Διατροφή παιδιού: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Γιατί είναι σημαντική η σωστή διατροφή από την παιδική ηλικία.

Διατροφή παιδιού: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Bigstock

Η επαρκής και ισορροπημένη διατροφή έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη, την ευεξία και την υγεία του παιδιού.

«Η παιδική διατροφή πρέπει να βασίζεται σε τροφές υψηλής βιολογικής αξίας. Όπως περιορισμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Μελέτες δείχνουν ότι όσες φορές εκτεθεί το παιδί σε μια γεύση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να την δοκιμάσει και να μάθει να του αρέσει», εξήγησε η κλινική διαιτολόγος στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐας Κυριακού», Ράνια Ζέρβα στην εκπομπή «Ελένη».

Όπως είπε, οι γονείς θα πρέπει να αποφύγουν έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα, αλλαντικά και έτοιμα επιδόρπια με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος.

Μάλιστα πρότεινε κάποιες ιδέες για υγιεινά σνακ, όπως:

  • φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
  • ξηροί καρποί
  • σπιτικά κέικ χωρίς ζάχαρη
  • πίτες με λαχανικά
  • τοστ και ψωμί με βούτυρα καρπών και μέλι

Αντί για γλυκό τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι με μέλι, σπιτικά κέικ χωρίς ζάχαρη ή smoothies με γάλα και μέλι.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του παιδιού

Οπως επισημαίνει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου, το παιδί πρέπει να καταναλώνει μεγάλη ποικιλία τροφών, που προέρχονται από τις παρακάτω έξι διατροφικές κατηγορίες, εκ των οποίων κάθε μία περιλαμβάνει χρήσιμα θρεπτικά και ιχνοστοιχεία.

Λαχανικά

Θα πρέπει να καταναλώνονται 3-5 μερίδες την ημέρα. Σε αυτές μπορούν να εντάσσονται πράσινα λαχανικά, φρέσκοι χυμοί καθώς και μαγειρεμένα λαχανικά.

Φρούτα

Είναι απαραίτητη η κατανάλωση 2-4 μερίδων την ημέρα, στις οποίες μπορούν να ενταχθούν κομμένα φρέσκα φρούτα ή ένα ολόκληρο φρούτο που ταιριάζει στις προτιμήσεις του, όπως μία μπανάνα ή ένα αχλάδι.

Ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά

Θα πρέπει να υπάρχουν 6-11 μερίδες την ημέρα στη διατροφή του παιδιού. Κάθε μερίδα μπορεί να αντιστοιχεί σε μία φέτα ψωμί, μισό φλιτζάνι ρύζι ή μακαρόνια και 30 γραμμάρια δημητριακών.

Πρωτεϊνικές τροφές

Είναι απαραίτητες 2-3 μερίδες την ημέρα, στις οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται 60-90 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κρέατος, πουλερικών ή και ψαριού. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν επίσης μισό φλιτζάνι οσπρίων, ένα αυγό ή ακόμη και 2 κουταλιές βούτυρο.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό υδατάνθρακα των τροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες δεν είναι εύπεπτες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορούν να βρεθούν σε τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved