Εβδομαδιαίο μενού για νηστίσιμα σχολικά γεύματα

  • Το κολατσιό στη διατροφή των παιδιών
  • Συνταγές για νηστίσιμο κολατσιό στο σχολείο
Εβδομαδιαίο μενού για νηστίσιμα σχολικά γεύματα

Το κολατσιό στη διατροφή των παιδιών

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι η βάση μίας ισορροπημένης διατροφής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε γευμάτων την ημέρα. Για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, το δεύτερο γεύμα της ημέρας μετά το πρωινό, είναι το κολατσιό. Είναι αυτό που τα κρατάει χορτάτα μέχρι το μεσημεριανό και εάν δε είναι σπιτικό και υγιεινό, είναι και εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού και αυτήν την εβδομάδα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, εύκολες, υγιεινές και νηστίσιμες.

Συνταγές για νηστίσιμο κολατσιό

Δευτέρα

Energy balls με φυστικοβούτυρο

energy balls suntagi 4

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • ¾ του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
  • 2/3 του φλιτζανιού ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 1/3 του φλιτζανιού φλιτζάνι μέλι
  • ¼ του φλιτζανιού κακάο
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
  • Λίγο γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το γάλα αμυγδάλου. Φορέστε γάντια (θα σας διευκολύνουν) και ανακατέψτε με τα χέρια.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την υφή, προσθέστε λίγο γάλα καρύδας. Προσθέστε τόσο, ώστε όταν πιάνετε το μείγμα να μπορείτε να το πλάσετε.

Πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκίτσες. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε τάπερ στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα. Καταναλώνονται και απευθείας!

Τρίτη

Νηστίσιμο κέικ με κακάο

nistisimo keik sokolatas xwrios mikser

Υλικά:

  • 180 ml νερό
  • 10 ml λευκό ξύδι
  • 70 ml σπορέλαιο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 25 γραμμάρια κακάο
  • 30 γραμμάρια στέβια
  • 5 γραμμάρια μαγειρική σόδα
  • 200 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ βάλτε το νερό και το λευκό ξύδι και ανακατέψτε. Προσθέστε το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακάο και τη στέβια και ανακατέψτε με το σύρμα χειρός ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στο ίδιο μπολ, προσθέστε, τη μαγειρική σόδα, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά.

Αδειάστε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα την οποία πρώτα έχετε λαδώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά. Για να δείτε εάν είναι έτοιμο το κέικ, εφαρμόστε το κλασικό κόλπο με την οδοντογλυφίδα.

Μπορείτε αντί για στέβια να βάλετε και μέλι ή κάποιο άλλο υποκατάστατο ζάχαρης, θα πρέπει όμως να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ποσότητες.

Τετάρτη

Νηστίσιμη σπανακόπιτα


https://www.instagram.com/p/CbE-77wNnQD/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο (για τη γέμιση και για το λάδωμα των φύλλων)

Εκτέλεση:

Πλένουμε, στύβουμε και κόβουμε το σπανάκι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, να "βραχεί" καλά και να μαραθεί το σπανάκι.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.

Βάζουμε τη γέμιση. Συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, που επίσης λαδώνουμε. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε την πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ώσπου να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα το φύλλο.

Πέμπτη

Ρολάκια μπανάνα με μαύρη σοκολάτα

nistisimes sintages gia paidia kai goneis 3

Υλικά:

  • 1 wrap ολικής άλεσης
  • 1 μπανάνα
  • 1 πλάκα σοκολάτας 75% κακάο

Εκτέλεση:

Λιώστε σοκολάτα κουβερούτρα και αλλείψτε όλη την επιφάνεια μίας αραβικής πίτας. Τυλίξτε την αραβική γύρω από μία μπανάνα και κόψτε σε κομματάκια. Μπορείτε να κα΄νετε την ίδια ακριβώς συνταγή και με φυσικοβούτυρο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved