Παιδί & διατροφή: Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για ένα αγόρι στην εφηβεία;

Η διατροφή καθορίζει την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού από όταν ακόμη ήταν μωρό, μέχρι και όταν έχει φτιάσει πια στην εφηβεία.

Παιδί & διατροφή: Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για ένα αγόρι στην εφηβεία;

Κατά μέσο όρο, τα έφηβα αγόρια χρειάζονται περίπου 2.800 θερμίδες την ημέρα, ενώ τα κορίτσια μόλις 2.200. Αν και τα δύο φύλα χρειάζονται μία σωστή διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι τροφές αυτές μπορεί να διαφοροποιούνται για τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια.

Θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζονται τα αγόρια
Όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι αναγκαία για την ανάπτυξη ενός παιδιού και θα πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Τα πιο σημαντικά ωστόσο θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν πρέπει με τίποτα να λείπουν από τη διατροφή του είναι η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες, τα καλά λιπαρά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά είναι αυτά που δίνουν ενέργεια στο σώμα, ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Πρωτεΐνη

Από αυτήν αποτελείται το 50% του ανθρώπινου σώματος και η οποία ευθύνεται για τους μυς. Οι πιο συνήθεις πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι δύο ειδών, οι καλοί και οι κακοί. Οι καλοί υδατάνθρακες καίγονται αργά, παρέχουν παρατεταμένη ενέργεια στον οργανισμό και βρίσκονται στο ρύζι, στο αλεύρι και στα αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα.

Λιπαρά

Τα λιπαρά μπορούν να είναι μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι τα πιο υγιή από όλα και βρίσκονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, το φυστικοβούτυρο, τα κάσιους κ.α. Τα λιπαρά είναι αναγκαία για το σώμα γιατί συμβάλλουν στην απορρόφηση βιταμινών Α, D, E και K. Τα λιπαρά δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 30% της διατροφή ενός εφήβου.

Βιταμίνες

Ο περισσότεροι έφηβοι συνήθως έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D. Τροφές πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη και πρωινή άσκηση στον ήλιο, θα αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Μέταλλα

Τα μέταλλα είναι μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται σε ελάχιστες ποσότητες. Η ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει την επαρκή λήψη αυτών των στοιχείων, όπως είναι τα ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Πηγή: momjunction.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved