Μήπως το μωρό χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου;

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι συχνό φαινόμενο στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Ποια τα συμπτώματα και τι να κάνετε.

Μήπως το μωρό χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου;

Το σίδηρο είναι ένα απαραίτητο συστατικό στη βρεφική διατροφή 

Bigstock

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα διατροφικά προβλήματα μεταξύ βρεφών και παιδιών ανά τον κόσμο.

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες. Για παράδειγμα το σώμα χρειάζεται το σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Επίσης, σίδηρος εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη η οποία αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Αποστολή της μυοσφαιρίνης είναι να συνδέεται με το οξυγόνο το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων. Τέλος ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή των ορμονών, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό.

Η μειωμένη ποσότητα σιδήρου που αποθηκεύεται στο σώμα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αναιμία (χαμηλό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων). Αυτός ο τύπος αναιμίας ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά με σιδηροπενική αναιμία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις μολύνσεις. Επίσης, σύμφωνα με τις έρευνες υπάρχει συσχέτιση της αναιμίας στη βρεφική και νηπιακή ηλικία και την χαμηλότερη γνωστική και κινητική λειτουργία.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία της.

moro-vgazei-dontia.jpg

Γιατί κάποια μωρά έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα μωρά λαμβάνουν σίδηρο από το αίμα της μητέρας και το αποθηκεύουν στο σώμα τους. Οι γιατροί αποκαλούν την ποσότητα του σιδήρου που αποθηκεύεται στο σώμα, «αποθήκη σιδήρου». Αυτές οι αποθήκες σιδήρου επηρεάζονται από μία πληθώρα παραγόντων όπως:

  • Πρόωρος τοκετός. Όταν τα μωρά γεννιούνται πρόωρα δεν έχουν αρκετό χρόνο να αναπτύξουν τις αποθήκες σιδήρου τους πριν τον τοκετό.
  • Χαμηλό βάρος γέννησης. Τα μωρά που έχουν χαμηλό βάρος γέννησης δεν έχουν υψηλά επίπεδα σιδήρου παρόλο που έχουν γεννηθεί στον ένατο μήνα εγκυμοσύνης.
  • Αναιμία μητέρας. Τα μωρά που έχουν γεννηθεί από μητέρες με αναιμία έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου.

Το μητρικό γάλα μπορεί επίσης να μην παρέχει στο μωρό την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν αναιμία εάν δεν πάρουν σίδηρο από κάποιο συμπλήρωμα ή ένα γάλα φόρμουλας εμπλουτισμένο με σίδηρο.

Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται τον ένατο μήνα κύησης και έχουν φυσιολογικό βάρος, έχουν και φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου και οι αποθήκες τους ικανοποιούν τις ανάγκες του οργανισμού μέχρι και την ηλικία που το μωρό θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις στερεές τροφές, από τον έκτο μήνα κι έπειτα.

Πώς να ξέρετε εάν το μωρό έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

Εάν το μωρό γεννηθεί πρόωρα ή με χαμηλό βάρος, ο ιατρός θα ελέγξει τα επίπεδα του σιδήρου και της αιμοσφαιρίνης πριν το εξιτήριο από το μαιευτήριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα επίπεδα του σιδήρου σημειώνουν μείωση μετά τον τοκετό, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα εκείνα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αυτά είναι:

  • Ωχρό χρώμα δέρματος
  • Κόπωση
  • Μειωμένη όρεξη για φαγητό
  • Πονοκέφαλος
  • Σύντομη αναπνοή
thilasmos-diatrofi-mamas.jpg

Μωρό και συμπληρώματα σιδήρου

Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται τον ένατο μήνα και με φυσιολογικό βάρος γέννησης δεν χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου.

Τα πρόωρα ή τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν συμπλήρωμα σιδήρου. Αν και το μητρικό γάλα καλύπτει τις ανάγκες του μωρού σε θρεπτικά συστατικά, δεν ισχύει το ίδιο για τα μωρά με χαμηλά αποθέματα σιδήρου. Στις περιπτώσεις αυτές συνηθίζεται να προτείνεται κάποιο συμπλήρωμα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved