Φακές: Οφέλη και πότε να τις συμπεριλάβετε στη διατροφή του μωρού

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Ελληνίδας γιαγιάς και μάνας! Οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλά λιπαρά και υποστηρίζουν το πεπτικό μας σύστημα.

Φακές: Οφέλη και πότε να τις συμπεριλάβετε στη διατροφή του μωρού

Οι φακές ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες θα βοηθήσει στην εκκαθάριση του πεπτικού συστήματος του μωρού σας, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην τακτική μετακίνηση του εντέρου. Επίσης, θα αποτρέψει τα προβλήματα αύξησης βάρους τα επόμενα χρόνια.

Οι φακές περιέχουν επίσης σίδηρο. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών η ποσότητα σιδήρου που υπάρχουν στις φυσικές αποθήκες στο σώμα του μωρού μπορεί να μειωθεί και έτσι θα πρέπει να το προσθέσετε στη διατροφή του. Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο θα βοηθήσουν το μωρό σας να έχει την απαραίτητη ενέργεια και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο ψευδάργυρος που υπάρχει στις φακές συμβάλει στη δημιουργία ενεός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το ασβέστιο που περιέχουν βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών. Οι φακές περιέχουν επίσης φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β, που βοηθά στο σχηματισμό νέων κυττάρων στο σώμα του μωρού.

Πότε να εισαγάγετε τις φακές στη διατροφή του μωρού

Προσθέστε φακές στη διατροφή του μωρού σας μεταξύ των 8 και 10 μηνών. Δεδομένου ότι οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορεί να είναι δύσκολο για ένα μωρό έξι μηνών να τις χωνέψει. Στα πρώτα γεύματα προσθέστε και μερικά λαχανικά για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα πέψης. Οι αλλεργίες που σχετίζονται με φακές είναι πολύ σπάνιες. Ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό σας πριν εισαγάγετε νέα τρόφιμα στη διατροφή του μωρού σας.

Ελέγξτε για τυχόν συμπτώματα αλλεργίας ή δυσφορίας στο μωρό σας και σταματήστε αμέσως τη νέα τροφή εάν παρατηρήσετε κάποια,

Φακές με καρότα και καστανό ρύζι

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά

Υλικά

  • Νερό
  • 1/4 φλιτζάνι φακές
  • 1/2 φλιτζάνι καφέ ρύζι
  • 1/4 φλιτζάνι καρότα (ψιλοκομμένα)

Εκτέλεση

Προσθέστε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το για 30 λεπτά ακόμα. Ελέγξτε εάν οι φακές έγιναν τρυφερές και μαλακές. Μόλις είναι έτοιμες, πολτοποιήστε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved