Τι να κάνετε εάν το παιδί σας θέλει να τρώει μόνο ζυμαρικά

  • Είναι κακό να τρώνε κυρίως ζυμαρικά τα παιδιά;
  • Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών η συχνή κατανάλωση ζυμαρικών 
  • Νέες τροφές 
Τι να κάνετε εάν το παιδί σας θέλει να τρώει μόνο ζυμαρικά
bigstockphoto.com

Τα παιδιά θα περάσουν από διαφορετικά στάδια επιλεκτικότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους όσον αφορά το φαγητό.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά δοκιμάζουν και απολαμβάνουν φαγητά που είναι γλυκά, αλμυρά ή με άλλη γεύση και χρειάζονται χρόνο για να αναπτύξουν τους γευστικούς τους κάλυκες.

Είναι λογικό επομένως, να υπάρξουν στιγμές που θα θέλουν να φάνε μόνο ένα συγκεκριμένο φαγητό. Για κάποια παιδιά αυτό το ένα φαγητό είναι τα ζυμαρικά.

Είναι κακό να τρώνε κυρίως ζυμαρικά τα παιδιά;

Ακόμα κι αν τα παιδιά ζητούν ζυμαρικά καθημερινά, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.

Πολλά παιδιά επιλέγουν τα ζυμαρικά ως το απόλυτο φαγητό τους γιατί τους αρέσει ως γεύση και μπορούν να το απολαύσουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: σκέτα, με σάλτσα, με κιμά, με κρέμα γάλακτος, με τυρί…

'Ομως δεν στερούνται κάποιων συστατικών ή βασικών θερμίδων τρώγοντας μόνο ζυμαρικά.

zimarika kai paidia

φώτο: pexels.com / Engin Akyurt

Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών η συχνή κατανάλωση ζυμαρικών

Η συχνή κατανάλωση ζυμαρικών κατά την παιδική ηλικία μπορεί να προσφέρει στα παιδιά την επαρκή διατροφή και ενέργεια που χρειάζονται.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 , τα παιδιά που ήταν επιρρεπή στο να τρώνε ζυμαρικά πολλές φορές την εβδομάδα ήταν πιο υγιή από τα συνομήλικά τους που δεν έτρωγαν συχνά ζυμαρικά. Επίσης, σύμφωνα με το EurekAlert , τα παιδιά που έτρωγαν ζυμαρικά η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών ήταν λιγότερη χωρίς καμία διαφορά στην αύξηση βάρους μεταξύ τους και των συνομηλίκων τους.

Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών , σύμφωνα με τη δημοσίευση. Ως εκ τούτου, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη Ε καταναλώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα τα παιδιά που δεν έτρωγαν ζυμαρικά πολλές φορές την εβδομάδα.

Επομένως, ενώ μπορεί να είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα πράγματα, οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι ότι όταν τρώνε ζυμαρικά, τα παιδιά παίρνουν τη θρεπτική αξία και την ενέργεια που χρειάζονται για να μεγαλώσουν.

paidia trone mono zimarika1

Νέες τροφές

Στα παιδιά μπορεί να αρέσουν μόνο τα απλά ζυμαρικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν μπορούν να προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν νέες τροφές στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με το Healthline , όταν τα λαχανικά μπαίνουν σε σάλτσες ή είναι ψιλοκομμένα, ειδικά αν τα σερβίρουν με noodles, είναι μια καλή λύση για να αρχίσουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.

Σύμφωνα με το BBC GoodFood , βάζοντας στο πιάτο ένα μέρος του φαγητού που οι γονείς γνωρίζουν ότι θα αρέσει στα παιδιά τους, ενώ εισάγουν κάτι νέο, κάνει την κατάσταση λιγότερο αγχωτική τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, εάν τα ζυμαρικά είναι το καλύτερο φαγητό για τα παιδιά, κρατήστε μια μερίδα ζυμαρικών στο πιάτο, μαζί με φαγητά με διαφορετικές γεύσεις.

Ενώ τα ζυμαρικά πιθανότατα θα καταναλωθούν πρώτα, τα παιδιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν και άλλα τρόφιμα στο πιάτο. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρχουν επιλογές ώστε τα παιδιά να μπορούν να επιλέγουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved