Παιδική διατροφή: Ποιες τροφές να αποφύγετε τα δύο πρώτα χρόνια

Ποιες τροφές καλό είναι να αποφεύγονται στη βρεφική διατροφή τα δύο πρώτα χρόνια και γιατί.

Παιδική διατροφή: Ποιες τροφές να αποφύγετε τα δύο πρώτα χρόνια

Η ισορροπημένη διατροφή από τη βρεφική ακόμα ηλικία είναι το Α και το Ω για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Bigstock

Η διατροφή επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού για αυτό και είναι σημαντικό από νωρίς τα παιδιά να τρέφονται σωστά και να προσλαμβάνουν σε επάρκεια τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Μέχρι και τον έκτο περίπου μήνα τα μωρά τρέφονται αποκλειστικά από ξένο ή μητρικό γάλα. Έπειτα οι στερεές τροφές εισάγονται σταδιακά στη διατροφή του μωρού η οποία εμπλουτίζεται με τροφές θρεπτικές από όλα τα είδη τροφίμων. Το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερο καθώς μπαίνουν οι βάσεις για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και ενώ κάποιες τροφές προτείνονται και οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του μωρού, κάποιες άλλες καλό είναι να αποφεύγονται μέχρι το παιδί να γίνει δύο ετών κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου για πνιγμό και αλλεργίες.

Ποιες τροφές να αποφύγετε πριν το παιδί γίνει δύο ετών

Αρχικά να πούμε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μεταξύ των ειδικών, για αυτό και καλό είναι εσείς σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον δικό σας γιατρό.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού και είναι επίφοβοι για αλλεργίες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τους εντάξετε σταδιακά στη διατροφή του παιδιού και να παρατηρήσετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Σως

Οι έτοιμε σως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για αυτό και καλό είναι να αποφεύγονται τα πρώτα δύο χρόνια ζωής του παιδιού.

Έτοιμα κρουασάν, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα

Τα έτοιμα αρτοσκευάσματα περιέχουν αρκετή ζάχαρη, βούτυρο, περισσότερα από ένα αυγά και η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει την κακή χοληστερόλη. Επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες για παιδική παχυσαρκία. Προτιμήστε κάθε τι σπιτικό και ακολουθήστε συνταγές με υγιεινά και αγνά υλικά.

Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη

Αυτά είναι ο καφές, τα αναψυκτικά και το τσάι.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα παιδιά χρειάζονται τη λακτόζη και τα λιπαρά που περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

Γλυκά και καραμέλες

Οι καραμέλες περιέχουν ζάχαρη και επιπλέον είναι επικίνδυνες για πνιγμό. Τα γλυκά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πέρα από το ότι έχουν μηδαμινή διατροφική αξία και αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας, προκαλούν οδοντικά προβλήματα στα παιδιά.

Μέλι

«Τα μωρά που είναι κάτω του ενός έτους δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν το οποιοδήποτε είδος μελιού και τροφές που το περιέχουν» αναφέρει ο διατροφολόγος dr Harland Adkins.

meli-egkymosyni.jpg

Επίσης, το μέλι αν και φυσικό γλυκαντικό, θεωρείται μορφή πρόσθετης ζάχαρη για αυτό οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται μέχρι και την ηλικία των δύο ετών.

Ο βασικότερος ωστόσο λόγος που το μέλι προτείνεται να αποφεύγεται στη βρεφική διατροφή είναι ο κίνδυνος βρεφικής αλλαντίασης, ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να προκαλέσει στα μωρά ακόμα και θάνατο.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved