Πώς να έρθετε πιο κοντά με την έφηβη κόρη σας

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κόρη σας που είναι στην εφηβεία, δοκιμάστε ορισμένες "στρατηγικές".

Πώς να έρθετε πιο κοντά με την έφηβη κόρη σας

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Ο τρόπος που τη βιώνει το κορίτσι σε σχέση με το αγόρι δεν είναι κατ΄ανάγκη ίδιος ενώ και οι σχέσεις με τους γονείς επηρεάζονται σημαντικά

Κόρη στην εφηβεία

Το κορίτσι μπαίνοντας στην εφηβεία καλείται να διαχειριστεί θέματα αυτοεκτίμησης καθώς οι αλλαγές στο σώμα της είναι πολλές. Παράλληλα, η επαναστατική συμπεριφορά - σήμα κατατεθέν των εφήβων – οδηγεί σε συχνές ρίξεις κυρίως με τη μητέρα η οποία συχνά αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει για να επικοινωνήσει καλύτερα με την κόρη της.

Τρόποι προσέγγισης

Ήδη, από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού αρκετά κορίτσια αρχίζουν να βλέπουν αλλαγές στο σώμα τους ενώ μπορεί να τους ξεκινήσει και η περίοδος. Οι ορμόνες αλλάζουν προκαλώντας πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις αλλά και νεύρα. Παράλληλα, αποζητούν την απομόνωση, αποφεύγουν τις πολλές κουβέντες με τους γονείς και είναι έτοιμα για καυγά.

Αν κι εσείς βιώνετε μια ανάλογη κατάσταση με την κόρη σας, πάρτε βαθιές ανάσες, οπλιστείτε με υπομονή και επιλέξτε μια από τις παρακάτω… στρατηγικές, για να έχετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση και επικοινωνία μαζί της και κυρίως για όσο διαρκέσει η εφηβεία.

efiveia kai goneis

Ανοιχτή για κάθε συζήτηση

Ενημερώστε την ότι είστε πάντα διαθέσιμη για συζήτηση. Οι έφηβοι δεν είναι παιδιά, αλλά ούτε και οι ενήλικες. Χρειάζονται την καθοδήγησή σας ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται. Μερικές φορές η έφηβη κόρη σας μπορεί να μην θέλει να συνομιλήσει μαζί σας, ωστόσο ίσως έχει ανάγκη να ακούσει ότι είστε εκεί για αυτήν εάν χρειαστεί κάποιον να μιλήσει.

Ακούστε την όταν σας μιλάει

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να είστε κοντά με την κόρη σας, είναι να την ακούσετε. Απενεργοποιήστε το ραδιόφωνο εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, αφήστε το κινητό στην άκρη ή κλείστε την τηλεόραση στο σπίτι και ακούστε με προσοχή όλα όσα έχει να σας πει.
Και το πιο σημαντικό: μη σκέφτεστε πώς να απαντήσετε ενώ σας μιλάει.

Να είστε σαφείς όταν εξηγείτε κανόνες και συνέπειες

Μην εφαρμόζετε νέο κανόνα που δεν έχετε συζητήσει με την κόρη σας. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε απογοήτευση και ένταση κι από τις δύο πλευρές.Αντ 'αυτού, μπορείτε να μιλήσετε μαζί της για τους κανόνες αλλά και για τις συνέπειες.Επίσης, να είστε πρόθυμες να χαλαρώσετε τους κανόνες εάν η κόρη σας είναι τυπική και τους τηρεί κατά γράμμα.

Να σέβεστε την κόρη σας

Εάν θέλετε να σας ακούει η κόρη σας και να ακολουθεί τους κανόνες σας, τότε θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματά της και να την σέβεστε. Μιλήστε μαζί της με τον τρόπο που θα θέλατε να σας μιλάει. Αποφύγετε τις φωνές και το σηκωμένο δάχτυλο και συζητήστε μαζί της με ήρεμο, ώριμο τρόπο.
Δώστε της την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη της ακόμα κι αν διαφωνείτε ριζικά με όσα λέει.

kori stin efiveia

Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά της

Καθώς η κόρη σας μεγαλώνει, θα χρειάζεται περισσότερη ιδιωτικότητα. Ενημερώστε την κόρη σας ότι σέβεστε αυτή την ανάγκη και κάντε το πράξη. Χτυπάτε την πόρτα κάθε φορά που μπαίνετε στο δωμάτιό της, αποφύγετε να κρυφακούτε όταν μιλάει στο κινητό ή μην ψάχνετε το ημερολόγιό της.

Με πληροφορίες από το wikihow.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved