Βιολογικά γάλατα: Όσα αξίζει να γνωρίζεις για τα οφέλη τους

Όπως κάθε μαμά, έτσι και εσύ θέλεις να προσφέρεις μόνο το καλύτερο στο μωρό σου, ειδικότερα όσο εκείνο βρίσκεται στα τρυφερά στάδια της ανάπτυξης.

Βιολογικά γάλατα: Όσα αξίζει να γνωρίζεις για τα οφέλη τους

Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που προσπαθείς μέσα από την επικοινωνία που έχεις με τον παιδίατρο ή μέσα από ενημερωτικά άρθρα και βίντεο που παρακολουθείς, να συγκεντρώνεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για το παιδί σου.

Και αν υπάρχει μία σημαντική πληροφορία που έχεις αποκομίσει από την αναζήτησή σου, αυτή αφορά στα βιολογικά προϊόντα, δηλαδή τις ευεργετικές φυτικές και ζωικές πρώτες ύλες, οι οποίες παράγονται μέσω φυσικών διεργασιών, χωρίς να γίνεται χρήση τεχνιτών λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών και χωρίς να υπόκεινται σε επεξεργασία με ακτινοβολία ή διατροφικά πρόσθετα.

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζεις όμως για το βιολογικό γάλα; Σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσουμε μέσα από το κείμενο που ακολουθεί, αναλύοντας τα πολλαπλά οφέλη και την «πλούσια» θρεπτική αξία που διαθέτουν οι βιολογικές τροφές, ενώ θα σου προτείνουμε τους βιολογικούς «συμμάχους», οι οποίοι είναι ειδικά μελετημένοι για να καλύπτουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες του μικρού σου, στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Ποιες είναι οι διαφορές που καθιστούν τα βιολογικά προϊόντα πιο ωφέλιμα

Από μελέτες έχει αποδειχθεί πως η διατροφική σύνθεση των βιολογικών και των συμβατικών τροφίμων παρουσιάζει μικρές διαφορές, παρότι τα βιολογικά τρόφιμα υπερτερούν εν γένει. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν υψηλότερες ποσότητες φαινολών, αλλά μικρότερες ποσότητες καδμίου, ειδικότερα στα δημητριακά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως επειδή τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται μέσα από φυσικές διαδικασίες, δηλαδή σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, δεν εμπεριέχουν εντομοκτόνα, καθώς η χρήση τους απαγορεύεται, ούτε όμως και αντιβιοτικά, αφού στις οργανικές εκτροφές ζώων, η χρήση αντιβιοτικών είναι σαφώς μικρότερη. Γιατί, λοιπόν, να μην προσθέσεις ένα ωφέλιμο, βιολογικό γάλα στη διατροφή του παιδιού;

Μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή του μωρού σου με ένα βιολογικό γάλα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύπτει τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες των μωρών και των παιδιών, όπως το Almiron BIO 2 για μωρά από 6 έως 12 μηνών, καθώς και το Almiron BIO 3, που είναι ένα νηπιακό ρόφημα γάλακτος από τον 12ο μήνα. Πρόκειται για δύο βιολογικές συνθέσεις που δεν περιέχουν φοινικέλαιο ή τεχνητά συντηρητικά, ενισχύουν* τη φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μικρού σου και το στηρίζουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.

*Περιέχει βιταμίνες C & D που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

gala1.jpg

Πώς οι βιολογικές τροφές επιδρούν ευεργετικά στην υγεία των μωρών και των παιδιών

Για να κατανοήσεις λίγο καλύτερα πόσο ευεργετικά είναι τα βιολογικά προϊόντα και δη, το βιολογικό γάλα, για το μικρό σου, αρκεί να συγκρίνεις το βιολογικό αγελαδινό γάλα με το συμβατικό. Διότι, όπως αναφέρει και η παιδίατρος Δρ. Ζωή Σάκκου, «το βιολογικό αγελαδινό γάλα υπερτερεί του συμβατικού σε καλά λιπαρά οξέα και περιέχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου και α-τοκοφερόλης».(3)

Συνεπώς, αποτελεί έναν «σύμμαχο» για τον οργανισμό κάθε παιδιού που βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που -λίγο ή πολύ- ισχύει για τις περισσότερες οργανικές τροφές. Πιο αναλυτικά, οι επιδράσεις των βιολογικών τροφών στην υγεία των μωρών και των παιδιών είναι αξιοσημείωτες, καθώς μειώνουν την εκδήλωση αλλεργιών ή εκζέματος στα βρέφη, μειώνουν κατά 11% τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας ή άλλων χρόνιων ασθενειών στα παιδιά, ενώ ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, των ματιών, της καρδιάς και των αρθρώσεων, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε Ω-3 λιπαρά οξέα.(1,2)

Τα βιολογικά γάλατα, Almiron BIO 2 και Almiron BIO 3, περιέχουν βιταμίνη C και D που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα συγκεκριμένα βιολογικά γάλατα, στηρίζουν και τον βιώσιμο τρόπο ζωής που ακολουθείς. Διότι όπως κάθε άλλο βιολογικό προϊόν, υποστηρίζουν την άγρια ζωή και τα ζώα, ενώ ενισχύουν την υγεία του εδάφους και τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

gala03.jpg

Να θυμάσαι πως πριν αποφασίσεις να πραγματοποιήσεις την οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή του μωρού σου, είναι απαραίτητο να έχεις λάβει τη συμβουλή του παιδιάτρου που το παρακολουθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάς πως δεν υπάρχει καλύτερη τροφή για ένα μωρό από το μητρικό γάλα. Το σίγουρο είναι πως ο παιδίατρος είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να σε κατευθύνει στην κατάλληλη επιλογή.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος. Το προϊόν αποτελεί μέρος μιας διαφοροποιημένης διατροφής και δεν είναι υποκατάστατο μητρικού γάλακτος αλλά ένα γάλα ειδικά προσαρμοσμένο για τη διατροφή των βρεφών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που ξεκινήσετε διατροφή με ξένο γάλα.

Αlmiron BIO 2_Αρ.Γνωστοποίησης ΕΟΦ:91325/01-10-2021
Almiron BIO 3_ Αρ.Γνωστοποίησης ΕΟΦ:91371/01-10-2021

Πηγές

  1. Organic food and health.. Glibowski P. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(2):131-136.
  2. Organic Food Consumption and Risk of Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Bhagavathula AS, et al. Healthcare (Basel). 2022
  3. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. Średnicka-Tober D et al.. Br J Nutr. 2016 Mar 28;115(6):1043-60.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved