Γιατί δεν πρέπει τα μικρά μας να τρώνε μπροστά από την τηλεόραση;

Γιατί δεν πρέπει τα μικρά μας να τρώνε μπροστά από την τηλεόραση;

Είναι πραγματικά απίθανοι και αμέτρητοι, οι τρόποι που μπορεί να εφεύρει μία μαμά για να φάει το παιδί όλο το φαγητό του!

Γιατί δεν πρέπει τα μικρά μας να τρώνε μπροστά από την τηλεόραση;

Από τους πιο κλασικούς, που περιλαμβάνουν κάποια γλυκιά «υπόσχεση» για επιδόρπιο, τη δημιουργική απασχόληση με ζωγραφική ή χειροτεχνίες ταυτόχρονα με το γεύμα, μέχρι πιο σύγχρονους... τεχνολογικά, με smartphone, tablet και καρτούν στην τηλεόραση.

Ναι, μπορεί όλα τα παραπάνω τεχνάσματα να μας βοηθάνε να πετύχουμε προσωρινά τον σκοπό μας και να μας ανακουφίζουν από ένα λιγότερο άγχος, όμως πόσο σίγουρες είμαστε ότι δεν δημιουργούμε μία λάθος αντίληψη στα παιδιά σε σχέση με το φαγητό; Σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής, «Αν παρατηρήσουμε καλύτερα τους λόγους που ένα απασχολημένο παιδί, γίνεται πιο δεκτικό στο φαγητό, θα καταλάβουμε πως ο εγκέφαλός του είναι αρκετά απασχολημένος και τρώει μηχανικά ή αυτοματοποιημένα χωρίς να αντιλαμβάνεται, ούτε να εκτιμά τις τροφές που καταναλώνει. Σίγουρα για ένα μικρό παιδί, είναι αρκετά περίπλοκο να αντιληφθεί τη σημασία της θρεπτικής αξίας και των τροφών, όμως εμείς είμαστε εκείνοι που θα θέσουμε τα θεμέλια, πάνω στα οποία θα διαμορφώσει μελλοντικά το παιδί μία ισορροπημένη και αγνή διατροφή.

Εμείς τι σχέση έχουμε με αυτό;

Ένας από τους λόγους που δυσκολευόμαστε να απολαύσουμε το φαγητό στο γραφείο και συνήθως καταλήγουμε να πεινάμε πριν το σχόλασμα, είναι η δυσκολία του εγκεφάλου να «τρώει» και να εργάζεται ταυτόχρονα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα παιδιά που τρώνε το φαγητό τους, ενώ απασχολούνται από κάτι άλλο ταυτόχρονα. Μάλιστα, όπως επεσημαίνουν και οι ειδικοί, «αν η πρακτική αυτή καθιερωθεί για κάποια χρόνια, τότε τρέφετε (οι γονείς) μια διατροφική νοοτροπία που θα το δυσκολέψει στη ζωή του». Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος δεν ξέρει σε ποια λειτουργία να εστιάσει, δεν «γεύεται» απόλυτα τις τροφές, με αποτέλεσμα και το αίσθημα κορεσμού να είναι δυσανάλογο με την ποσότητα που έχει καταναλώσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε βάθος χρόνου, το παιδί θα αρχίσει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε στο πιάτο του, όλο και πιο γενναιόδωρες μερίδες, αφού σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς «η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με τις μεγάλες μερίδες φαγητού, που συχνά τείνουν να σερβίρουν οι γονείς σε αυτή την ηλικία, οδηγεί τελικά σε υπερκατανάλωση τροφής». Επιπλέον, η ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε για εκείνα, έχει εξίσου μεγάλη σημασία, αφού όσο λιγότερα συντηρητικά έχουν, τόσο πιο αγνές και ωφέλιμες είναι.

Μιλώντας με αριθμούς

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, τονίζοντας πως η νηπιακή ηλικία είναι εκείνη στην οποία παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό υπερκατανάλωσης, το οποίο ξεπερνάει το 30%. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, είχαν ήδη ξεκινήσει να υπερκαταναλώνουν από την προσχολική ηλικία, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που αυτή επιφέρει. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι βάσεις για μία υγιεινή διατροφή, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μία καλύτερη ποιότητας ζωής στο μέλλον. Ακριβώς για αυτό, επιλέγουμε τροφές, όπως το ΟΛΥΜΠΟΣ bio, από 100% ελληνικό βιολογικό αγελαδινό γάλα. Η πλούσια φυσική γεύση ξετρελαίνει τα μικρά, ενώ ο σίδηρος, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Plus: Για σένα που το μικρό σου προτιμάει το κατσικίσιο, να ξέρεις πως υπάρχει και αυτή η επιλογη σε bio, εξίσου υψηλής θρεπτικής αξίας και απαλλαγμένη από συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες! Και οι δύο συσκευασίες, απευθύνονται σε παιδιά που έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Screenshot 20200326 165330 Word

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής, «Μια καλή χρονική στιγμή ώστε σταδιακά να μειώσετε την παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι όταν το παιδί ξεκινά να τρώει μόνο του και θα το βλέπει σαν μια νέα απασχόληση». Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο εύκολα θα το μεταπείσουμε να αφιερώσει τον χρόνο και την προσοχή στο γεύμα του, περιορίζοντας την ταυτόχρονη παρακολούθηση τηλεόρασης ή άλλης δραστηριότητας. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα το κάνουμε να δει το γεύμα ως μία νέα απολαυστική απασχόληση, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον και μία «ιεροτελεστία» γύρω από αυτό. Μπορούμε να προσκαλέσουμε τα μικρά μας να παρακολουθήσουν την προετοιμασία της συνταγής και το στρώσιμο του τραπεζιού, να τους δίνουμε να δοκιμάζουν κάποια υλικά κατάλληλα για την ηλικία τους και να συζητάμε για αυτά. Την ώρα που θα κάτσουμε στο τραπέζι, να τους ζητήσουμε να επιλέξουν μία θέση και να ορίσουμε πως αυτή θα είναι πλέον δική τους, να τα αφήσουμε να επεξεργαστούν τη θερμοκρασία και τη μυρωδιά του πιάτου, πριν αρχίσουν να τρώνε. Στο τέλος, μπορούμε να «κλείσουμε» αυτή τη γευστική εμπειρία, προτείνοντάς τους ένα παιδικό επιδόρπιο γιαουρτιού «έκπληξη», το οποίο διαθέτει όλες τις καλλιέργειες γιουρτιού που χρειάζεται το πεπτικό σύστημα για τη διατήρηση της «καλής» εντερικής χλωρίδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μόλις το δοκιμάσουν, θα αρχίσουν να ανυπομονούν για τη στιγμή που θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι!

olympos3

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι ένας... μικρός «καθρέφτης» μας. Όσο εμείς οι γονείς, είμαστε «πιστοί» στην απολαυστική «ιεροτελεστία» ενός ολοκληρωμένου γεύματος, τα παιδιά θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, ενώ θα το βλέπουν και σαν μία ευκαιρία, να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί μας!

 

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού;

Πώς η μουσική συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού;

Η μουσική φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα αλλάζει μετά τον τοκετό

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα αλλάζει μετά τον τοκετό

Μητρότητα: Πώς αλλάζει μια για πάντα μια γυναίκα -Ο άνθρωπος που ήσουν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς προλαμβάνουμε ή αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο

Πώς προλαμβάνουμε ή αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο

Συμβουλές για γονείς που βλέπουν ότι τα παιδιά τους έχουν εθιστεί στο…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Λευτέρης Πετρούνιας: Με την κόρη του στην παιδική χαρά - Απίθανες φωτο

Λευτέρης Πετρούνιας: Με την κόρη του στην παιδική χαρά - Απίθανες φωτο

Από τις όμορφες φωτογραφίες μπαμπά και κόρης που έχουμε δει.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στο «κόκκινο» ο Ευαγγελισμός – Φτάνει το 100% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική
Δημήτρης Λιγνάδης: Ισόβια διαγραφή από το ΣΕΗ
Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκίνησε ο κύκλος των καταθέσεων – Οι δράστες διασταυρώθηκαν με περιπολικό
Ενόργανη Γυμναστική: Σοκαριστική μαρτυρία - Έβλεπα πολύ ξύλο, τραβούσαν αθλητές από τα μαλλιά
Δολοφονία Καραϊβάζ: «Λύγισε» στον αέρα του ΑΝΤ1 η Ρίτσα Μπιζόγλη - Τα λόγια του Γιώργου Παπαδάκη
Ντοκουμέντο: Πώς είναι το μέρος που γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος και το πιστοποιητικό στα ελληνικά
Βραζιλία: Χτίζουν νέο άγαλμα του Χριστού - Θα ξεπερνά σε ύψος το διάσημο μνημείο του Ρίο
Μάνια Τέκου: Ο «θάνατος» που συγκλόνισε το ελληνικό ίντερνετ
«Τα Φιλαράκια» επιστρέφουν: Η φωτογραφία που προκάλεσε παροξυσμό στο διαδίκτυο
Πανιώνιος: Νίκη με... άρωμα Master Chef! - Πάντα στο πλευρό του ο σεφ Κουτσόπουλος (photos)
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η φιέστα τίτλου των «ερυθρόλευκων» - Με καπνογόνα στα χέρια οι παίκτες
Δολοφονία Καραϊβάζ: Συγκλονιστικός επικήδειος του γιου του - «Θα συγχωρούσε και τους δολοφόνους του»
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Πέγκυ Ζήνα: Η φανταστική φώτο αγκαλιά με την κόρη και τον σύζυγό της