Κάνει τα παιδιά να πίνουν 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι καθημερινά;

Φρέσκος χυμός φρούτων και κατανάλωση από τα παιδιά.

Κάνει τα παιδιά να πίνουν 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι καθημερινά;
Bigstock

Το πορτοκάλι και ο χυμός του, αποτελούν μια σημαντική πηγή βιταμινών (κυρίως βιταμίνης C), θρεπτικών συστατικών αλλά και, αντιοξειδωτικών.

Τα 100 γραμμ. πορτοκαλιού περιέχουν:

  • 75% βιταμίνη C
  • 4% ασβέστιο
  • 8% θειαμίνη
  • 5% βιταμίνη Β5
  • 4% κάλιο
  • 4% βιταμίνη Β6
  • 0,7 γραμμ. πρωτεΐνη
  • και αποδίδει 46 θερμίδες

Ένα μεγάλο ποτήρι χυμού πορτοκαλιού (240 ml) περιέχει περίπου 90 θερμίδες και μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης (ΣΗΔ / RDA).

Οι χυμοί φρούτων, στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, θεωρούνται ως ένα υγιεινό και θρεπτικό ποτό χωρίς, να απαιτείται κάποιος περιορισμός στην κατανάλωση τους.

Φρέσκος χυμός - ορισμός

Ως φρέσκος χυμός φρούτων ορίζεται, το ποτό που περιέχει 100% χυμό φρούτου συμπυκνωμένο ή μη. Βασικά συστατικά ενός χυμού είναι: το νερό και τα σάκχαρα. Στο φρέσκο χυμό τα κυριότερα σάκχαρα είναι η σουκρόζη, η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σορβιτόλη. Η ποσότητα των σακχάρων που περιέχονται κυμαίνονατι από 11g% (0.44kcal/ml) μέχρι και 16g% (0.64kcal/ml). Φανταστείτε ότι στο γάλα, η ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχεται είναι πολύ μικρότερη (7g%).

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών έχει φανεί ότι, τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκου χυμού φρούτων, σε σχέση με τους ενήλικες και μάλιστα, το ήμισυ σχεδόν της καθημερινής ποσότητας των φρούτων, που προτείνεται για την ηλικία τους, το προσλαμβάνουν με τη μορφή χυμού.

Η μεγάλη κατανάλωση φρέσκου χυμού φρούτων από τα παιδιά ελλοχεύει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους όπως:

  • Αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας λόγω, της αυξημένης θερμιδικής πρόσληψης αλλά και της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και σάκχαρα, που περιέχουν οι χυμοί των φρούτων που μπορεί επίσης, να ευθύνεται και για την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας.
  • Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας αλλά και παχυσαρκίας λόγω, της απουσίας φυτικών ινών και πρωτεϊνών στους φυσικούς χυμούς.
  • Νήπια (1-4 ετών) που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χυμών φρούτων μπορεί, να εμφανίσουν διάρροια. Η κατάσταση ονομάζεται «μη ειδική διάρροια των νηπίων» και υποχωρεί με τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων χυμών φρούτων.

Τα παιδιά δηλαδή δεν θα πρέπει να καταναλώνουν καθόλου φυσικό χυμό;

Σύμφωνα με τις οδηγίες Διεθνών Οργανισμών τόσο της παιδιατρικής αλλά και της διαιτολογίας, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, από τη στιγμή που καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες, αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

Ωστόσο…

Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων φαίνεται ότι δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος σε παιδιά κάτω του ενός έτους και δε συστήνεται να καταναλώνονται.

Και ποια η ποσότητα που προτείνεται;

Οι προτεινόμενες ποσότητες φρέσκου χυμού φρούτων βάσει των διεθνών οργανισμών ανά ηλικία είναι:

  • Νηπιακή ηλικία (1-3 ετών) κατανάλωση μέχρι 120ml την ημέρα.
  • Προσχολική ηλικία (4-6 ετών) κατανάλωση μέχρι 120-160ml την ημέρα.
  • Για παιδιά και έφηβοι (7-18 ετών) κατανάλωση μέχρι 240 ml την ημέρα.

Να πίνουν ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή να τρώνε ένα πορτοκάλι;

Αν θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα ολόκληρο το πορτοκάλι ή το χυμό του, θα σας πρότεινα το πρώτο καθώς ορισμένες βιταμίνες, και ιδιαίτερα η βιταμίνη C, χάνονται κατά την επεξεργασία (στύψιμο), σε αντίθεση με το ολόκληρο φρούτο το οποίο, παρέχει εκτός από ολόκληρα τα θρεπτικά συστατικά και, περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και της καλής κινητικότητας του εντέρου.

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved