Πόσο νερό πρέπει να πίνουν καθημερινά τα παιδιά; (vid)

Παγκόσμια ημέρα νερού 2019: Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα μωρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά;

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν καθημερινά τα παιδιά; (vid)

Η 22η Μαρτίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και στόχος της είναι ν’ αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση σε όλους μας ότι το νερό αποτελεί πηγή ζωής για όλη την ανθρωπότητα.

Πλήθος μελετών αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση νερού έχει άμεση επίδραση στα παιδιά, ειδικά σε σχέση με τη σωματική δραστηριότητα και την πνευματική λειτουργία.

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση από ό,τι οι ενήλικες, διότι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους. Για παράδειγμα, στα νεογέννητα βρέφη αυτό ανέρχεται στο 75% του συνολικού σωματικού τους βάρους, ενώ σε έναν υγιή ενήλικα το νερό αποτελεί κατά μέσο όρο το 50-70% του συνολικού του βάρους.

Γι' αυτό η κάλυψη των αναγκών των παιδιών σε υγρά θα πρέπει να αποτελεί διατροφική προτεραιότητα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Βρετανικού Ινστιτούτου για το Νερό, η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη νερού από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του είναι 150ml νερό ανά κιλό. Μέχρι το πρώτο χρόνο της ζωής του είναι 100ml ανά κιλό, από την ηλικία των 1 έως 6 ετών 90ml έως 65ml νερό ανά κιλό.

Ειδικότερα, η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένα παιδί για να καλύψει τις ανάγκες του εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, 2010) προτείνεται η κατανάλωση του νερού στα παιδιά 2 ετών να ξεκινάει από τα 1,3 λίτρα την ημέρα, με προοδευτική αύξηση έως την ηλικία των 17 ετών, όπου συστήνονται τα 2,2 με 2,5 λίτρα νερού ημερησίως.



Αφυδάτωση

Οι ανάγκες για την πρόσληψη υγρών αυξάνονται σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.Ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος, αφού τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση.

Έτσι, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αναγνωρίζονται τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης, όπως κούραση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, μυϊκή αδυναμία και ζαλάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved