Μπορεί το μωρό να φάει καρπούζι;

Πότε να δώστε καρπούζι στο μωρό σας;

Μπορεί το μωρό να φάει καρπούζι;

Η βιταμίνη C που περιέχεται στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας 

Bigstock

Το καρπούζι είναι ένα δροσιστικό φρούτο. Είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Είναι επίσης γεμάτο βιταμίνες , αντιοξειδωτικά και περιέχει 92% νερό. Αυτό και μόνο το κάνει μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή εάν δεν πίνετε πολύ νερό.

Αφού αναγνωρίσετε τα οφέλη του καρπουζιού στην δική σας υγεία, μπορεί να αναρωτηθείτε εάν είναι ασφαλές ή όχι για το μωρό σας.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και λαμβάνει νέες γεύσεις και μαθαίνει νέες υφές, μπορεί να νιώθετε ότι είναι καιρός να του συστήσετε το καρπούζι.

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό σνακ που απολαμβάνουν αρκετά μωρά. Αλλά προτού σερβίρετε στο μωρό σας μια φέτα καρπούζι, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

karpouzi-paidi-ofeli.jpg

Καρπούζι για μωρά: μπορεί να το φάει ή όχι;

Bigstock

Το καρπούζι στα μωρά

Όταν συστήνετε νέες τροφές στο μωρό σας, είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι να δείτε αν το μωρό σας μπορεί να διαχειριστεί την υφή. Η καλύτερη ηλικία για να συστήσετε στερεές τροφές εξαρτάται από το ίδιο το μωρό και φυσικά την τροφή που θα του σερβίρετε. Τα περισσότερα βρέφη είναι έτοιμα να καταναλώσουν καρπούζι τον 8ο με 10ο μήνα.

Πριν εισάγετε στερεές τροφές στο διατροφικό πρόγραμμα του μωρού σας, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες. Έχει το μωρό σας αρκετά δόντια για να χειριστεί ένα συγκεκριμένο φαγητό; Το μωρό σας μασάει καλά την τροφή του πριν την καταπιεί; Έχει δώσει ο γιατρός σας το πράσινο φως για το φρούτο ή το λαχανικό που έχετε σκοπό να του σερβίρετε;

Σερβίροντας καρπούζι στο μωρό

Το καρπούζι έχει μια απαλή, υδαρή υφή που είναι εύκολο να δαγκωθεί και έπειτα να καταναλωθεί από το μικρό σας. Να θυμάστε ότι το μωρό σας είναι μικρό και ακόμα ανακαλύπτει πώς να τρώει διαφορετικούς τύπους τροφών, γι' αυτό και πρέπει να είστε προσεκτικοί ακόμη και με το σερβίρισμα του συγκεκριμένου φρούτου.

Φροντίστε να σερβίρετε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού. Αφαιρέστε τα κουκούτσια και πάντα να επιβλέπετε το μωρό σας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σερβίρετε το καρπούζι στο μωρό σας. Εάν για παράδειγμα το μωρό σας μπορεί να μασάει, κόψτε το καρπούζι σε μικροσκοπικά κομμάτια (σε μέγεθος μπουκιάς). Εάν πιστεύετε ότι τα κομμάτια είναι πολύ μεγάλα για το στόμα του μωρού σας, κόψτε τα μικρότερα.

Μια άλλη επιλογή είναι να πολτοποιήσετε το καρπούζι και να το σερβίρετε με κουτάλι.

Ακόμη ένας τρόπος, είναι και τούτος εδώ. Μια ταΐστρα, που επιτρέπει στο μωρό να πιπιλάει το φρούτο και να πίνει το χυμό χωρίς να φοβάστε μη καταπιεί κάποιο μεγάλο κομμάτι. Μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πνιγμού.

Αγορά καρπουζιού

Αγοράστε ολόκληρο καρπούζι και όχι κομμένο σε κομμάτια. Αν πάλι θέλετε να αγοράσετε μισό καρπούζι, ζητήστε να το κόψουν μπροστά σας και μην αγοράσετε έτοιμο κομμένο.

Αν έχετε το καρπούζι στο ψυγείο, πριν το σερβίρετε στο μικρό σας αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Καρπούζι και αλλεργίες στα μωρά

Οι τροφικές αλλεργίες είναι η μόνη ανησυχία που έχουν οι γονείς με μωρά που τους συστήνουν νέες τροφές.

Οι γιατροί συνήθως προτείνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 4-6 μήνες. Οι συμπληρωματικές τροφές μπορούν συνήθως να εισαχθούν μεταξύ 4 και 6 μηνών. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν εισαγάγετε καρπούζι στη διατροφή του μωρού σας.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το μωρό σας να τρώει ώστε να αναζητήσετε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης - αν υπάρξουν.

Για να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε καλύτερα μια πιθανή αλλεργική αντίδραση, μην εισάγετε ταυτόχρονα καρπούζι με κάποιο άλλο νέο φρούτο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα ξέρετε αν τα συμπτώματα αλλεργίας του μωρού σας προκλήθηκαν από το καρπούζι ή το άλλο φρούτο.

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι αλλεργικό. Τα σημάδια μιας αλλεργικής αντίδρασης στο καρπούζι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • εξάνθημα
  • διάρροια
  • εμετό
  • ζαλάδα
  • καταρροή

Το μωρό σας μπορεί επίσης να εμφανίσει εξάνθημα αφού φάει καρπούζι λόγω της όξινης φύσης του φαγητού. Μπορεί να μην είναι αλλεργία. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό του, όπως και να έχει.

Τα οφέλη του καρπουζιού είναι πολλά

Μόλις το μωρό σας είναι έτοιμο να καταναλώσει καρπούζι αξίζει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα και είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη και την συνολική του υγεία.

Η βιταμίνη C που περιέχεται στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας ενώ η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος. Εκτός από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Α το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, λυκοπένιο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β1, Β5 και Β6 και κουρκουβιτακίνη E είναι μια φυτική ένωση με αντιοξειδωτικά.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved