Μπακαλιάρος και μωρά - Σε ποια ηλικία μπορούν να φάνε

Ο μπακαλιάρος συστήνεται από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω, ενώ οι γονείς αξίζει να γνωρίζουν ότι είναι αλλεργιογόνος τροφή.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μπακαλιάρος και μωρά - Σε ποια ηλικία μπορούν να φάνε
Bigstock

Η προσθήκη ψαριών στη διατροφή του παιδιού σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβουν τα παιδιά σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ένα από αυτά τα ψάρια είναι και ο μπακαλιάρος.

Πότε μπορούν τα μωρά να φάνε μπακαλιάρο;

Ο φρεσκομαγειρεμένος μπακαλιάρος μπορεί να συστηθεί στο μωρό αμέσως μόλις αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, από τον 6ο μήνα και μετά δηλαδή. Αποφύγετε να σερβίρετε στο μωρό σας παστό ή καπνιστό μπακαλιάρο, καθώς αυτά τα είδη περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, το οποίο δεν είναι υγιεινό για τα μωρά (ή και τα μεγαλύτερα παιδιά).

Είναι ο μπακαλιάρος υγιεινός για τα μωρά;

Ναι, είναι υγιεινός αλλά με μέτρο. Ενώ ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12 και ιώδιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει μέτρια επίπεδα υδραργύρου, ένα τοξικό μέταλλο που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ψάρια.

Όπως συμβαίνει με όλα τα ψάρια κρύου νερού, ο μπακαλιάρος περιέχει βιταμίνη D, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία των οστών και των δοντιών που έχουν ανάγκη τα μωρά για την σωστή τους ανάπτυξη. Τέλος, ο μπακαλιάρος είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την προστασία των κυττάρων.

Όσον αφορά την αγορά ψαριών, είναι καλύτερο να επιλέξετε ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, γι' αυτό και καλύτερα να προτιμάτε φρέσκα μπακαλιαράκια ή μπακαλιάρο (πελαγίσια ή ιχθυοτροφείου) και όχι παστό μπακαλιάρο.

Προκαλεί αλλεργία ο μπακαλιάρος ή όχι;

Ναι. Ο μπακαλιάρος, όπως επίσης η γλώσσα, ο σολομός και ο τόνος μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών στα θαλασσινά ή υποψιάζεστε ότι το μωρό σας μπορεί να είναι αλλεργικό στα ψάρια, κλείστε ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο πριν εισάγετε τον μπακαλιάρο στη διατροφή του.

Όπως συμβαίνει με όλα τα κοινά αλλεργιογόνα, εισαγάγετε μπακαλιάρο σε μικρές ποσότητες και παρακολουθήστε προσεκτικά καθώς το μωρό σας τρώει για να δείτε εάν εμφανίζεται κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια. Εάν όλα πάνε καλά, αυξήστε σταδιακά το μέγεθος της μερίδας στο μωρό σας με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο ψάρι πρέπει να τρώνε τα παιδιά ανά ηλικία;

Εκτός από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών όπως το εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ (DHA) που είναι απαραίτητα για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών, το νευρικό σύστημα και την όρασή τους. Υπάρχουν επίσης κάποιες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ψαριών νωρίς στη ζωή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του άσθματος ή του εκζέματος.

Ποια είναι τα καλύτερα ψάρια για τα παιδιά;

Παρακάτω ακολουθεί ένα πίνακας με το πόσο ψάρι πρέπει να τρώει ένα παιδί ανά ηλικία, 2 φορές την εβδομάδα.

  • Παιδιά 2-3 ετών: 28 γραμμάρια
  • Παιδιά 4-7 ετών: 56 γραμμάρια
  • Παιδιά 8 - 10 ετών: 85 γραμμάρια
  • Παιδιά 11+ : 113 γραμμάρια

πηγές: solidstarts.com / healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved