Ποιος είναι ο κανόνας «90-90-90» για να τρώνε τα μωρά;

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν τα παιδιά σας πρόκειται να μπουν στις στερεές τροφές.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ποιος είναι ο κανόνας «90-90-90» για να τρώνε τα μωρά;
Baby Boy Eating Fruit In High Chair Bigstock

Η έναρξη των στερεών τροφών είναι ένα μεγάλο ορόσημο στη ζωή του παιδιού σας και είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε ερωτήσεις. Από το να ξέρετε αν κάνει να δίνετε στα παιδιά σας προπαρασκευασμένες παιδικές τροφές (ναι, κάνει) - μέχρι το αν μπορεί να φάει τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Οι συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, αναφέρουν ότι οι γονείς πρέπει να περιμένουν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών για να εισάγουν στερεές τροφές στο μωρό τους, τόσο γιατί χρειάζεται χρόνο να ωριμάσει ο πεπτικός σωλήνας του μωρού όσο και γιατί πρέπει να μπορεί να κάθεται όρθιο, κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Αν και τα ορόσημα κάθε παιδί τα φτάνει με τον δικό του ρυθμό (μην ξεχνάτε ότι παιδί με παιδί διαφέρει), ο κανόνας 90-90-90 μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να ξέρουν αν το παιδί τους μπορεί να μπει στις στερεές τροφές. Αυτός ο κανόνας, ο οποίος χρησιμοποιείται από ειδικούς όταν τα παιδιά είναι έτοιμα να μπουν στις στερεές τροφές, προωθεί την καλύτερη και ασφαλέστερη στάση για τα μικρά όταν ξεκινούν να τρώνε. Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι ο κανόνας 90-90-90;

Ο κανόνας 90-90-90 για το φαγητό έχει να κάνει με την ιδανική στάση όπου ένα παιδί πρέπει να κάθεται σε ένα τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι οι γοφοί του πρέπει είναι λυγισμένοι σε γωνία 90 μοιρών, τα γόνατα λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών και τα πόδια επίπεδα σε μια επιφάνεια με τη σπονδυλική στήλη όρθια.

Η ιδανική τοποθέτηση δεν αφορά μόνο το να μπορεί ένα μωρό να κάθεται σε όρθια θέση (αν και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό), αλλά και με το πώς στηρίζεται το σώμα. Η σωστή στάση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σίτιση του παιδιού αλλά και με την ιδιοδεκτικότητα. Η ιδιοδεκτικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίζει που είναι το σώμα στο χώρο.

Αν και μπορεί να μην φαίνεται και πολύ σημαντικό εάν τα πόδια του παιδιού δεν στηρίζονται ή δεν βρίσκονται σε ίδια θέση, τα παιδιά διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού λόγω ανώριμων κινητικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, ο κανόνας 90-90-90 προωθεί την εστίαση και τη συγκέντρωση μειώνοντας έτσι τους περισπασμούς. «Όταν τα παιδιά τοποθετούν τα πόδια τους στο πάτωμα, τα βοηθά να αισθάνονται προσγειωμένα, προάγοντας έτσι τη σταθερότητα στο υπόλοιπο σώμα τους», εξηγεί η Marquez, κάτι που με τη σειρά του προάγει και την ασφαλή κατάποση μειώνοντας την πιθανότητα πνιγμού.

Και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν επίσης να ωφεληθούν από την σωστή στάση του σώματος

diatrofi-paidiou.jpg

Δεν είναι μόνο τα μωρά που μπορούν να ωφεληθούν από τον κανόνα 90-90-90 όσο τρώνε. Σύμφωνα με τη Marquez, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να ωφεληθούν και τα μεγαλύτερα παιδιά.

«Ο κανόνας 90-90-90 παρέχει τη σταθερότητα της στάσης που απαιτείται για να γράφει καθαρά ένα παιδί, να είναι αφοσιωμένο και να παραμένει σε εγρήγορση», λέει, εξηγώντας περαιτέρω ότι η σωστή στάση του σώματος στο σχολείο και στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει το παιδί να πετύχει σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες απαιτούν συγκέντρωση ή λεπτή κινητικότητα.

Ποιο καρεκλάκι βοηθά ένα μωρό να βρίσκεται στη σωστή στάση όσο τρώει;

Το κατάλληλο παιδικό καρεκλάκι μπορεί να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε φυσικά τον κανόνα 90-90-90 στο σπίτι. Η Marquez συνιστά το καρεκλάκι που θα διαλέξετε να έχει υποπόδιο. «Μια από τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις που βρίσκω με τα καρεκλάκια για μωρά είναι ότι είτε δεν υπάρχει υποπόδιο, είτε είναι πολύ χαμηλά για να μπορεί το παιδί να ακουμπά σταθερά σε αυτό», λέει και συνεχίζει. «Κάποια παιδικά καρεκλάκια είναι επίσης σε μόνιμα ξαπλωμένη θέση και το παιδί δεν μπορεί ποτέ να κάθεται πλήρως όρθιο στις 90 μοίρες».

Ευτυχώς πολλές εταιρείες γνωρίζουν τις τελευταίες συστάσεις και έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν καρεκλάκια φαγητού που πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.

Εμείς για να σας βοηθήσουμε σας προτείνουμε 2 από τα καρεκλάκια που έχουμε βρει στο διαδίκτυο και που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε τον κανόνα 90-90-90 κάθε φορά που το μικρό σας πρέπει να φάει.

CYBEX LEMO Chair 3-1

cybex_global_kareklaki-fagitou.jpg

instagram @cybex_global

Stokke Tripp Trapp High Chair

stokkebaby_kareklaki-fagitou.jpg

instagram @stokkebaby

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved