Παχαίνουν τα παιδιά όταν πίνουν πολύ γάλα;

Το γάλα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής των παιδιών και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνη D και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Παχαίνουν τα παιδιά όταν πίνουν πολύ γάλα;

Τα τελευταία χρόνια, όμως, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έρευνες που υποστηρίζουν ότι το γάλα προάγει την παχυσαρκία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Disease in Childhood» έδειξε ότι παιδιά προσχολικής ηλικίας που πίνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες γάλακτος την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ψηλότερα αλλά συγχρόνως και υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με όσα καταναλώνουν λιγότερο γάλα.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη έρευνα του University College του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Bristol το 99,9% των παιδιών κάτω των δύο ετών καταναλώνει αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών από αυτή που χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην κατανάλωση πρωτεΐνης που είναι ιδιαίτερα υψηλή γιατί οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους πάρα πολύ γάλα, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μόλις τα παιδιά απογαλακτίζονται δεν χρειάζεται να πίνουν πολύ αγελαδινό γάλα ή φόρμουλα.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά λαμβάνουν το 1/4 των ημερήσιων θερμίδων τους από το αγελαδινό γάλα. Όπως μάλιστα λένε οι ερευνητές, παιδιά 21 μηνών λαμβάνουν το ένα τέταρτο των θερμίδων τους από αγελαδινό γάλα.

Αυτή είναι η μία εκδοχή, γιατί σύμφωνα με άλλη μελέτη που είχε παριυσιαστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, δεν ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) αξιολόγησε όλες (95 συνολικά) τις έρευνες των τελευταίων τριών δεκαετιών πάνω στη σχέση γαλακτοκομικών και βάρους των παιδιών, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 203.000 άτομα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ανέστη Ντούγκα του γαλλικού Ινστιτούτου Paul Bocuse, ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν καθόλου ενδείξεις που να συνδέουν το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά με το λίπος του σώματος και με το βάρος.

Βέβαια, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γάλα είναι απαραίτητο στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού καθώς του παρέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία ( δες μητρικό γάλα) τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να λάβουν με άλλο τρόπο.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved