα αυτού του τύπου αδένα που παράγει, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οσμή σώματος .

Αν το παιδί σας πλένει το σώμα του και αλλάζει τα ρούχα του τακτικά, ειδικά μετά τη σωματική άσκηση, θα βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης των βακτηρίων. Η αλλαγή εσωρούχων και άλλων ρούχων που φοριούνται δίπλα στο δέρμα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτά τα ρούχα συλλέγουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τον ιδρώτα και τα υγρά του σώματος, τα οποία τα βακτήρια αγαπούν να τρώνε. Γι' αυτό μυρίζουν άσχημα.

Η έναρξη της εφηβείας είναι επίσης μια καλή στιγμή για το παιδί σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί αντιιδρωτικό αποσμητικό. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να το κάνει αυτό αφήνοντας τους να επιλέξουν ένα. Σημειώστε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα που είναι αποσμητικά αλλά όχι αντιιδρωτικά. Αυτά τα προϊόντα απλά καλύπτουν την οσμή.

efiveia ygieini simatos 4

Περίοδοι

Το παιδί σας θα χρειαστεί βοήθεια για να διαχειριστεί τις περιόδους τους στην αρχή. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με το παιδί σας για το πόσο συχνά να αλλάξει τη σερβιέτα, το ταμπόν ή τα εσώρουχα που αντέχουν στην περίοδο.

Οι έφηβοι χρειάζονται επιπλέον χρόνο στο μπάνιο! Ενώ μαθαίνουν να ξυρίζονται ή να χειρίζονται τις περιόδους τους, αυτές οι δραστηριότητες υγιεινής μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο. Μπορείτε να βοηθήσετε με το να είστε υπομονετικοί και να δώσετε στο παιδί σας λίγο περισσότερη ιδιωτικότητα.

Προσωπική υγιεινή για προ-εφήβους και εφήβους με πρόσθετες ανάγκες

Οι νέοι με πρόσθετες ανάγκες πιθανόν να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη με την προσωπική τους υγιεινή. Όταν σκέφτεστε πώς να συζητήσετε την υγιεινή με το παιδί σας με πρόσθετες ανάγκες, η μαθησιακή τους ικανότητα και το στιλ μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Για παράδειγμα, το παιδί σας προτιμά να μαθαίνει ακούγοντας, βλέποντας ή κάνοντας;

Θα μπορούσατε να εξετάσετε το σπάσιμο των εργασιών υγιεινής σε μικρά βήματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι πιο εύκολο για το παιδί σας να μάθει.

Αν το παιδί σας συνηθίζει να κάνει πράγματα την ίδια ώρα κάθε μέρα, η υγιεινή μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό και προβλέψιμο μέρος μιας ρουτίνας. Ένα γραπτό πρόγραμμα μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να θυμηθεί τι πρέπει να κάνει .

Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε με το παιδί σας για την εφηβεία και τις περιόδους, θα μπορούσατε να κλείσετε ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας.

Ξεκινήστε νωρίς - πριν από την εφηβεία. Αν συνεχίσετε να ενισχύετε τα μηνύματα σχετικά με την προσωπική υγιεινή, τα περισσότερα παιδιά θα φτάσουν εκεί στο τέλος. Θα βοηθήσει να δώσει στο παιδί σας τον έπαινο και την ενθάρρυνση για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων υγιεινής.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το παιδί σας να υιοθετήσει καλύτερες συνήθειες εφηβικής υγιεινής των γεννητικών τους οργάνων:

Συμβουλές για τα κορίτσια

  • Διατηρείτε την κολπική περιοχή καθαρή και υγιή.
  • Χρησιμοποιήστε τα ακροδάχτυλα για πλύσιμο
  • Απαλά στεγνώστε, μην τρίβετε την κολπική σας περιοχή, πριν ντυθείτε.
  • Φορέστε εσώρουχα με βαμβακερή επένδυση και αλλάξτε το καθημερινά.
  • Φορέστε χαλαρά άνετα ρούχα. Μην φοράτε παντελόνια χωρίς εσώρουχα. Αποφύγετε το καλσόν, κολάν και σφιχτά παντελόνια αν έχετε προβλήματα.
  • στο μπάνιο, να σκουπίζεστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω -από τον κόλπο στον πρωκτό.
  • Αν η έφηβη είναι σεξουαλικά ενεργή, πάντα να ουρεί πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Μην χρησιμοποιείτε σκόνες, αποσμητικά ή αρωματικά προϊόντα για τον κόλπο σας. Κάποια οσμή είναι κανονική. Αρωματικά προϊόντα ή αρώματα δεν θα αφαιρέσουν ούτε θα 6καλύψουν αυτήν την οσμή. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής λοίμωξης και / ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Αποφύγετε λουτρά φυσαλίδων.
  • Μην κάθεστε με βρεγμένα ρούχα ή μαγιό.
  • Να φοράτε εσώρουχα καθημερινά.
  • Ταμπόν και σερβιέτες θα πρέπει να φοριούνται μόνο όταν έχετε την περίοδο σας.
  • Αλλάξτε ταμπόν ή σερβιέτες τουλάχιστον κάθε 4 με 6 ώρες ενώ είστε ξύπνιες Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο ταμπόν μεγέθους ή σερβιέτα για τη ροή σας.

Συμβουλές για τα αγόρια

  • Φροντίστε να διατηρείτε το πέος σας πάντα καθαρό και υγιές
  • Πλύνετε απαλά το πέος με ζεστό νερό κάθε μέρα όταν κάνετε ντους ή μπάνιο. Αν έχετε ακροποσθία (ή αλλιώς το πετσάκι)τραβήξτε την προς τα πίσω απαλά και πλύνετε κάτω.
  • Αν δεν πλένετε σωστά κάτω από την ακροποσθία, μπορεί να αρχίσει να μαζεύεται μια κιτρινοειδής ουσία που ονομάζεται σμήγμα.Το σμήγμα είναι ένα φυσικό λιπαντικό που διατηρεί το πέος υγρό.
  • Βρίσκεται στο κεφάλι του πέους και κάτω από την ακροποσθία.
  • Αν το σμήγμα συσσωρεύεται στην ακροποσθία, μπορεί να αρχίσει να μυρίζει, να σας σταματήσει να τραβάτε εύκολα την ακροποσθία σας πίσω και να γίνει ένας τόπος αναπαραγωγής για βακτήρια.
  • Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και οίδημα στο κεφάλι του πέους σας, που ονομάζεται βαλανίτιδα.

Ενώ η τακτική προσωπική υγιεινή είναι σημαντική, πάρα πολύ πλύσιμο με σαπούνι και τζελ ντους μπορεί να προκαλέσει πόνο. Πλύνετε απαλά το πέος σας μία φορά την ημέρα με χλιαρό νερό, ώστε να διατηρείται καλή υγιεινή. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, επιλέξτε ένα ήπιο ή μη αρωματισμένο σαπούνι για να μειώσετε τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματος.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε τάλκ και αποσμητικά στο πέος σας, αλλά αυτά να αποφεύγονται καλύτερα επειδή η τάλκ μπορεί να μαζευτεί πίσω από την ακροποσθία, όπου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό..

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τη βάση του πέους και των όρχεων, όπου ο ιδρώτας και τα μαλλιά μπορούν να συνδυαστούν για να παράγουν μια δυνατή μυρωδιά, εξίσου δυσάρεστη όσο και στις μασχάλες σας.

Αυτές οι περιοχές χρειάζονται συχνό πλύσιμο για να σταματήσουν να συσσωρεύεται ο ιδρώτας, ειδικά καθώς είναι κλεισμένες σε εσώρουχα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή μεταξύ της βάσης των όρχεων και του πρωκτού είναι επίσης καθαρή και χωρίς οσμή.

Ενώ είστε εκεί κάτω, είναι μια καλή ιδέα να ελέγξετε τους όρχεις σας για εξογκώματα μια φορά τον μήνα μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους.Προσέξτε για τυχόν ασυνήθιστα εξογκώματα ή οιδήματα που δεν υπήρχαν πριν.

efiveia ygieini simatos 2

Ερεθισμός και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Ενώ το παιδί σας είναι μικρό, το δέρμα γύρω από την εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι αρκετά λεπτό, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εύκολο ερεθισμό. Περιστασιακές φαγούρες γύρω από αυτήν την περιοχή είναι κοινή.

Μερικές φορές, ο ερεθισμός στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει πόνο

Φροντίδα στο σπίτι

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να μειώσετε τα συμπτώματα του παιδιού σας αν έχουν φαγούρα ή ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι προτάσεις αυτές θα βοηθήσουν επίσης στην πρόληψη της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

  • Προσοχή στην ένδυση και πλύση
  • Χρήση βαμβακερών εσωρούχων.
  • Φαρδιά παντελόνια ή φούστες, και αποφύγετε τα καλσόν και κολάν.
  • Βεβαιωθείτε ότι το απορρυπαντικό πλυντηρίου ξεπλένεται καλά από τα εσώρουχα
  • Μην χρησιμοποιείτε βοηθήματα πλύσης στο πλυντήριο
  • Υγιεινή
  • Μην υπερπλύνετε την περιοχή. Αντιμετωπίστε το δέρμα της περιοχής πολύ απαλά.
  • Αποφύγετε τα θερμά λουτρά.
  • Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι για πλύσιμο ενώ υπάρχουν συμπτώματα. Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση ουδέτερου pH. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεχή βάση.
  • Μην χρησιμοποιείτε αφρόλουτρο ή αρωματισμένα σαπούνια ή κρέμες και αποφύγετε να πάρετε σαμπουάν στην περιοχή
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ουρήσει όταν αισθάνεται ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα .
  • Χρησιμοποιείστε μαλακό, άχρωμο, άοσμο χαρτί τουαλέτας.
  • Μην χρησιμοποιείτε μαντηλάκια για να καθαρίσετε την περιοχή, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα υγρή με νερό βρύσης για να καθαρίσετε.
  • Φυσικές δραστηριότητες
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που ασκούν άμεση πίεση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων(π.χ. ποδήλατο ή ιππασία).
  • Αφαιρέστε τα αθλητικά ρούχα αμέσως μετά την άσκηση.
  • Απομακρύνετε τα υγρά μαγιό αμέσως μετά την κολύμβηση.
  • Ανακουφίστε την φαγούρα
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύσει την περιοχή.
  • Εφαρμόστε μια δροσερή συμπίεση (πετσέτα βρεγμένη με νερό) στην περιοχή με την φαγούρα για να ανακουφίσει τα συμπτώματα μετά την άσκηση.
  • Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που δεν έχουν συνταγογραφηθεί για αυτήν την περιοχή, επειδή το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο από άλλες επιδερμίδες.
  • Μια ήπια υδροκορτιζόνη 1 τοις εκατό κρέμα μπορεί να εφαρμοστεί στις κόκκινες/φαγούρα περιοχές μία έως δύο φορές την ημέρα μέχρι να καθαρίσουν τα συμπτώματα.
  • Αν υπάρχει μια λοίμωξη από μύκητα, μια αντιμυκητιασική κρέμα όπως η κρέμα υδροζόλης μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα δύο φορές την ημέρα μέχρι να είναι διαυγής.
  • Μια μη αρωματική κρέμα ενυδάτωσης μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή για την ξηρότητα και την φαγούρα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πότε να δείτε ένα γιατρό

Αν ο κνησμός και ο ερεθισμός του παιδιού σας παραμένουν αφού δοκιμάσετε τις παραπάνω προτάσεις, δείτε το γιατρό σας. Δείτε επίσης το γιατρό σας αν το παιδί σας έχει:

  • πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • αιμορραγία ή έκκριμα από την κολπική περιοχή
  • πυρετό ή κοιλιακό άλγος

Κάντε την καλή υγιεινή μια ευθύνη. Αν ο έφηβος σας είναι ανθεκτικός στη βασική υγιεινή των εφήβων — όπως το ντους μετά την άσκηση ή την/ χρήση αποσμητικού — μην γκρινιάζετε ή παρακαλάτε. Εξηγήστε ότι η φροντίδα του εαυτού τους είναι ευθύνη και αρχίστε να το αντιμετωπίζετε όπως τα άλλα οικιακά τους καθήκοντα. Όπως ακριβώς υποτίθεται ότι βγάζουν τα σκουπίδια και κρατούν καθαρό το δωμάτιό τους, πρέπει τώρα να φροντίζουν την υγιεινή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς επιπτώσεις, όπως τα ανακληθέντα προνόμια.

Οι ειδικοί προτείνουν οι περισσότεροι γονείς να αρχίσουν να μιλάνε για θέματα της εφηβικής υγιεινής — και να αναλάβουν κάποια ευθύνη γι' αυτά — μέχρι την ηλικία των 10.

Μην αρχίζετε να ενοχλείτε τα παιδιά σας για την υγιεινή τους. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συγκρούσεις.

Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία σας είναι ενημερωμένα. Πριν μιλήσετε στα παιδιά σας για την εφηβική υγιεινή, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε για τι μιλάτε. Κάποιες από τις συμβουλές που πήρατε όταν ήσασταν νεότεροι θα μπορούσαν να είναι ξεπερασμένες τώρα — ή μπορεί να μην ήταν ποτέ αληθινές εξαρχής.

Να είστε ένα καλό πρότυπο. Αν θέλετε το παιδί σας να έχει καλές συνήθειες υγιεινής, θα πρέπει να κολλήσει σε αυτά τον εαυτό σας.

Πάρτε επαγγελματική υποστήριξη. Αν έχετε πρόβλημα να καταλάβει ο έφηβος σας ένα συγκεκριμένο θέμα υγιεινής, κάντε τον παιδίατρο σας σύμμαχο. Όταν βγείτε από το δωμάτιο, ο παιδίατρος μπορεί να μιλήσει για το θέμα με το γιο ή την κόρη σας.

Σαν γονιός, πρέπει να είσαι ενσυναίσθητος. Θυμηθείτε ότι η εφηβεία είναι ένας απίστευτα μπερδεμένος χρόνος. Το παιδί σας μπορεί να έχει πολλές ερωτήσεις σχετικά με την εφηβική υγιεινή που δεν ξέρει πώς να απαντηθούν. Προσπαθήστε να δώσετε στον έφηβο σας τον χώρο που χρειάζεται.

Φυσικά, μπορεί να αντισταθούν στις προσπάθειές σας να μιλήσετε για καλή υγιεινή. Μπορούν να διαμαρτυρηθούν, και να στρέψουν τα μάτια τους, και να επιμείνουν που δεν θέλουν να το ακούσουν. Αλλά πιέστε για αυτά ούτως ή άλλως. Θα είναι ευγνώμονες που το κάνατε.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved