Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

 • Πόσα φρούτα πρέπει να τρώνε τα παιδιά;
 • Πόσα λαχανικά πρέπει να τα τρώνε τα παιδιά;
 • Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής και ακόμα περισσότερα οφέλη αποκομίζουν τα παιδιά όταν τρέφονται από εποχιακά τρόφιμα.

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώνε τα παιδιά;

Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ανά ημέρα εξαρτάται από την ηλικία τους. Σύμφωνα με το verywellfamily.com ισχύουν τα εξής:

 • Παιδιά 2-3 ετών: 1 φλιτζάνι / ημέρα
 • Παιδιά 4-8 ετών: 1 έως 1 ½ φλιτζάνια / ημέρα
 • Κορίτσια 9-13 ετών: 1 ½ φλιτζάνι / μέρα
 • Κορίτσια 14-18 ετών: 1 ½ φλιτζάνι / μέρα
 • Αγόρια 9-13 ετών: 1 ½ φλιτζάνια / μέρα
 • Αγόρια 14-18 ετών: 2 φλιτζάνια / μέρα

Πόσα λαχανικά πρέπει να τα τρώνε τα παιδιά;

Το ίδιο ισχύει που ισχύει για την κατανάλωση φρούτων, ισχύει και για την κατανάλωση λαχανικών. Σύμφωνα με το verywellfamily.com:

 • Παιδιά 2-3 ετών: 1 – 1 ½ φλιτζάνια / ημέρα
 • Παιδιά 4-8 ετών: 1 ½ έως 2 ½ φλιτζάνια / ημέρα
 • Κορίτσια 9-13 ετών: 2-4 φλιτζάνια / μέρα
 • Κορίτσια 14-18 ετών: 2 ½ - 4 φλιτζάνια / μέρα
 • Αγόρια 9-13 ετών: 2 ½ - 4 φλιτζάνια / μέρα
 • Αγόρια 14-18 ετών: 3-4 φλιτζάνια / μέρα

Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Την άνοιξη βγαίνουν πολλά φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο της οικογένειας.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν τα 2/3 της προτεινόμενη ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Τα σπαράγγια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέος και φυτικών ινών.

sparagia anoiksi

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Christine Siracusa

Αγγινάρες

Έρευνα του 2004 έδειξε ότι οι αγκινάρες είναι μεταξύ των λαχανικών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Μία αγκινάρα έχει επίσης 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 10 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη K, φολικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Μπρόκολο

Ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει τόση βιταμίνη C όση και ένα πορτοκάλι. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θεωρείται ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά. Αν και το μπρόκολο μπορούμε να το βρούμε όλον τον χρόνο, εποχή του θεωρείται η άνοιξη.

Καρότο

Το ίδιο ισχύει κι για το καρότο. Ένα καρότο περιέχει το 240% της ημερήσια προτεινόμενης ποσότητας σε βιταμίνη Α, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ραπανάκι

Τα ραπανάκια παρέχουν σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C ανά φλιτζάνι. Παρέχουν επίσης πολλά ακόμα άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και κάλιο.

Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν τουλάχιστον 25 ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους και έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

fraoules anoijsi

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Olga Kudriavtseva

Μάνγκο

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι ιδανικό και εάν προσέχετε τη διατροφή σας. Έχει ελάχιστες θερμίδες και αποτελείται κατά 80% από νερό. Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και ασβεστίου, ενώ ένα μόνο μάνγκο παρέχει λίγο λιγότερο από τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C και Α.

Αβοκάντο

Με 20 βιταμίνες και μέταλλα, γεμάτο φυτικές ίνες και υγιή λίπη, το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας. Η κατανάλωσή του ωφελεί σώμα και πνεύμα και η κατάλληλη εποχή για να το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας είναι από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο.

Αρακάς

Τον βρίσκουμε όλη τη διάρκεια του χρόνου, την άνοιξη όμως μπορούμε να τον απολαύσουμε και φρέσκο. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και σε βιταμίνες Α, Κ και C.

Βερίκοκα

Κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος της άνοιξης και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Με πληροφορίες από foodrevolution.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved