Έτσι θα μάθετε στο παιδί σας να τρώει μόνο του (vid)

Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει μόνο του! Απλά βήματα ανεξαρτησίας!

Έτσι θα μάθετε στο παιδί σας να τρώει μόνο του (vid)

«Από πότε το παιδί τρώει μόνο του», «Πώς ξεκινάει ένα μωρό να τρώει μόνο του», «Σε ποια ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε μόνα τους», είναι λίγες από τις ερωτήσεις που πληκτρολογούν καθημερινά οι γονείς στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία ανεξαρτησίας στο φαγητό ενός παιδιού, είναι για τους γονείς μια δύσκολη και κοπιαστική διαδικασία ενώ για το παιδί από την άλλη, είναι σίγουρα μια διασκεδαστική διαδικασία.

Για εκείνο, το κουτάλι και το πιρούνι είναι ένα νέο επίτευγμα. Νιώθει ότι έχει αρχίσει να μεγαλώνει και πως μπορεί και μόνο του πια να τρώει χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά. Η χαρά του, μόλις βάλει το κουτάλι για πρώτη φορά στο στόμα μόνο του και μάλιστα χωρίς να του πέσει το φαγητό κάτω, είναι μεγάλη για αυτό και μην το αποθαρρύνετε. Ενθαρρύνετε την προσπάθειά του και μην δείξετε ούτε μια στιγμή ότι δυσανασχετείτε κάθε φορά που δεν έχει αρκετά μακαρόνια το πιρούνι του ή κάθε φορά που οι φακές καταλήγουν στο πάτωμα.

Πότε μπορεί να φάει μόνο του ένα παιδί; Πρώτη επαφή με κουτάλι;

Σύμφωνα με την παιδίατρο του Mothersblog, Μαριαλένα Κυριακάκου, στην ηλικία των 12 μηνών το μωρό μπορεί να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του και μαθαίνει να πίνει νερό από ποτήρι. Στην ηλικία των 15 μηνών, έχει αποκτήσει πολύ καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του και είναι σε θέση να μπορεί να τοποθετεί μόνο του την τροφή στο στόμα.

Πώς θα μάθετε το παιδί σας να τρώει μόνο του... κι ας λερωθεί και λίγο… έχει κι αυτό τη χάρη του.

Βήμα 1:

  • Προετοιμάστε το παιδί σας για το γεύμα τοποθετώντας το σε μια ψηλή καρέκλα

Βήμα 2:

  • Βάλτε του φαγητό το οποίο τρώγεται με τα χέρια, όπως μαγειρεμένα ζυμαρικά, μαλακά φρούτα και λαχανικά στον ατμό

Βήμα 3:

  • Κόψτε τα τρόφιμα

Βήμα 4:

  • Βάλτε τα τρόφιμα στο κουτάλι αν το φαγητό δεν τρώγεται με το χέρι

Βήμα 5:

  • Αφήστε τα να εξασκηθούν. Μερικά τρόφιμα σίγουρα θα καταλήξουν στα μαλλιά τους και στο πάτωμα, αλλά με την πρακτική θα καταλήξουν τελικά στο στόμα τους.

Βήμα 6:

  • Ενθαρρύνετε τα να συνεχίσουν να προσπαθούν

Δείτε το βίντεο με τις σχετικές συμβουλές και πώς εφαρμόζονται στην πράξη:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved