Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη του 16χρονου παιδιού σας

Πώς μεγαλώνει και πώς αναπτύσσεται ένα παιδί 16 ετών.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη του 16χρονου παιδιού σας

Τα δεκαεξάχρονα μπορούν να φέρουν ευτυχία και εκνευρισμό στους γονείς. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους νιώθετε χαρά και περηφάνια ως γονείς. Για το πώς μεγαλώνουν, πώς αλλάζουν, πώς επιτυγχάνουν τους στόχους τους, αλλά υπάρχουν και λόγοι που σας κάνουν να εκνευρίζεστε, όπως είναι οι άσχημες συμπεριφορές, οι ακαδημαϊκές τους επιλογές, τα δικά τους νεύρα, οι παρέες που δεν εγκρίνετε και τίποτε από όλα αυτά δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστεί ένας γονιός.

Φυσική ανάπτυξη

Οι διαφορές μεταξύ των φύλων δεν είναι ποτέ τόσο εμφανείς όσο είναι περίπου όταν τα παιδιά είναι στην ηλικία των 16 ετών. Τα κορίτσια ενώ σε μικρότερη ηλικία δείχνουν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν γρηγορότερα από τα αγόρια, αυτή η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε αυτή την ηλικία, σε αντίθεση με τα αγόρια που αρχίζουν να "πετάνε" μπόι ξαφνικά και να έχουν έντονη τριχοφυΐα.

Γι' αυτούς τους λόγους ίσως να παρατηρήσετε τα έφηβα παιδιά σας -αγόρια και κορίτσια- να κοιμούνται περισσότερα, να τρώνε περισσότερο, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς ακόμη αναπτύσσονται.

Επίσης, αυτή η αλλαγή επηρεάζει το βιολογικό τους ρολόι (επιστημονικά, κιρκαδικό ρυθμό) με αποτέλεσμα κάποια από τα παιδιά να κοιμούνται αργά το βράδυ και να ξυπνούν αργά το πρωί.

anaptyxi efivon 16 eton 2

Τι πρέπει να γνωρίζετε ως γονείς σε αυτό το στάδιο:

  • Τα έφηβα παιδιά σας χρειάζονται περισσότερο ύπνο, αφού αλλάζει το βιολογικό τους ρολόι
  • Συνεχίζουν να αναπτύσσονται και τα αγόρια εμφανίζουν έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο
  • Ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, για τα κιλά τους και ιδίως τα κορίτσια

Tips για γονείς με δεκαεξάχρονα

Μιλήστε τους για τις προσδοκίες, τα ρίσκα και τις ευκαιρίες που θα έχουν από δω και πέρα, χωρίς να παραλείπετε τα θέματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το σεξ.

Συναισθηματική ανάπτυξη

anaptyxi efivon 16 eton 3

Ένα 16χρονο παιδί ξέρει ότι η ενήλικη ζωή δεν είναι μακριά, γι'αυτό και θα αρχίσει να παίρνει αποφάσεις σαν να ήταν ενήλικας. Αποφάσεις που ίσως οι γονείς του να μην είναι σύμφωνοι με αυτές. Εάν το παιδί σας λαμβάνει αποφάσεις που σας ανησυχούν και σας προβληματίζουν, μιλήστε μαζί του. Δώστε προσοχή σε αλλαγές στη συμπεριφορά του, ειδικά το έφηβο παιδί σας δείχνει να είναι λυπημένο ή καταθλιπτικό. Μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό, εάν είναι απαραίτητο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε ως γονείς σε αυτό το στάδιο:

  • Αναπτύσσει ανησυχίες σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση
  • Δείχνει ανεξάρτητο και δεν θέλει να δίνει λογαριασμό στους γονείς του
  • Έχει εναλλαγές στη διάθεσή του

Tips για γονείς με δεκαεξάχρονα

Ένα έφηβο παιδί (αγόρι ή κορίτσι) εύκολα μπορεί να πει στους γονείς του ότι δεν τους χρειάζεται, αλλά δεν θα λέει αλήθεια. Συνεχίστε με όποιον τρόπο μπορείτε να δυναμώσετε τη σχέση σας και το δέσιμό σας, δείχνοντας ενδιαφέρον σε ο,τιδήποτε το προβληματίζει. Αφήστε το παιδί σας να αποτύχει κάποιες φορές, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχει τις ικανότητες να διαχειριστεί αυτή την αποτυχία.

πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved