Θηλασμός: Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό πεινάει;

Πώς θα ξέρω ότι το μωρό χόρτασε; Πώς θα ξέρω ότι ήπιε αρκετό γάλα;

Θηλασμός: Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό πεινάει;

Αυτά αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, η νέα μαμά που θηλάζει πρώτη φορά το μωρό της.

Το μωρό που θηλάζει σε σωστή στάση, χωρίς να στρίβει το κεφάλι του και με σωστή προσκόλληση, που πιάνει δηλαδή στο στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω και του επιτρέπεται να θηλάσει κατά βούληση, χορταίνει.

Σύμφωνα με την παιδίατρο Δρ. Άννα Πατσούρου και το βιβλίο της Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία (Σύγχρονοι Ορίζοντες) μια μαμά μπορεί να καταλάβει ότι μωρό της χόρτασε όταν:

  • Φαίνεται ευτυχισμένο.
  • Κοιμάται συνολικά τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο (μετράνε και οι ώρες που έχει τη θηλή στο στόμα αλλά κοιμάται) και ξυπνά πεινασμένο (συνήθως κλαίγοντας γοερά-μόνο σε λίγα σπίτια και στις διαφημίσεις τα παιδιά ξυπνούν με φωνούλες και γελάκια).
  • Αρχίζει να ρουφάει με πιο αργό ρυθμό και πιο βαριά μόλις κατέβει το γάλα και η μητέρα διψά (μπορεί να δείτε λίγο γάλα στην άκρη του στόματός του ή το μωρό να είναι συγκαμένο στο λαιμό από το γάλα που ξέφυγε από το στόμα του γιατί δεν πρόλαβε να το καταπιεί.
  • Ακούγεται να καταπίνει και φαίνεται ότι καταπίνει από τον τρόπο που κινείται ο λαιμός του.
  • Αυξάνει το βάρος του κατά 10-30 γρ. την ημέρα.
  • Έχει καθημερινά, δηλαδή σε 24 ώρες, 6-8 βρεγμένες πάνες, αν είναι μικρότερο από 40 ημερών. Όταν σαραντίσει, έχει μεγαλώσει η ουροδόχος κύστη του και μπορεί να συγκρατεί περισσότερα ούρα, οπότε αρκούμαστε σε 4-5 βρεγμένες πάνε το 24ωρο. Οι πάνες είναι πολύ απορροφητικές και τα τσίσα του μωρού πολύ λίγα. Για να είστε σίγουρη πως η πάνα είναι βρεγμένη, μπορείτε να βάλετε μέσα σε κάθε καθαρή πάνα ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα. Εάν το αισθανθείτε βρεγμένο σημαίνει πως το μωρό έκανε τσίσα.
  • Αυξάνει το βάρος του κατά 400 γρ. ως 2,5 κιλά το μήνα για το πρώτο δίμηνο της ζωής.

Πότε όμως το μωρό πεινάει ή δεν έχει χορτάσει;

  • Πρώτα γυρίζει το κεφάλι του αριστερά δεξιά, ψάχνοντας με στο στόμα του στο αέρα, κάτι που κρατά λίγα δευτερόλεπτα.
  • Βάζει το χέρι του στο στόμα και το πιπιλίζει για 1-2 λεπτά και όταν πια πεινά πολύ αρχίζει να κλαίει.
  • Βάζετε το μωρό στο στήθο, όταν βρίσκεται στο πρώτο στάδιο και ψάχνει με το στόμα. Όταν αρχίσει να τρώει τα χέρια του ή να κλαίει, πεινάει πια τόσο πολύ που μπορεί να κλαίει στο στήθος και να δυσκολευτείτε να το κάνετε να συνεργαστεί μαζί σας.Εάν το μωρό πιπιλίζει στον αέρα ενώ κοιμάται, δεν πεινάει και μην το ξυπνάτε.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved