Nέα μελέτη δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές για τα παιδιά

Χορτοφαγική διατροφή: Είναι ασφαλής για τα παιδιά;

Nέα μελέτη δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές για τα παιδιά

Μια χορτοφαγική διατροφή δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τους ενήλικες - μπορεί να είναι υγιεινή και για τα παιδιά. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν παρόμοιες μετρήσεις ανάπτυξης και διατροφής σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν κρέας.

Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν υψηλότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή – κάτι που οι ερευνητές λένε ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν όταν σχεδιάζουν τα γεύματα των παιδιών.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 8.907 παιδιά, στον Καναδά, ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 8 ετών. Η ομάδα συνέλεξε δεδομένα από το 2008 έως το 2019.

«Κατά μέσο όρο, τα παιδιά με χορτοφαγική διατροφή σε αυτή τη μελέτη φαίνεται να έχουν παρόμοια ανάπτυξη με τα παιδιά που δεν ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Αυτά είναι σπουδαία νέα για τον αυξανόμενο αριθμό γονέων που επιλέγουν χορτοφαγικές δίαιτες για τα παιδιά τους», ανέφερε ο Jonathon Maguire, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος στο St. Michael's Hospital of Unity Health του Τορόντο.

«Ωστόσο, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα λιποβαρή παιδιά, που μου δείχνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις χορτοφαγικές δίαιτες για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αύξηση βάρους», προσθέτει.

Τα χορτοφάγα παιδιά είχαν παρόμοιο μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ύψος, σίδηρο, βιταμίνη D και επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με τα παιδιά που τρώνε κρέας, λένε οι συγγραφείς.

xortofagiki diatrofi

Στο παρελθόν, τα ευρήματα σχετικά με τη χορτοφαγική (και τη βίγκαν) διατροφή ήταν μικτά όσον αφορά τα αποτελέσματα ανάπτυξης και τη διατροφική επάρκεια.

«Τα φυτικά διατροφικά μοτίβα αναγνωρίζονται ως πρότυπο υγιεινής διατροφής λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών, δημητριακών ολικής αλέσεως και μειωμένων κορεσμένων λιπαρών», λέει ο Δρ Maguire.

«Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής δίαιτας στην ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και τη διατροφική κατάσταση. Οι χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται να είναι κατάλληλες για τα περισσότερα παιδιά», προσθέτει.

Μερικοί γονείς που αποφεύγουν τις ζωικές τροφές μπορεί να δυσκολεύονται να διασφαλίσουν ότι το παιδί λαμβάνει επαρκώς θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προέρχονται από το κρέας, όπως σίδηρο, ασβέστιο και Β12.

Η έρευνα δείχνει ότι τα χορτοφαγικά παιδιά μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Σχεδιασμός γευμάτων για παιδική φυτική διατροφή

Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει σωστή διατροφή:

  • Είναι σημαντικό να υπάρχουν καλές πηγές πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, όπως τόφου, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φιστίκια και όσπρια
  • Να είστε επιλεκτικοί με το γάλα. Διαλέξτε φυτικό γάλα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το γάλα σόγιας.
  • Τα παιδιά που δεν τρώνε κρέας θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ορισμένα συμπληρώματα, ειδικά Β12.

Με πληροφορίες από:mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved