Πέντε μύθοι για το γάλα που κάθε μαμά πρέπει να γνωρίζει

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις αναφορικά με το γάλα και τον ρόλο του στη διατροφή των παιδιών μας.

Πέντε μύθοι για το γάλα που κάθε μαμά πρέπει να γνωρίζει

Το πρόβλημα είναι, δυστυχώς, πως μέσα από τις συζητήσεις αυτές δημιουργήθηκαν ορισμένοι «μύθοι» οι οποίοι έφτασαν έως τις μέρες μας, δημιουργώντας λανθασμένες αντιλήψεις.

Για κάθε γονιό, λοιπόν, που νοιάζεται για το τι τρώει το παιδάκι του, είναι σημαντικό να καταρρίψουμε τους «μύθους» αυτούς και να προβάλλουμε την αλήθεια αναφορικά με το γάλα και φυσικά, τα άκρως σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού ροφήματα γάλακτος.

Μύθος 1: Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν το ασβέστιο που χρειάζονται και από άλλες πήγες

Είναι γεγονός πως υπάρχουν και άλλες τροφές, εκτός από το γάλα, οι οποίες περιέχουν ασβέστιο. Ωστόσο, για να λάβει ένα παιδί τις ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεται, θα πρέπει να καταναλώνει γενικά τεράστιες ποσότητες από τις τροφές αυτές. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι τα νήπια από ενός έως τριών ετών και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν αυξημένες ανάγκες σε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και σε συστατικά όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη D, η βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Τα παραπάνω είναι συστατικά τα οποία δεν μπορούν πάντα να καλυφθούν εύκολα πλήρως από τις στέρεες τροφές, δεδομένου μάλιστα ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε όλες τις τροφές!

GALA KAI PAIDI 2

Το γάλα, λοιπόν, και ειδικότερα τα σύγχρονα, εμπλουτισμένα ροφήματα γάλακτος δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών και είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται καθημερινά στο διατροφικό τους μενού!

Μύθος 2: Το γάλα προκαλεί φούσκωμα

Όχι, το γάλα δεν προκαλεί γενικά φούσκωμα, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Μύθος 3: Το φρέσκο γάλα είναι καλύτερο από εκείνο της υπερυψηλής παστερίωσης

Πολλά λέγονται αναφορικά με την αξία και την ποιότητα του φρέσκου γάλακτος (δηλαδή το γάλα χαμηλής παστερίωσης) σε σύγκριση με το γάλα που έχει υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι από άποψη διατροφικής αξίας, το φρέσκο γάλα δεν έχει κάποια διαφορά από εκείνο της υπερυψηλής παστερίωσης. Και τα δύο έχουν περάσει από επεξεργασία, προκειμένου να καταστραφούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Μάλιστα, εκείνο που αξίζει να σημειώσουμε είναι το ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ροφήματα γάλακτος υπερυψηλής παστερίωσης που προορίζονται στα παιδιά, διατηρούν αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλατος και την υπέροχη γεύση του, ενώ είναι εμπλουτισμένα με ακόμη περισσότερες θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται οι ανήλικοι!

GALA KAI PAIDI 3

Μύθος 4: Μετά το πρώτο έτος τα παιδιά δεν χρειάζονται εμπλουτισμένα γάλατα

Ένας ακόμη «μύθος» που πρέπει να καταρριφθεί αφορά στην άποψη ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη τα εμπλουτισμένα γάλατα έπειτα από το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά χρειάζονται να λαμβάνουν εμπλουτισμένα γάλατα τόσο μετά το πρώτο τους έτος όσο και καθόλη τη διάρκεια της προσχολικής τους ηλικίας! Γιατί; Διότι περιέχουν περισσότερα συστατικά και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καλύψουν τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών, όχι μόνο σε ασβέστιο αλλά και σε μια πληθώρα άλλων συστατικών όπως σίδηρος, βιταμίνες κτλ.

GALA KAI PAIDI 4

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα θα βρείτε τα δικά μας αγαπημένα Nestlé Junior 1+, Junior 2+ & sChOOL τα οποία -πέρα από το ότι έχουν υπέροχη γεύση- εξυπηρετούν τις ανάγκες συγκεκριμένων ηλικιακών γκρουπ και καλύπτουν μια περίοδο της ζωής των παιδιών που φτάνει από τον 12ο μήνα μέχρι και τη σχολική ηλικία τους! Το πιο σημαντικό στοιχείο, βέβαια, είναι το ότι με τρία γεύματα την ημέρα γάλα Nestlé Junior και School, τα παιδιά καλύπτουν σημαντικό μέρος από τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D.

Μύθος 5: Όλα τα γάλατα είναι ίδια

Τέλος, μια από τις πλέον λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει είναι εκείνη που θέλει όλα τα γάλατα να είναι… ίδια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πως το κάθε γάλα και ρόφημα γάλακτος είναι διαφορετικό και ότι η επιλογή που κάνουν έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους. Ναι, είναι σημαντικό να δίνουν επιπλέον προσοχή στην ποιότητα του γάλατος και κυρίως, στα συστατικά που περιέχει διότι τα παιδιά χρειάζονται τροφές υψηλής διατροφικής αξίας για να μεγαλώσουν σωστά!

Για να μάθετε ακόμη περισσότερα για το γάλα και τη διατροφή του παιδιού και να ανακαλύψετε πολύτιμες συμβουλές για την ανάπτυξή του, το σίγουρο είναι πως αξίζει να γίνετε μέλη στο Nestle Baby Club! Θα έχετε στα χέρια σας ένα «εργαλείο» που ανά πάσα στιγμή, θα σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε, σε κάθε στάδιο της ζωής του!

#Megalonoumeparea
#Nestlejunior1
#Nestlejunior2
#NestleSchool

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved