Παιδιά και διατροφή: Διατροφικές συμβουλές για αγόρια στην εφηβεία

Τα αγόρια στη εφηβεία πεινάνε πιο συχνά από τα κορίτσια. Πού οφείλεται και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Παιδιά και διατροφή: Διατροφικές συμβουλές για αγόρια στην εφηβεία

Η εφηβική ηλικία είναι μια φάση ταχείας αλλαγής και ανάπτυξης. Αυτή είναι και μια εξήγηση για τη συνεχή πείνα που αντιμετωπίζουν τα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία. Το σώμα τους χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και ενέργεια από ό, τι οι περισσότεροι ενήλικες και τα μικρότερα παιδιά, από ό, τι ακόμη και τα έφηβα κορίτσια.

Σε αυτή λοιπόν την ηλικία μια επαρκής διατροφή με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη φυσική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του αγοριού σας καθώς και για τη διαμόρφωση του μελλοντικού του βάρους.

Οι έφηβοι δεν φημίζονται για τις διατροφικές τους συνήθειες (junk food, αναψυκτικά). Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να βοηθήσουμε τους εφήβους να κατανοήσουν οι ίδιοι τη σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με συστηματική σωματική άσκηση (αθλήματα, τρέξιμο, περπάτημα κλπ).

Ποια είναι μια ισορροπημένη διατροφή για έναν έφηβο;

Η ισορροπημένη διατροφή για εφήβους πρέπει να περιλαμβάνει τη σωστή αναλογία υδατανθράκων, βιταμινών, πρωτεϊνών, λιπών, μετάλλων και νερού για να καλύψει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του σώματος. Μια ισορροπημένη διατροφή για έναν έφηβο εξασφαλίζει ότι το σώμα παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και εποχιακών αλλεργιών, αλλά επίσης αποτρέπει τους κινδύνους για την υγεία όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

efoivoi kai diatrofh symboules 1

Συμβουλές εφηβικής διατροφής για τα αγόρια

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι το καλύτερο μάθημα που μπορείτε να δώσετε σε έναν έφηβο προκειμένου αυτός να εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα.

«Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς»
Σίγουρα έχετε ακούσει αυτή την άποψη. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και οι καλές συνήθεις πρέπει να ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες. Βεβαιωθείτε ότι ο έφηβός σας ποτέ δεν παραλείπει το πρωινό του. Αυτό θα του δώσει την ενέργεια που απαιτείται για την ημέρα του και θα τον βοηθήσει να αποφύγει το πρόχειρο φαγητό. Στην ιδανική περίπτωση ένα υγιεινό πρωινό για ένα έφηβο αγόρι πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και ένα ποτήρι γάλα.

Θρεπτικό δεκατιανό
Σε μια πρακτική συσκευασία βάλτε του μαζί του στο σχολείο σπιτικό σάντουιτς με τα αγαπημένα του υλικά ή και ένα φρούτο. Αυτό του δώσει περισσότερη ενέργεια κατά τις ώρες του σχολείου και έτσι θα τον κρατήσει μακριά από το πρόχειρο φαγητό, σοκολάτες κλπ μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Το δείπνο πρέπει να είναι ελαφρύ αλλά υγιεινό
Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι το έφηβο αγόρι σας τρώει το δείπνο του περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε λαχανικά στον ατμό, ψωμί ολικής άλεσης ή ακόμα και ψημένο ψάρι στο δείπνο. Αυτό θα τον κρατήσει χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μακριά από τα βραδινά σνακ.

Τα σνακ είναι σημαντικά
Δώστε την ίδια προσοχή στο σνακ του έφηβου παιδιού σας. Αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, μπάρες ολικής αλέσεως, αυγά σκληρά βρασμένα είναι μερικά από τα παραδείγματα υγιεινών επιλογών σνακ για τον έφηβο.

Περιορίστε το κορεσμένο λίπος, το νάτριο και την προστιθέμενη ζάχαρη
Οποιοδήποτε τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και προστιθέμενο σάκχαρο είναι γνωστό ως άδειο φαγητό σε θερμίδες. Με άδειο φαγητό σε θερμίδες εννοούμε τρόφιμα με υψηλές θερμίδες αλλά απολύτως χαμηλές ή μη θρεπτικές.

Φρούτα και λαχανικά
Δοκιμάστε και συμπεριλάβετε περισσότερη σαλάτα σε κάθε γεύμα. Καλό είναι να τρώει πέντε μερίδες διαφορετικά φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η κατανάλωση πολλών υγρών μες στη μέρα όπως φρέσκων χυμών φρούτων, νερό ή πράσινο τσάι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved