Μωρό 5 μηνών: Στερεά τρόφιμα που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή του παιδιού σας

Οι περισσότεροι γονείς δεν είναι σίγουροι για το πότε θα αρχίσουν να δίνουν στερεά τρόφιμα στα μωρά τους.

Μωρό 5 μηνών: Στερεά τρόφιμα που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή του παιδιού σας

Πολλοί παιδίατροι συμφωνούν ότι η ηλικία των 5 μηνών είναι η κατάλληλη. Μην περιμένετε το μωρό σας να ενθουσιαστεί αμέσως με τις νέες τροφές. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος γιατί πρόκειται για μια νέα γευστική εμπειρία για εκείνο. Συνδυάστε τα νέα τρόφιμα μαζί με τα σωστά μαγειρικά σκεύη, πχ ειδικά, μαλακά κουτάλια για τα μωρά. Έχετε κατά νου επίσης πώς μερικά μωρά χρειάζονται χρόνο για να κατανοήσουν τον μηχανισμό μάσησης και κατάποσης και δεν θα πρέπει να τα πιέζετε.

Ας δούμε ποια στερεά τρόφιμα μπορείτε να εισάγετε στο διαιτολόγιο του 5μηνου μωρού σας:

Δημητριακά

Όταν το μωρό σας φτάσει τους πέντε μήνες μπορείτε να αρχίστε να του προσφέρετε δημητριακά. Για να μαλακώσετε την υφή τους καλό είναι να τα αναμείξετε με γάλα ή νερό. Αρχικά επιλέξτε δημητριακά με απλές γεύσεις και όταν το μωρό σας τα συνηθίσει και καταλάβετε ότι του αρέσουν μπορείτε να εισάγετε και νέες.

Φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες και οι 5 μήνες είναι η κατάλληλη ηλικία για το μωρό σας να τα δοκιμάσει. Στην αρχή, τα φρούτα θα πρέπει να πλυθούν και να μαγειρευτούν ελαφρώς, προτού τα προσφέρετε στο παιδί σας. Μπορείτε να αρχίσετε με μπανάνες καθώς δεν χρειάζεται να μαγειρεύονται. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε ώριμα και τρυφερά φρούτα στο μωρό σας.

Λαχανικά

Λαχανικά όπως πατάτες και καρότα μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή του μωρού σας, μαγειρεμένα, όταν φτάσει στον πέμπτο μήνα. Βεβαιωθείτε ότι τα λαχανικά είναι καλά μαγειρεμένα και πολτοποιημένα και ότι δεν υπάρχει σπόρος ή κάτι άλλο που το μωρό σας δυσκολεύεται να μασήσει ή να καταπιεί. Αποφύγετε τα ινώδη και τα ωμά λαχανικά.

Άπαχη πρωτεΐνη

Τα αναπτυσσόμενα μωρά χρειάζονται επίσης άπαχη πρωτεΐνη. Δώστε στο παιδί σας μαλακά κρέατα, όπως κοτόπουλο, φυσικά μαγειρεμένο και χωρίς κόκαλα.

Σε κάθε περίπτωση και πριν δοκιμάσετε τις νέες τροφές χρήσιμο θα είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του οικογενειακού σας γιατρού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved