Πίτσα για πρωινό ή δημητριακά; Τι να φάνε τα παιδιά σας;

Μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι η πίτσα είναι καλύτερη επιλογή πρωινού από τα δημητριακά, αλλά οι διατροφολόγοι έχουν ενστάσεις. 

Πίτσα για πρωινό ή δημητριακά; Τι να φάνε τα παιδιά σας;

Πίτσα για πρωινό: Γιατί είναι πιο υγιεινή επιλογή από τα δημητριακά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Bigstock

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου: Είναι καλύτερα να τρώτε πίτσα για πρωινό.

«Μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι ένα κομμάτι πίτσας και ένα μπολ δημητριακά με πλήρες γάλα περιέχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα θερμίδων», δήλωσε η Chelsey Amer, MS, RDN, CDN, στην The Daily Meal. «Ωστόσο, η πίτσα έχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία θα σας κρατήσει περισσότερη ώρα χορτάτους». Με λίγα λόγια θα έχετε κορεσμό.

Η πίτσα όμως αμφισβητήθηκε από πολλούς ειδικούς που άρχισαν να κάνουν έρευνες για να καταρρίψουν αυτόν τον μύθο.

«Αν τρώτε μια σπιτική πίτσα, με λεπτή ζύμη, με φρέσκια ντομάτα και λίγο τυρί, μπορεί να είναι ένα κάπως θρεπτικό γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη», αναφέρει η Natalie Rizzo, MS, RD του Nutrition à la Natalie στο Healthline. «Αλλά αν τρώτε δύο τεράστια κομμάτια, Αμερικάνικης πίτσας, που καλύπτεται η αφράτη ζύμη με τυρί, λάδι (και άλλα υλικά), είναι πιθανό να έχει πάνω από 600 θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά».

Η Amer κατέληξε στην απόφασή της συγκρίνοντας ένα μέτριο κομμάτι πίτσας με ένα μπολ με δημητριακά και γάλα.

Μια φέτα πίτσα περιέχει περισσότερα λιπαρά και πολύ λιγότερη ζάχαρη από τα περισσότερα δημητριακά, επομένως είναι προτιμότερο να καταναλώσει κάποιος ένα κομμάτι πίτσα για πρωινό, παρά ένα μπολ με δημητριακά σύμφωνα με την Amer.

Πράγματι, μια ανάλυση του 2014 από την Environmental Working Group κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες επιλογές δημητριακών (προϊόντα που βρίσκει κανείς στο ράφι) είναι γεμάτες με πολλή ζάχαρη. Ζάχαρη που δεν πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση από κανέναν.

Η ανάλυση ανέφερε ότι ορισμένα δημητριακά έχουν τόση ζάχαρη που «κάποιος που τρώει μια μέση μερίδα ενός τυπικού παιδικού πρωινού θα καταναλώνει περισσότερα από 10 κιλά ζάχαρης το χρόνο - μόνο από αυτήν την πηγή».

Ομοίως, η ανάλυση έδειξε ότι το 34% των θερμίδων στα παιδικά δημητριακά προέρχεται μόνο από τη ζάχαρη. Από τα 1.556 δημητριακά που μελέτησε η ομάδα, 40 από αυτά ξεπέρασαν το 60% της ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης που προτείνεται από κορυφαίους οργανισμούς υγείας.

Αυτός, λέει η Amer, είναι ένας λόγος από μόνος του για να μην καταναλώνετε δημητριακά για πρωινό εσείς ή τα παιδιά σας.

Δημητριακά vs. πίτσα

Αν και οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τι είναι υγιεινό και τι όχι, συνεχίζουν να αγοράζουν τις εντυπωσιακές συσκευασίες δημητριακών, κάνοντάς τις μάλιστα ανάρπαστες. Δεν είναι τυχαίο που τα δημητριακά είναι από τις πρώτες επιλογές που θα βάλουν στο καρότσι του σουπερμάρκετ.

Ένα φλιτζάνι δημητριακά περιέχει 110 θερμίδες, 1γραμ. λίπος, 0,5γραμ. κορεσμένα λιπαρά, 150mg νάτριο, 25γραμ. υδατάνθρακες, 3γραμ. φυτικές ίνες και 10γραμ. ζάχαρη. Αν προσθέσετε και μισό φλιτζάνι γάλα; Θα έχετε επιπλέον 155 θερμίδες με 1γραμ. λίπος, 32γραμ. υδατάνθρακες, 3γραμ. φυτικές ίνες και 17γραμ. ζάχαρη.

Oι περισσότεροι άνθρωποι δεν σταματούν στη μία μόνο μερίδα.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Consumer Reports διαπίστωσε ότι το 92% των καταναλωτών που έτρωγαν δημητριακά για πρωινό, κατανάλωνε περισσότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη ημερήσια μερίδα.

Πάμε τώρα στην πίτσα: ένα μέτριο κομμάτι πίτσας, με λεπτή ζύμη και τυρί έχει 180 θερμίδες, 22 γραμμάρια υδατάνθρακες, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 3 γραμμάρια ζάχαρης. Εάν προετοιμάσετε την πίτσα σας με αλεύρι ολικής αλέσεως και φρέσκα λαχανικά, το διατροφικό προφίλ αλλάζει προς το καλύτερο.

Αν συγκρίνετε και εσείς τα νούμερα πιο πάνω, θα συμφωνήσετε με τη Amer.

Οι απόψεις διίστανται

«Η πίτσα είναι μια πηγή λαχανικών και πρωτεϊνών», δήλωσε η Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, συγγραφέας του The Protein-Packed Breakfast Club. «Αν όμως, παρασκευάζεται με λευκό αλεύρι, τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο… Επίσης, η αναλογία υδατανθράκων και λίπους είναι υψηλότερη από ό,τι θα έπρεπε».

Πάμε πάλι τώρα στα δημητριακά: Τα δημητριακά, έχουν θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, επισημαίνει ο Harris-Pincus.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα, μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών που τα παιδιά δεν καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες!».

Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι το ασβέστιο, το κάλιο, η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι φυτικές ίνες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν τακτικά δημητριακά που περιείχαν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου, σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν δημητριακά. Το όφελος, όπως αναφέρει και η μελέτη, είναι από την τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως.

Εάν δεν είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε το πρωινό σας μπολ με δημητριακά, δεν χρειάζεται να το κάνετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια πιο υγιεινή επιλογή. Χωρίς ζάχαρη δηλαδή, να είναι ολικής άλεσης και να έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά

πηγή: Healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved