Γνωρίζετε ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία;

Ποια προϊόντα επιτρέπονται και ποια όχι.

Γνωρίζετε ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία;

Σε αρκετά Δημοτικά Σχολεία λειτουργούν κυλικεία κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, τα οποία ελέγχονται από επιτροπή που συγκροτείται στην κάθε σχολική μονάδα.

Το Υπουργείο Υγείας ορίζει κάθε φορά με Υγειονομική Διάταξη τα προϊόντα που μπορούν να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας του μαθητικού πληθυσμού και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος σε θέματα υγιεινής διατροφής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Φρούτα και λαχανικά εποχής (αποξηραμένα φρούτα, φυσικοί χυμοί, σαλάτες, φρουτοσαλάτες κλπ), γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυριά κλπ), αρτοσκευάσματα (κουλούρι, φρυγανιές, κριτσίνια, κράκερς, μουστοκούλουρα, μπάρες δημητριακών, σταφιδόψωμο κλπ).

Για όλα τα προϊόντα που διατίθενται από τα κυλικεία, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τις πρώτες ύλες και τον τρόπο παρασκευής και συντήρησής τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις και συστάσεις για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καθώς η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει ποια είδη επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία:

sxolika kilikeia 3

Φρούτα - Λαχανικά

• Φρέσκα φρούτα εποχής, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
• Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
• Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
• Φρουτοσαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
• Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, χωρίς αλάτι, μόνο με ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι.
• Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.

Γαλακτοκομικά

• Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% - 1,8% λιπαρά).
• Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (έως 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
• Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200γρ.
• Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύονται τυποποιημένα αναλόγα ροφήματα καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
• Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Απαγορεύονται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

sxolika kilikeia 2

Απλά αρτοσκευάσματα

• Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.
• Κριτσίνια ολικής άλεσης ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
• Φρυγανιές ολικής άλεσης ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
• Κράκερς ολικής άλεσης ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
Όλα τα παραπάνω αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1 %, νάτριο έως 0,5%.

Άλλα αρτοσκευάσματα

• Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
• Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
• Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια,με τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.
• Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) με τις παρακάτω προδιαγραφές: trans λιπαρά έως 2%, ζάχαρη και λιπαρά έως 10 γραμμάρια (ανά 100 γραμμάρια προϊόντος), νάτριο έως 0,5 γραμμάρια.
• Τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γραμμαρίων και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Η λιπαρή ύλη για το φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, trans λιπαρά 0,1%.
• Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές: Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αυγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο−νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτς

• Τα σάντουιτς και τα τοστ μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου αυθημερόν.
• Επιτρέπεται ψωμάκι ατομικό λευκό ή ολικής άλεσης, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί.
• Επιτρέπονται τα τυριά που αναφέρονται στα γαλακτοκομικά και μόνο βραστή γαλοπούλα, με κορεσμένα λιπαρά έως 1%, νάτριο έως 1%.
• Επιτρέπονται λαχανικά όλων των ειδών, ελιές χωρίς κουκούτσι και πάστα ελιάς, αυγό καλά βρασμένο.
• Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
• Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

kilikeio0

Γλυκίσματα

• Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γραμμαρίων (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
• Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
• Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
• Μέλι σε ατομική μερίδα.
• Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γραμμάρια.
• Δεν επιτρέπονται τσίχλες και καραμέλες.

Υγρά τρόφιμα

• Εμφιαλωμένο νερό.
• Στα κυλικεία Γυμνασίων - Λυκείων επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved