Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών το καλοκαίρι στη διατροφή μας

Γιατί είναι σημαντικό να εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας το καλοκαίρι, πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη εποχή;

Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών το καλοκαίρι στη διατροφή μας

Το καλοκαίρι που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη, ιδρώνουμε περισσότερο και ο κίνδυνος αφυδάτωσης καραδοκεί.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή μικρών και μεγάλων κάθε εποχή του χρόνου, τους καλοκαιρινούς μήνες ωστόσο, η επαρκής κατανάλωσή τους είναι ακόμη πιο αναγκαία, καθώς προσφέρουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που θα κρατήσουν τον οργανισμό μας υγιή και ενυδατωμένο στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ποια είναι λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας εσείς και τα παιδιά σας και τι προσφέρει το κάθε ένα;

Λαχανκά

Ντομάτες
Είναι το νούμερο ένα λαχανικό του καλοκαιριού. Τους μήνες αυτούς είναι ζουμερές, μυρωδάτες και μπορούμε να τις απολαύσουμε σε δροσερές σαλάτες ή και σε μαγειρευτά φαγητά. Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C
και επιπλέον περιέχει ευεργετικά φυτοχημικά όπως το λυκοπένιο, τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια περιέχουν μια φυτική ίνα που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία συμβάλλει θετικά στην υγείας της καρδιάς και στη μείωση της χοληστερόλης. Τα κολοκυθάκια μπορείτε να τα απολαύσετε βραστά σκέτα ή μαζί με τα αγαπημένα βλήτα.

Σέλερι
Το σέλερι δρα ως διουρητικό, χωρίς ωστόσο να προκαλεί αφυδάτωση. Μπορείτε να κόψετε λίγο σέλερι σε μία δροσερή σαλάτα με μαρούλι ή να το φάτε ακόμα και σκέτο. Επιπλέον, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές με smoothies που περιέχουν σέλερι. Δείτε μερικές ιδέες παρακάτω:



Καρότα και πράσινα λαχανικά
Τα καροτενοειδή που υπάρχουν στο καρότο αλλά και στα πράσινα λαχανκά όπως είναι το μαρούλι ή το σπανάκι, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, η οποίαποστατεύει το δέρμα από βλάβες από τον ήλιο. Επιπλέον, η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μειώνει την ευαισθησία στο υπεριώδες φως και γενικά ενισχύει την άμυνα του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες.

Βλήτα
Τα βλήτα είναι τα αγαπημένα χόρτα του καλοκαιριού και σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Επίσης, είναι πηγή μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα βλήτα είναι από τα χόρτα που τρώνε εύκολα και τα παιδιά και έτσι είναι μία εξαιρετική επιλογή για το τραπέζι.

Αγγούρι
Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και η κατανάλωσή του συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, είναι δροσερό, με ήπια γεύση, ό,τι πρέπει για ένα ενδιάμεσο σνακ ή για συνοδευτικό του φαγητού σας.

Φρούτα

Καρπούζι
Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι δε γίνεται. Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση το οργανισμού. Επίσης το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από την ακτινοβολία του ήλιου.

Βερίκοκα
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα και από όσους προσέχουν τη διατροφή τους λόγω των λίγων θερμίδων που έχουν. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, σε φυτικές ίνες και προστατεύουν την επιδερμίδα από την ξηρότητα και τον ήλιο.

Σταφύλια
Τα σταφύλια προσφέρουν στον οργανισμό ενυδάτωση, φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και άλλων εντερικών διαταραχών. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και B αλλά και κάλιο.

Κεράσια
Τα κεράσια είναι από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Αυτή η γλυκόξινη γεύση τους σε συνδυασμό με τη δροσερή υφή τους, τα κάνουν ακαταμάχητα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πεπόνι
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, β καροτίνη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Μαζί με το καρπούζι είναι από τα φρούτα, σήματα κατατεθέν του καλοκαιριού και είναι η ιδανική επιλογή για δεκατιανό ή απογευματιανό σνακ.

Πηγή: womansday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved