Οι διαφορετικές διατροφικές ανάγκες των πρόωρων μωρών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή των μωρών που γεννιούνται πρόωρα. 

Οι διαφορετικές διατροφικές ανάγκες των πρόωρων μωρών
Bigstock

Οι διατροφικές ανάγκες των πρόωρων μωρών είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές των τελειόμηνων, καθώς το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο και επίσης μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

Το μητρικό γάλα η καλύτερη επιλογή για τα πρόωρα μωρά. Ωστόσο, επειδή τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να θηλάσουν, η μητέρα θα πρέπει να αντλεί το γάλα και να το δίνει στο μωρό μέσα από το ειδικό σωληνάκι.

prooro-moro-hmera-proorotitas.jpg

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε:

  • συνδυασμένη σίτιση ή
  • σίτιση με φόρμουλα

Προσφέρετε μόνο μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλας στο πρόωρο μωρό σας μέχρι να συμπληρώσει την ηλικία των 12 μηνών.

Για τα πρόωρα μωρά που θηλάζουν, οι οδηγίες είναι να συνεχίσετε για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορείτε καθώς τα οφέλη για το μωρό είναι πολλά.

«Γιατί να θηλάσω το πρόωρο μωρό»;

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το πρόωρο μωρό σας καθώς του παρέχει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του, ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και το προστατεύει από λοιμώξεις.

Σύμφωνα με την Δρ. Άννα Πατσούρου*, Παιδίατρο και πιστοποιημένη σύμβουλο Μητρικού Θηλασμού, τα οφέλη του θηλασμού μόνο οφέλη έχει για τη μαμά και το πρόωρο μωρό της:

  • Αρχίζοντας να αντλείτε αμέσως μετά τη γέννα, αποφεύγετε το πέτρωμα και εκμεταλλεύεστε την ορμονική συγκυρία για να έχετε εξαρχής πολύ γάλα, παρ' όλη τη στεναχώρια για τον πρόωρο τοκετό και την ανησυχία για την πορεία του μωρού σας.
  • Το γάλα των μητέρων που γέννησαν πρόωρα περιέχει ειδικά θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη των πρόωρων, πέπτεται εύκολα και δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο τον οργανισμό τους.
  • Το γάλα σας μαζί με την αγάπη σας, είναι η μοναδική προσωπική σας συνεισφορά στη φροντίδα του πρόωρου και ειδικά του πολύ πρόωρου μωρού σας, καθώς θεωρείται μέρος της θεραπείας του και είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να του προσφέρετε.
  • Θηλάζοντας ένα πρόωρο, έχετε όλα τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόληψη παθήσεων για εσάς την ίδια και για το παιδί σας. Προσφέρετε προφύλαξη από λοιμώξεις, στις οποίες τα πρόωρα είναι πάρα πολύ ευαίσθητα.
  • Τα πρόωρα μωρά εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα των ζωτικών λειτουργιών στη διάρκεια θηλασμού σε σχέση με το μπιμπερό, γιατί ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία. Εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ο θηλασμός είναι η πιο φυσιολογική και πρακτικά η πιο εύκολη λειτουργία για το νεογέννητο. Το πρόωρο που αναρρώνει από τα προβλήματα υγείας του είναι σε θέση να συντονίσει το θηλασμό στο στήθος πιο εύκολα και με ελάχιστη απώλεια ενέργειας.
  • Τα πρόωρα που παίρνουν μητρικό γάλα και αργότερα θηλάζουν, εμφανίζουν υψηλότερο IQ και καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη.
prooro-moro-(2).jpg

Συνδυαστική σίτιση για πρόωρα μωρά

Εάν δεν είναι δυνατός ο αποκλειστικός θηλασμός, μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνδυασμένη σίτιση ( θηλασμό και μπιμπερό μαζί) μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρό σας. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά γάλατα για πρόωρα μωρά οπότε θα σας κατευθύνει αναλόγως.

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

Με πληροφορίες από hse.ie

Μαχητές από κούνια: Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved