Τι να κάνετε αν το παιδί σας πεινάει συνέχεια

Ζητάει και το δικό σας παιδί συνέχεια φαγητό; Ακόμη και αν έχει φάει μόλις; Να τι μπορείτε να κάνετε.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας πεινάει συνέχεια
Bigstock

Η μητρότητα κάποιες φορές είναι αρκετά κουραστική και απαιτητική και αυτό φαίνεται την ώρα του φαγητού. Πολλές μαμάδες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο κάθε μέρα. Φτιάχνουν σνακ, καθαρίζουν. Μαγειρεύουν, καθαρίζουν Φτιάχνουν ξανά σνακ, ξανά καθαρίζουν. Μαγειρεύουν ξανά και ξανά-καθαρίζουν. Και αυτό το μοτίβο θα επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια, γιατί πολύ απλά τα παιδιά πρέπει να τρώνε. Το φαγητό τα γεμίζει ενέργεια. Ενέργεια που τα βοηθά να τα βγάλουν πέρα μέσα στην απαιτητική τους καθημερινότητα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα παιδιά χρειάζονται πολύ φαγητό για να αναπτυχθούν. Ωστόσο για ορισμένους γονείς, οι απαιτήσεις για φαγητό φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ. Τα παιδιά -και δη τα παιδιά από 8 ετών και πάνω- είναι πάντα πεινασμένα και όλη την ώρα μέσα στο σπίτι φωνάζουν «Πεινάω!», «Τι να φάω;».

Εάν παρατηρήσετε μια αρκετά μεγάλη αλλαγή στην όρεξη του παιδιού σας - είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω - θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό του για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι όλα είναι φυσιολογικά, ορίστε μερικές αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται η αυξημένη όρεξη του παιδιού σας.

A Small Sweet Tooth Brings To The Mouth A Huge Piece Of Cake

Τα γεύματα και τα σνακ δεν το χορταίνουν

Πολλά παιδικά σνακ όπως τα κρακεράκια σε σχήμα ψαριού, οι μπάρες δημητριακών ή τα φρούτα, περιέχουν θερμίδες όμως δεν είναι χορταστικά. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το λευκό ψωμί του τοστ ή τις σφολιάτες. Μπορεί μια μαμά να πιστεύει ότι ένα τοστ είναι χορταστικό για σνακ ή κολατσιό, όμως να μην χορταίνει το παιδί.

Τι να κάνετε; Βεβαιωθείτε ότι το μεσημεριανό τους καθώς και τα σνακ τους είναι χορταστικές τροφές και περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά. Μπορεί κάποιες φορές το παιδί σας να φάει κρακεράκια ή κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά στην πλειοψηφία τους θα πρέπει να είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που θα τα κρατήσουν χορτάτα.

Ορίστε μερικά από αυτά:

  • Μεσημεριανό: 1 μπούτι κοτόπουλο, 5 πατάτες, ένα μπολ με σαλάτα, 1 φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης, 1 κομματάκι φέτα τυρί.
  • Σνακ: 1 smoothie με φρούτα, γάλα αμυγδάλου και ξηρούς καρπούς.
  • Σνακ: 1 μπανάνα, 1 χούφτα ξηρούς καρπούς, 2 μπισκότα με βρόμη.
  • Μεσημεριανό: 2 μπιφτέκια κοτόπουλο, 1 κούπα βρασμένο ρύζι, τριμμένο τυρί, ένα μπολ με σαλάτα, 1 φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.
  • Σνακ: 1 τορτίγια με αβοκάντο, ντοματίνια, τόνο και σος μουστάρδας.

Διανύει μια περίοδο με άλματα ανάπτυξης

Τα άλματα ανάπτυξης είναι περίοδοι, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη και απότομη σωματική αύξηση και όχι μόνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην όρεξη του παιδιού. Η όρεξη από μέρα σε μέρα ή από χρόνο σε χρόνο μπορεί να αλλάξει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας και αυτά τα άλματα ανάπτυξης είναι απόλυτα φυσιολογικά.

Τι να κάνετε; Αντιμετωπίστε αυτές τις αυξήσεις της όρεξης με θρεπτικό, χορταστικό φαγητό. Βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας είναι εφοδιασμένη με υγιεινές, εύκολες επιλογές όπως spreads από διάφορους ξηρούς καρπούς, τυρί, αβοκάντο και δημητριακά ολικής αλέσεως, ώστε τα πεινασμένα παιδιά να αναζητούν θρεπτικά τρόφιμα αντί για πατατάκια ή γλυκά.

paidi-troei-poli.jpg

Το παιδί σας τρώει γιατί βαριέται

Η ψυχολογία δεν παίζει μόνο ρόλο στη διατροφή των ενηλίκων αλλά και των παιδιών. «Μερικές φορές για ένα παιδί το "πεινάω" σημαίνει ότι "βαριέμαι"», λέει η Maryann Jacobsen, MS, RD, συγγραφέας του How to Raise A Mindful Eater.

Τι να κάνετε; Αρχίστε να μιλάτε με το παιδί σας για την πείνα, την πληρότητα και τη σπουδαιότητα να μάθουμε να ακούμε την κοιλιά μας. Αν αποδειχθεί ότι το παιδί σας δεν πεινάει και τόσο πολύ τελικά, ρωτήστε το τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε. Ίσως μπορείτε να παίξετε να μαζί τους, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δείτε μια ταινία μαζί. «Το να τρώτε τακτικά γεύματα όλοι μαζί και με πρόγραμμα, βοηθά το παιδί να έχει μια ρουτίνα και επίσης να μην τρώει σε διαφορετικές ώρες σνακ και γλυκά», λέει ο Jacobsen.

Η πείνα συγχέεται με την δίψα

Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα. Τα παιδιά συχνά «παγιδεύονται» τόσο πολύ στο παιχνίδι που ξεχνούν να πιούν νερό. Αυτός είναι ένας λόγος που τα κάνει να αναζητούν φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τους λείπει είναι το νερό.

Τι να κάνετε; Έχετε ένα συγκεκριμένο μπουκάλι νερού για το παιδί σας που θα μπορεί να το γεμίζει μέσα στην ημέρα. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι μερικές φορές ότι μπορεί να διψάει αντί να πεινάει. Αν επιμένει ότι πεινάει, δώστε του ένα υγιεινό σνακ, αλλά πριν ελέγξτε και τη δίψα του, δίνοντάς του ένα ποτήρι δροσερό νερό.

με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved