Oδηγός για γονείς: Τι μπορούν να τρώνε τα μωρά κάθε μήνα

  • Πότε μπορούν τα μωρά να φάνε...
  • Ποιες τροφές μπορούν να φάνε και σε ποια ηλικία;
Oδηγός για γονείς: Τι μπορούν να τρώνε τα μωρά κάθε μήνα

Έχετε μπερδευτεί σχετικά με το τι είναι ασφαλές να τρώει το μωρό σας; Από το κρέας μέχρι τις φράουλες και το μέλι μέχρι τα δημητριακά μελιού, εδώ θα βρείτε μια λίστα με διαφορετικά τρόφιμα που μπορείτε να δίνετε στο μικρό σας.

Η έναρξη των στερεών είναι μια συναρπαστική στιγμή, αλλά κάθε νέος γονιός ξέρει ότι είναι συνάμα και αγχωτική. Το τι να ταΐσετε και πότε είναι αναμφίβολα τα μεγαλύτερα ερωτήματα που στροβιλίζονται στο μυαλό σας όταν το μωρό σας έχει φτάσει στο ορόσημο των έξι μηνών. Εκεί σε αυτή την ηλικία, αρχίζουν και όλες οι πληροφορίες να έρχονται η μία μετά την άλλη από φίλους και γνωστούς, με αποτέλεσμα να μπερδεύεστε και να μην ξέρετε τι να δώσετε στο παιδί σας και τι όχι.

Ακολουθεί λίστα των πιο κοινών τροφών για τις οποίες ρωτούν οι νέοι γονείς όταν πρόκειται να δώσουν στο μωρό τους στερεές τροφές.

ti na trone ta mora 1

Πότε μπορούν τα μωρά να φάνε...

Φυστικοβούτυρο; Στους 6 μήνες

Αν και η πρωτεΐνη φιστικιού αποθαρρύνονταν μέχρι τη νηπιακή ή την προσχολική ηλικία, τώρα γνωρίζουμε ότι η ταΐζοντάς την σε μωρά περίπου 6 μηνών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αλλεργιών (εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών ή το μωρό σας έχει έκζεμα, μιλήστε στο τον παιδίατρό σας πριν το εισάγετε). Ωστόσο να θυμάστε ότι απαγορεύεται να δίνετε μεγάλες κουταλιές φυστικοβούτυρου σε ένα μωρό - υπάρχει κίνδυνος πνιγμού. Αντίθετα, ανακατέψτε λίγο φυστικοβούτυρο ή σκόνη φυστικοβούτυρου στο μητρικό γάλα, το γιαούρτι, τους πουρέδες ή τα βρεφικά δημητριακά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να φάνε μικρές φέτες ψωμιού με φυστικοβούτυρο.

Αυγά; Στους 6 μήνες +

Τα αυγά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά για τα μωρά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών και βιταμινών D, A, E και K. Λιώστε τον μαγειρεμένο κρόκο αυγού σε πουρέ για μικρότερα μωρά. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε στο μωρό σας κομμάτια ομελέτας αν ακολουθείτε τη μέθοδο baby led weaning.

Γιαούρτι; Στους 6 μήνες

Το γιαούρτι περιέχει καλλιέργειες που διασπούν τη λακτόζη και την πρωτεΐνη, διευκολύνοντας την πέψη. Άρα είναι τέλεια επιλογή. Επιλέξτε το απλό, χωρίς γεύση γιαούρτι με πλήρες γάλα. Τα μωρά χρειάζονται το λίπος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου (αλλά δεν χρειάζονται πρόσθετα σάκχαρα). Σερβίρετε κατευθείαν ή ανακατεύετε σε πουρέ λαχανικών ή φρούτων.

Μπαχαρικά και καρυκεύματα; Στους 6 μήνες

Τα μωρά που εκτίθενται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις μπορεί να είναι πιο δεκτικά στο να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα όταν είναι μεγαλύτερα. Μη διστάσετε να προσθέσετε λίγη γεύση στα πρώτα φαγητά, όπως λίγη κανέλα σε γιαούρτι ή λίγο δεντρολίβανο σε έναν πουρέ κρέατος.

ti na trone ta mora 2

Κρέας; Στους 6 μήνες

Το κρέας συνήθως έμπαινε αργότερα στη διατροφή του μωρού, αλλά αυτές οι συστάσεις έχουν αλλάξει. Η νέα συμβουλή: Σερβίρετέ το οποιαδήποτε στιγμή αφού το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεά. Φροντίστε να το ψήσετε και να το κάνετε πουρέ καλά για να ξεκινήσετε. Το κρέας είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, που χρειάζονται τα μωρά από τον 6ο μήνα της ζωής τους.

Ψάρι; Στους 6 μήνες +

Το ψάρι είναι ασφαλές να το εισάγετε στο μωρό σας τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Μαγειρέψτε το καλά (ελέγχοντας για τυχόν μικροσκοπικά κόκαλα!), στη συνέχεια ανακατέψτε το σε πουρέδες με μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Τα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να έχουν κομμάτια καλομαγειρεμένου ψαριού. Τα ψάρια, ειδικά ο σολομός, περιέχουν υγιή λίπη που είναι καλά για τον εγκέφαλο του μωρού σας.

Αβοκάντο; Στους 6 μήνες

Με την κρεμώδη υφή τους και τα υγιή για την καρδιά λιπαρά, τα αβοκάντο είναι η ιδανική πρώτη τροφή. Πολτοποιήστε πολύ καλά και ανακατέψτε με μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Εάν ακολουθείτε τη μέθοδο baby led weaning προσφέρετε στο μωρό σας ένα κομμάτι κομμένο σε στικ. Τα μεγαλύτερα μωρά που τρώνε φαγητά μπορούν να φάνε μόνα τους κύβους από αρκετά ώριμο αβοκάντο.

ti na trone ta mora 3

Φράουλες; Στους 6 μήνες

Μπορείτε να συμπεριλάβετε τις φράουλες στους πρώτους πουρέδες , το γιαούρτι και τα δημητριακά. Στη συνέχεια και εφόσον τα παιδιά μπορούν να μασήσουν, μπορείτε να τις σερβίρετε κομμένες σε κομμάτια. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Δημητριακά μελιού; Στους 8-10 μήνες

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να τρώνε γλυκά δημητριακά γύρω στους 8 έως 10 μήνες, περίπου την ίδια στιγμή που αρχίζουν να εξασκούν και να κατακτούν το να σηκώσουν κάτι με τα δαχτυλάκια τους. Φροντίστε να αγοράζετε απλά δημητριακά για μωρά, όχι αρωματισμένα και γλυκά.

Καλαμπόκι; Ενός έτους

Αν και οι πουρές που περιλαμβάνουν καλαμπόκι είναι καλοί τον πρώτο χρόνο, οι ολόκληροι πυρήνες καλαμποκιού (ακόμη και μαγειρεμένοι) θεωρούνται επικίνδυνοι μέχρι την ηλικία του ενός έτους (κίνδυνος πνιγμού), οπότε μην δίνετε καρπούς καλαμποκιού στο παιδί σας.

Γάλα; Ενός έτους +

Το μωρό σας δεν μπορεί να χωνέψει κατευθείαν το φρέσκο γάλα μέχρι την ηλικία του ενός έτους (αν και το γιαούρτι είναι εντάξει από τον 6ο μήνα και μετά). Εκτός εάν ο γιατρός σας σας το συστήσει, τότε επιλέξτε γάλα με πλήρη λιπαρά, το οποίο περιέχει λίπος απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

ti na trone ta mora 4

Μέλι; Μετά την ηλικία του ενός

Το μέλι μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση στο πεπτικό σύστημα ενός νέου μωρού που εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Μην δίνετε λοιπόν μέλι σε μωρό μικρότερο του 1 έτους.

*Σημαντική σημείωση: Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών ή το μωρό σας έχει έκζεμα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με την εισαγωγή των τροφών που θα επιλέξετε να του χορηγήσετε.

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved