Πέντε τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος των εφήβων

  • Περάστε χρόνο με το έφηβο παιδί σας
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου
  • Παρακινείστε το να ασκηθεί
  • Ακούστε το, μην κάνετε διάλεξη
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Πέντε τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος των εφήβων

Εάν είστε γονιός ενός έφηβου, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στη διάθεσή του αλλά και στον τρόπο που αντιδρά.

Αυτή η περίοδος ως γνωστόν, είναι γεμάτη από κοινωνικές, προσωπικές και σωματικές αλλαγές. Και αυτές οι εναλλαγές δημιουργούν άγχος που επηρεάζει τη διατροφή, τον ύπνο ακόμα και την ενέργειά του.

Όταν αυτό το άγχος επηρεάζει τη ζωή του παιδιού σας και κατ΄επέκταση όλης της οικογένειας είναι λογικό να αναζητάτε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του - και να διατηρήσετε κι εσείς τη λογική σας.

agxos kai efiveia

Πώς να το βοηθήσετε

Περάστε χρόνο με το έφηβο παιδί σας

Πολλοί έφηβοι έχουν ανάγκη την στήριξη των γονιών τους, ίσως όμως δεν θέλουν να τη ζητήσουν.«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να μιλάει συχνά και να περνά χρόνο με το έφηβο παιδί του», λέει η Ana Radovic, MD, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Πίτσμπουργκ του UPMC.
Το σχολείο, ο αθλητισμός, το διάβασμα, οι έξοδοι με τους φίλους του, περιορίζουν σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο του. Όμως, σίγουρα μπορείτε να βρείτε μία ώρα για να κάνετε μια βόλτα. «Αυτό θα βοηθήσει τον έφηβο να καταλάβει ότι είστε διαθέσιμοι όταν χρειάζεται να σας μιλήσει για κάτι σημαντικό», εξηγεί η Ana Radovic, MD.

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες τη νύχτα αλλά οι περισσότεροι κοιμούνται λιγότερο. Όταν είναι κουρασμένοι, γίνονται κυκλοθυμικοί ή βαριούνται.
Βοηθήστε τον έφηβό σας να κάνει τον ύπνο προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι πάτε για ύπνο και ξυπνάτε τις ίδιες ώρες σχεδόν κάθε μέρα, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Κάτι πολύ σημαντικό: τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται έχοντας στο μαξιλάρι το κινητό τηλέφωνο γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τον ύπνο. Οπότε, απενεργοποιείστε τα.

agxos kai efiveia2

Παρακινείστε τον να ασκηθεί

Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να θέλει να κάνει ένας μουτρωμένος έφηβος είναι να σηκωθεί και να κινηθεί, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να νιώσει καλύτερα. Η άσκηση άλλωστε βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του θυμού, της απογοήτευσης αλλά και του άγχους. Ωθήστε λοιπόν το έφηβο παιδί σας να βγει να περπατήσει, να τρέξει , να σηκωθεί γενικά από το κρεβάτι ή τον καναπέ.

Ακούστε το, μην κάνετε διάλεξη

Μπορεί να είστε μεγαλύτεροι και σοφότεροι, αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση να κάνετε διάλεξη στο έφηβο παιδί σας. Αντίθετα, εξασκηθείτε στην «ενεργητική ακρόαση». "Αυτό σημαίνει «να ακούς με ανοιχτό μυαλό χωρίς να διακόπτεις και να προσπαθείς να καταλάβεις ακόμα κι αν δεν συμφωνείς", λέει ο Alan Delamater, PhD, διευθυντής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine. «Βασικά σημαίνει ότι δεν μιλάς τόσο όσο ακούς».Στους έφηβους αρέσει επίσης να μιλάνε για πράγματα στα οποία είναι ...ειδικοί. Ζητήστε λοιπόν από το παιδί σας να σας δείξει κάτι που του αρέσει όπως π.χ. η τεχνολογία.

agxos kai efiveia3

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Όταν σας έχει εξοργίσει το έφηβο παιδί σας, πάρτε μια ανάσα. Βρείτε τους δικούς σας τρόπους για να ηρεμήσετε και να χειριστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να έχετε εκρήξεις θυμού. Να θυμάστε ότι ο ύπνος και η άσκηση είναι εξίσου σημαντικά για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved