Το μωρό σας χρειάζεται προβιοτικά; Ένας νεογνολόγος εξηγεί

Η σημασία των προβιοτικών στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Το μωρό σας χρειάζεται προβιοτικά; Ένας νεογνολόγος εξηγεί
Bigstock

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα οφέλη των προβιοτικών - από την υποστήριξη της πεπτικής υγείας έως τη βελτίωση της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη. Τι γίνεται όμως με τα πιο μικροσκοπικά μέλη της οικογένειας; Αν αναρωτιέστε, "χρειάζεται το μωρό μου προβιοτικά;", εδώ θα βρείτε απάντηση στο ερώτημά σας.

Ο νεογνολόγος και διευθυντής κλινικής εφαρμογής στο Infinant Health, Erin Qualter, MD, εξηγεί ότι τα προβιοτικά για μωρά δεν βοηθούν μόνο στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως οι κολικοί και τα αέρια, αλλά παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της πέψης ορισμένων συστατικών που βρίσκονται στο μητρικό γάλα.

Ένα τέτοιο συστατικό βρίσκεται στο μητρικό γάλα και είναι οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος (HMO) (περιέχει περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη ολιγοσακχαριτών). Οι ολιγοσακχαρίτες δεν είναι ούτε προβιοτικά ούτε πρεβιοτικά. Ενώ προσφέρουν πολλά οφέλη, πολλά βρέφη δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους. Αυτό οφείλεται στην απουσία ενός συγκεκριμένου βακτηρίου του εντέρου που ονομάζεται Bifidobacterium longum. Έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των βρεφών δεν έχει αυτό το ζωτικό βακτήριο στο πεπτικό τους σύστημα.

Λοιπόν, πώς το B. infantis (είναι ένα κοινό και σημαντικό στέλεχος ευεργετικών βακτηρίων που βρίσκεται στο έντερο των μωρών και των νηπίων) κάνει τα μαγικά του; Το B. infantis διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να διασπά αποτελεσματικά τους ολιγοσακχαρίτες στο μητρικό γάλα. Αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες, με τη σειρά τους, παρέχουν ουσιαστική τροφή στα βακτήρια. Με την πέψη των ολιγοσακχαρίτων, το B. infantis όχι μόνο βοηθά τα μωρά να εξάγουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το γάλα, αλλά παράγει επίσης ευεργετικά συστατικά που συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον στο έντερο.

Χωρίς το B. infantis, αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά καταλήγουν στις πάνες του μωρού. Ουσιαστικά, αυτά τα πρεβιοτικά παραμένουν αχρησιμοποίητα επειδή το έντερο του μωρού δεν διαθέτει τα κατάλληλα βακτήρια για να τα επεξεργαστεί.

Μαμά θηλάζει το μωρό της.

Bigstock

Πώς θα επιλέξω προβιοτικά για το μωρό μου;

Αυτό δεν θα το κάνετε εσείς. Την επιλογή θα την κάνει ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί σας. Εκείνος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα σας προτείνει κάποιο σκεύασμα που είναι κατάλληλο για το δικό σας μωρό.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια ή ζυμομύκητες, που ωφελούν την υγεία. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν την αγορά τους.

Ο χρόνος εισαγωγής των προβιοτικών στη διατροφή ενός μωρού θα πρέπει επίσης να συζητηθεί με τον παιδίατρο σας.

Πότε δίνουμε προβιοτικά σε ένα μωρό;

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να συστήσει τα προβιοτικά όταν ένα παιδί έχει στομαχικά προβλήματα ή λαμβάνει αντιβιοτικά.

  • Στομαχικά προβλήματα: Τα προβιοτικά μπορεί να δωθούν όταν τα μωρά αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.
  • Αντιβιοτική θεραπεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει τα προβιοτικά σε βρέφη που λαμβάνουν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved