Πρέπει να ξυπνήσω το μωρό μου για να το ταΐσω;

Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν να ξυπνάτε το μωρό σας είτε πρόκειται να το ταΐσετε την ημέρα είτε τη νύχτα.

Πρέπει να ξυπνήσω το μωρό μου για να το ταΐσω;
Bigstock

Τα μωρά δεν πρέπει να μένουν χωρίς γάλα για περισσότερο από 4 ώρες. Έτσι, ενώ τις περισσότερες φορές το μωρό σας θα σας «ενημερώνει» πότε πεινάει, είναι εντάξει να το ξυπνήσετε αν κοιμάται παραπάνω από 4 ώρες.

Τα μωρά πρέπει να θηλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας για ένα χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση. Αλλά καθώς μεγαλώνουν για να κοιμούνται όλη τη νύχτα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας τρώει αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, μπορείτε να το ξυπνάτε πριν από τον μεσημεριανό τους ύπνο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσει τις απαιτούμενες θερμίδες του εκείνη την ημέρα.

Πώς να ξυπνήσω το μωρό μου ενώ κοιμάται

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει να ξεκινήσετε με ήπιες μεθόδους, όπως χαϊδεύοντας το μάγουλό του.

Το να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να ξυπνήσετε το μωρό σας που κοιμάται είναι θέμα δοκιμής και λάθους. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Μέθοδος δέρμα με δέρμα: Ξαπλώστε το μωρό σας στο γυμνό σας στήθος . Τα περισσότερα μωρά ξυπνούν μόλις μυρίσουν τη μητέρα τους και αισθανθούν το άγγιγμά της.
  • Γαργαλίστε ή κουνήστε ελαφρά τα πόδια του. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να του τρίψετε απαλά την πλάτη.
  • Παρακολουθήστε τις κινήσεις των χεριών, των ποδιών και του προσώπου του: Εάν τα άκρα του κρέμονται χαλαρά, σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξυπνήσει. Περιμένετε πότε κοιμάται λιγότερο βαθιά πριν προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε.

Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό;

Κάθε μωρό είναι μοναδικό καθώς μερικά κοιμούνται για μεγάλες περιόδους, ενώ άλλα ξυπνούν πολύ συχνά.

Τα μωρά συνήθως χρειάζονται περίπου 9-8 ώρες ύπνου μέχρι την ηλικία των 3 μηνών και κατά μέσο όρο κοιμούνται περίπου 14,5 ώρες.

Βέβαια, ένα νεογέννητο μωρό δεν έχει ακόμα καθορισμένο μοτίβο ύπνου, καθώς δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας . Αν και αυτό είναι δύσκολο για τους περισσότερους γονείς στην αρχή, με την πάροδο του χρόνου συνηθίζεται.

Το αν θα πρέπει να ξυπνήσετε το μωρό σας για να φάει εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και την υγεία του, γι' αυτό ακούστε το ένστικτό σας.

Γενικά, όσο μεγαλώνει το μωρό σας, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να το ξυπνάτε. Ωστόσο, προετοιμαστείτε για μερικές άγρυπνες νύχτες τους πρώτους μήνες.

Πηγή: medicinenet.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved