Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών
  • Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι απαραίτητο κομμάτι της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το κολατσιό στο σχολείο είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, κρατάει τα παιδιά χορτάτα τις πρωινές ώρες και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό τους. Επίσης, οι τροφές που επιλέγονται για το κολατσιό καλό είναι να έχουν υψλή διατροφική αξία, ώστε ως γεύμα να αποτελεί καλή πηγη θρεπτικών συστατικών.

Τα σπιτικά σνακ είναι πάντα τα πιο υγιεινά για αυτό και εμείς, όπως κάθε εβδομάδα σας προτείνουμε παρακάτω πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Πέντε συνταγές για κολατσιό

Δευτέρα

Κέικ με κακάο (χωρίς βούτυρο και αυγά)

nistisimo keik sokolatas xwrios mikser

Υλικά:

  • 180 ml νερό
  • 10 ml λευκό ξύδι
  • 70 ml σπορέλαιο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 25 γραμμάρια κακάο
  • 30 γραμμάρια στέβια
  • 5 γραμμάρια μαγειρική σόδα
  • 200 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ βάλτε το νερό και το λευκό ξύδι και ανακατέψτε. Προσθέστε το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακάο και τη στέβια και ανακατέψτε με το σύρμα χειρός ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στο ίδιο μπολ, προσθέστε, τη μαγειρική σόδα, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά.

Αδειάστε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα την οποία πρώτα έχετε λαδώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά. Για να δείτε εάν είναι έτοιμο το κέικ, εφαρμόστε το κλασικό κόλπο με την οδοντογλυφίδα.

Μπορείτε αντί για στέβια να βάλετε και μέλι ή κάποιο άλλο υποκατάστατο ζάχαρης, θα πρέπει όμως να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ποσότητες.

Τρίτη

Muffins με σπανάκι και τυρί

muffins me spanaki

Υλικά:

  • 2 αυγά
  • 150 ml γάλα
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 150 γραμ. τυρί τσένταρ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 75 γρ. φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κύβο λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



Τετάρτη

Ενεργειακές μπουκίτσες με φυστικοβούτυρο


https://www.instagram.com/p/Bmtcr59AY6M/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • 1/2 φλιτζάνι λιναρόσπορο
  • 1/2 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
  • 1/3 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



Πέμπτη

Ψωμί με μύρτιλα και μπανάνα

psomi me murtila kai mpanana

Υλικά:

  • 2 μπανάνες μεσαίου μεγέθους
  • 2 αυγά
  • 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
  • ½ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
  • 110 γραμμάρια γιαούρτι
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 55 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι μύρτιλα

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε όλα τα υγρά υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα στο δεύτερο μπολ το περιεχόμενο του πρώτο και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και στο κάτω μέρος τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Ρίξτε μέσα το μείγμα και ψήστε για 55 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε.

Παρασκευή

Καροτομπουκίτσες με τρία υλικά

mpoukitses karoutou

Υλικά:

  • 2 μεσαία καρότα
  • 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά:

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

Εκτέλεση:

Βράστε τα καρότα και πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, βάλτε τον πουρέ καρότου σε ένα μπολ και προσθέστε το αλεύρι. Ψιλοκόψτε τον βασιλικό και προσθέστε τον και αυτόν μέσα.

Αλατοπιπερώστε και εάν θέλετε προσθέστε το σκόρδο και το κάρυ. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει μία ζύμη.

Πλάστε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα και κόψτε την σε κομματάκια ίσου μεγέθους. Πιέστε το κάθε κομμάτι καλά για να γίνει πιο λεπτό σε πάχος και αφήστε τα στην άκρη.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλτε ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάλτε όσα κομμάτια χωράει. Μόλις ψηθεί η μία πλευρά και ροδίσει, γυρίστε τα από την άλλη και επαναλάβετε για όλα τα κομματάκια ζύμης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved