Να είστε προετοιμασμένοι: Τα παιδιά σας θα αλλάξουν πολύ όταν μπουν στην εφηβεία

  • Πώς επηρεάζει η εφηβεία τα παιδιά
  • Η ψυχολογία της μητέρας όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία.
Να είστε προετοιμασμένοι: Τα παιδιά σας θα αλλάξουν πολύ όταν μπουν στην εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς.

Οι αλλαγές που βιώνει ο έφηβος, σωματικές και ψυχολογικές, είναι πολλές και δεν μπορεί να τις διαχειριστεί ενώ ο γονιός δείχνει ανήμπορος – τις περισσότερες φορές – να τις αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα.

Οι ειδικοί συνιστούν υπομονή και διάλογο ενώ η Katie Bingham-Smith, μητέρα τριών παιδιών, προσθέτει ότι καλό είναι να είναι και λίγο προετοιμασμένοι οι γονείς γι΄αυτό που θα αντιμετωπίσουν.

«Δεν είδα από την αρχή την αλλαγή, και μου φάνηκε ότι συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη, όταν ο μεγαλύτερος γιος μου, έμπαινε στην εφηβεία.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι ίσως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ίσως κάτι συνέβαινε στο σχολείο το οποίο έπρεπε να μάθω. Τον πείραζα, προσπαθώντας να μάθω πράγματα και το μόνο που έκανα ήταν απλά να …σηκώνω σκόνη.

Αν και ήσυχος, φαινόταν θυμωμένος, δεν τον ενδιέφερε πια να πάμε μια βόλτα μαζί με το ποδήλατο ή για φαγητό.

Ο χρόνος που περνούσε στο δωμάτιό του τριπλασιάστηκε. Το αγοράκι που ήταν περίεργο, δεν σταματούσε να μιλάει και αγαπούσε τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, …εξαφανίστηκε.

Πραγματικά δυσκολεύτηκα τη χρονιά που άλλαξε ο γιος μου. Ένιωθα ότι δεν ήξερα πια πώς να του συμπεριφερθώ.

Μου έλειπε το παιδί που ήταν.

Μου έλειπε αυτό που ήμασταν.

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε. Σήμερα, ο γιος μου, είναι σχεδόν 19 ετών και είναι ένα ήρεμο αγόρι.

Είδα το ίδιο να συμβαίνει στην κόρη μου που είναι δύο χρόνια μικρότερη από τον γιο μου. Οι βόλτες για ψώνια ή για παγωτό δεν ήταν πλέον διασκεδαστικές για εκείνη. Η επιθυμία της να με ευχαριστήσει βοηθώντας στο σπίτι, αντικαταστάθηκε από την απροθυμία της να μου μιλάει.

Αποχωρίστηκε το αγαπημένο της ροζ χρώμα, φορούσε φούτερ με κουκούλα και είχε έντονο μακιγιάζ. Ήθελε να βάψει τα μαλλιά της σε διαφορετικά χρώματα και να κάνει πολλά piercing.

Θέλω τα παιδιά μου να έχουν αυτονομία. Αλλά αυτές οι αλλαγές στην εφηβεία ήταν απότομες και με αιφνιδίασαν.

Εκείνο πραγματικά που με δυσκόλεψε ήταν η σιωπή.

Δύσκολα μπορείς να διαχειριστείς το συναίσθημα ότι το παιδί σου που σε λάτρευε μέχρι χθες, φαίνεται να ενοχλείται ακόμα κι από την αναπνοή σου.

Σειρά είχε ο μικρότερος μου. Αν και ήμουν προετοιμασμένη αυτή τη φορά, πάντα αναπολούσα τις στιγμές όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά.

Ξέρω ότι και άλλες μαμάδες αισθάνονται το ίδιο. Είναι κάτι για το οποίο μιλάω συχνά με τις φίλες μου. Το να βλέπεις το παιδί σου να αλλάζει όταν μπαίνει στην εφηβεία μπορεί να είναι η δυσκολότερη μετάβαση στη ζωή του γονιού.

Φυσικά, τα παιδιά σας θα είναι πάντα παιδιά σας. Θα σας χρειάζονται όπως κι εσείς αυτά.

Ως μητέρα τριών εφήβων, δεν έχω ακόμα απαντήσεις ή λόγια σοφίας να σας δώσω. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το να είστε προετοιμασμένοι, είναι το κλειδί.

Καλή τύχη εκεί έξω.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved