Διακοπές με το έφηβο παιδί σας: Τα πιο συχνά προβλήματα

Οι καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά στην εφηβεία δεν είναι πάντα εύκολες.

Διακοπές με το έφηβο παιδί σας: Τα πιο συχνά προβλήματα

Οι θερινές διακοπές είναι μια ευκαιρία για τις οικογένειες να χαλαρώσουν και να κάνουν από κοινού πράγματα.

Όταν όμως τα παιδιά είναι στην εφηβεία, τα πράγματα περιπλέκονται. Συνήθως δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους γονείς στις διακοπές αλλά δεν είναι και σε ηλικία να πάνε μόνα τους. Αναγκάζονται λοιπόν να συμβιβαστούν με τις οικογενειακές διακοπές αλλά όχι χωρίς γκρίνια.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να καθίσετε αδρανείς και να παρακολουθείτε τον έφηβο να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να κοιμάται όλη την ημέρα. Μερικές απλές παρεμβάσεις όπως αυτές που θα δείτε παρακάτω μπορούν να τον παρακινήσουν και να αναλάβει δράση.

Ο έφηβος ( ή η έφηβη) θέλει να κοιμάται όλη την ημέρα

Οι περισσότεροι έφηβοι λατρεύουν να κοιμούνται αργά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Όμως, ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι δεν είναι και η καλύτερη λύση. Αφήστε τον έφηβο να κοιμηθεί λίγο παραπάνω - αλλά όχι περισσότερο από μία ή δύο ώρες από ό, τι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Δημιουργήστε έναν κανόνα σχετικά με το τι ώρα πρέπει να σηκώνεστε όλοι από το κρεβάτι και αν ο έφηβος αγνοεί αυτό τον κανόνα θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες συνέπειες.

diakope stin efiveia

φώτο: unsplash/ Helena Lopes

Ο έφηβος δεν κάνει δουλειές

Θα αναρωτηθείτε: «Μα δουλειές στις διακοπές;». Ναι, και δεν αναφερόμαστε στη διάρκεια των 10 ημερών στη θάλασσα ή το βουνό αλλά στη συνολική διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι σημαντικό για τους εφήβους να μάθουν να κάνουν ορισμένες δουλειές και να τις φέρνουν εις πέρας ακόμα κι αν βαριούνται. Καθιερώστε σαφείς κανόνες και προσφέρετε θετικά κίνητρα για να ολοκληρώσουν τις δουλειές που αναλαμβάνουν.

Ο έφηβος κάνει κακές παρέες

Είναι σύνηθες για τους εφήβους να περνούν χρόνο με διαφορετικά άτομα κατά τη διάρκεια των διακοπών και να εκδηλώσουν μια άλλη συμπεριφορά. Γνωρίστε τους φίλους του εφήβου και εκφράστε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά τους. Η απαγόρευση οποιασδήποτε επαφής μαζί τους μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Επιτρέψτε σε άλλους εφήβους να έρθουν στο σπίτι σας όταν είστε παρόντες και περιορίστε τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού με συνομηλίκους που δεν εγκρίνετε.

efivia kai diakopew

Ο έφηβος δεν θέλει να περνάει χρόνο μαζί σας

Πολλοί γονείς νιώθουν απογοητευμένοι από την έλλειψη ενθουσιασμού ενός εφήβου να περάσει χρόνο μαζί τους. Όμως, είναι κι αυτό στάδιο της ανάπτυξής τους. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν με φίλους, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν για την οικογένεια. Βρείτε τρόπους να είστε όλοι μαζί, προγραμματίζοντας δράσεις που θα τις βρει ενδιαφέρουσες.

Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον έφηβο να διασκεδάσει με την οικογένεια παρά τη θέλησή του. Αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον και να επιμείνετε να περάσει τουλάχιστον λίγο χρόνο μαζί σας τη στιγμή που θα το επιλέξει ο ίδιος.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved