Νεανική παραβατικότητα: Τι ωθεί τα παιδιά στη βία;

Ποια είναι τα αίτια της παραβατικότητας των ανηλίκων;

Νεανική παραβατικότητα: Τι ωθεί τα παιδιά στη βία;

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων έχουν αυξηθεί στη χώρα μας.

Το μαχαίρωμα του 14χρουνου στον 'Αλιμο, αλλά και οι επιθέσεις σε παιδιά σε διάφορες περιοχές της Αττικής ( Ζωγράφου, Βύρωνα, Κηφισιά), έχουν θορυβήσει γονείς και αρχές.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων συνιστά αδιαμφισβήτητα ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει όλους κυρίως λόγω των συνεπειών που επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο», είχε τονίσει η Βασιλική Βλάχου, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτριας ΣΑΕΑ, σε ομιλία της στο την Βασιλική Βλάχου, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτριας ΣΑΕΑ, σε ομιλία της στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας.

«Το νεαρό της ηλικίας των ανηλίκων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εν γένει προσωπικότητά τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανάπτυξη τη δεδομένη χρονική στιγμή, ουσιαστικά επιτρέπει να αντιληφθούμε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής κατηγορίας, την κρισιμότητα των όποιων μέτρων προς την κατεύθυνση της ομαλής κοινωνικοποίησής τους, αλλά και την ελπίδα, διότι όλοι οι νέοι, μεταξύ των οποίων και οι ανήλικοι παραβάτες, συνιστούν το μέλλον κάθε κοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς, η παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της κοινωνίας, αλλά και της πολιτείας ανάγεται σε ζήτημα υψίστης σημασίας και άμεσης προτεραιότητας», είχε επισημάνει μεταξύ άλλων η κυρία Βλάχου.

paravatikotita1

Αίτια νεανικής παραβατικότητας

Τι μπορεί να ωθήσει έναν ανήλικο σε παραβατική συμπεριφορά; Οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι , ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα αίτια όπως:

Οικογένεια

Η οικογένεια παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού / του εφήβου. Η ενδοοικογενειακή βία, η γονική αδιαφορία, οι κακές συνήθειες και γενικά ένα ακατάλληλο περιβάλλον μπορεί να ωθήσει ένα παιδί σε πράξεις βίας .Οσον αφορά τους παππούδες ή άλλους φροντιστές παιδιών, μερικές φορές είναι δύσκολο να επιβλέπουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά ειδικά όταν δεν υπάρχει έλεγχος από τους γονείς.Ενα ασταθές και αβέβαιο οικογενειακό περιβάλλον καθιστά το παιδί πιο ευάλωτο σε παραβατικές συμπεριφιορές.

Βία

Συχνά, τα ανήλικα παιδιά που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά είναι θύματα βίας. Όσα έχουν βιώσει βία , -στο σχολείο, στο δρόμο, σε δραστηριότητες-, κι ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή τους, μπορεί να επιλέξουν να αντιδράσουν με ένα παρόμοιο τρόπο.

paravatikotita

Μιμητισμός

Οι αξίες, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τα κίνητρα διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία. Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του παιδιού.

Ειδικά κατά την εφηβεία, όπου προσπαθούν να ορίσουν τη δική τους ταυτότητα, η επιρροή των γονιών αντικαθίσταται από την επιρροή των συνομηλίκων και των φίλων τους. Ως εκ τούτου, ο λόγος για την παραβατικότητα ανηλίκων μπορεί να είναι ο μιμητισμός. Μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα ενός συγγενικού τους προσώπου ή συνομηλίκου τους που είναι επιρρεπής σε παραβατικές πράξεις.

Ψυχολογική πίεση

Η κακή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η αδιάφορη στάση των γονιών, το αίσθημα κατωτερότητας, η έλλειψη προσοχής και πολλοί άλλοι λόγοι μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορους τύπους ψυχολογικών ζητημάτων σε παιδιά και εφήβους. Για παράδειγμα, κατάθλιψη, φόβο, υπερβολική επιθετικότητα κ.λπ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον ανήλικο ασφυκτική πίεση και να εκδηλωθεί σε παραβατικότητα.

Πηγές: penalreform.org, astynomia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved