Τα οφέλη του ψαριού στην υγεία του παιδιού και συνταγή για νόστιμη ψαρόσουπα

Η συνταγή της Νικολέττας Ράλλη έγινε ανάρπαστη.

Τα οφέλη του ψαριού στην υγεία του παιδιού και συνταγή για νόστιμη ψαρόσουπα
Photo by Nikoletta Ralli on Instagram

Γιατί το ψάρι είναι απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού;

Το να συστήσετε το μικρό σας στις στερεές τροφές είναι μια συναρπαστική και συνάμα δύσκολη εμπειρία. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιες τροφές είναι ασφαλείς και ποιες πρέπει να αποφεύγονται για μωρά κάτω από μια ορισμένη ηλικία, γι' αυτό και πάντα πριν δώσετε οποιαδήποτε νέα τροφή στο μωρό σας θα πρέπει πάντα να έχετε πάρει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Τα δημητριακά για βρέφη, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι δημοφιλείς επιλογές ως πρώτες τροφές του μωρού, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε εάν άλλες τροφές, όπως τα ψάρια, είναι ασφαλείς για το μωρό σας.

Τα οφέλη στην υγεία του

Οι γονείς συχνά αρχίζουν να εισάγουν στερεές τροφές στα μωρά τους περίπου στην ηλικία των 4-6 μηνών. Το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα είναι η κύρια πηγή διατροφής για μωρά κάτω του 1 έτους και τυχόν στερεές τροφές που προσφέρονται στα μωρά θεωρούνται συμπληρωματικές.

Η βιταμίνη D και ο σίδηρος είναι δύο θρεπτικά συστατικά που τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετά, επομένως είναι ωφέλιμο όταν τα τρόφιμα που τρώνε τα περιέχουν.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για πολλές σωματικές λειτουργίες.

Πολλοί γονείς ξεκινούν συνήθως με βρεφικά δημητριακά, τα οποία είναι συνήθως εμπλουτισμένα με σίδηρο. Άλλη μια εξαιρετική τροφή που μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας που μάλιστα είναι πλούσιο σε σίδηρο, είναι το ψάρι.

Ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο σολομός, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία λείπει από το μητρικό γάλα.

Επιπλέον, το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των μικρών παιδιών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι σημαντικά για την υγιή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και βιταμίνης Β12 και ιωδίου, δύο ακόμη θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα ψάρια και είναι ευεργετικά για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου μωρών και νηπίων.

nikoleta-ralli-psarosoupa.jpg

πηγή: Nikoletta Ralli instagram

Tips για να πείσετε το παιδί να το φάει

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσφέρετε ψάρια στο μωρό σας. Μπορείτε για παράδειγμα να μαγειρέψετε το ψάρι, να αφαιρέσετε προσεκτικά τα κόκκαλα και να του του δώσετε να το φάει με λίγο λεμόνι και λίγο ωμό λάδι.

Αν είναι μεγαλύτερο μπορείτε να πανάρετε το ψαράκι του με λίγη φρυγανιά ή να φτιάξετε ψαροκεφτεδάκια.

Ακόμη ένας τρόπος για να φάνε με ευχαρίστηση τα παιδιά σας το ψάρι είναι η ψαρόσουπα. Πριν λίγες μέρες η Νικολέττα Ράλλη μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους την αγαπημένη συνταγή της δίχρονης κόρης της. Μια νόστιμη ψαρόσουπα που το μικρό της νηπιάκι δεν μπορεί να αντισταθεί. Δοκιμάστε τη και εσείς.

Η συνταγή για ψαρόσουπα της Νικολέττας Ράλλη

Δείτε τη συνταγή έτσι ακριβώς όπως την έδωσε στο Instagram η Νικολέττα Ράλλη.

psarosoupa-gia-paidia.jpg

πηγή: Nikoletta Ralli instagram

Σε μια κατσαρόλα βράζετε ένα κεφάλι μεγάλου ψαριού πχ συναγρίδα για περίπου 40 λεπτά, για να βγούνε τα ζουμιά

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε τα λαχανικά σας. Εγώ έβαλα, τρία μεγάλα καρότα, δυο κρεμμύδια, τρία κλωνάρια σέλερι, μια μικρή σελινόριζα, δυο πράσα και μια κουταλιά της σούπας πελτέ. Προσθέστε περίπου ενάμιση λίτρο νερό και βράστε τα όλα μαζί, επίσης για 40 λεπτά.

Σε μια τρίτη κατσαρόλα βάζετε περίπου στα δυο λίτρα νερό και μέσα σε αυτό μαγειρεύετε κεφάλια από γαρίδες για περίπου μια ώρα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το βήμα είναι προαιρετικό. Εγώ είχα φυλάξει στην κατάψυξη περίπου στα 20 κεφάλια γαρίδας από μια άλλη συνταγή.

*(Και στις τρεις κατσαρόλες, κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτετε νερό όποτε χρειαστεί).

Για να γίνει όλο το παραπάνω σούπα:

  • Πολτοποιείτε τα λαχανικά με ένα μπλέντερ χειρός.
  • Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε τον ζωμό απο το κεφάλι ψαριού και τον ζωμό απο τις γαρίδες, αφού έχετε σουρώσει παρα πολύ προσεκτικά, τα κελύφη και τα κόκαλα.
  • Ανακατεύουμε και βράζουμε για αλλά πέντε λεπτά
  • Σερβίρουμε με το ψαράκι μας, που έχουμε ψήσει στον φούρνο και φρεσκοαλεσμένο ροζ πιπέρι.

Καλή σας απόλαυση

πληροφορίες για τα οφέλη του ψαριού στην υγεία του παιδιού από το healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved