Έρευνα: Τα παιδιά που τρώνε περισσότερα φρούτα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

  • Περισσότερα φρούτα και λαχανικά συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
  • Τι λέει η επιστήμη
  • Περισσότερα φρούτα και λαχανικά, παρακαλώ
  • Η επιμονή κερδίζει
Έρευνα: Τα παιδιά που τρώνε περισσότερα φρούτα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, πόσο μάλλον την ποσότητα που λένε οι ειδικοί ότι πρέπει να καταναλώνουν. Ωστόσο, υπάρχει λόγος για να συνεχίσετε να μαθαίνετε στα παιδιά σας να έχουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή: Όσο περισσότερα προϊόντα τρώνε τα παιδιά, τόσο καλύτερη είναι η ψυχική τους υγεία.

Μια πρόσφατη έκθεση στο BMJ Nutrition συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με την καλύτερη ψυχική ευεξία σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Τώρα, η μελέτη δεν δείχνει ότι η κατανάλωση αρκετών τέτοιων τροφών θα κάνει σίγουρα τα παιδιά να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Έδειξε όμως ότι τα παιδιά που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στην ψυχική ευεξία.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

frouta laxanika psixiki ygeia paidion 3

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Η έρευνα ήταν η πρώτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Και όχι, μην σκεφτείτε ούτε κατά διάνοια ότι έχετε αποτύχει σαν γονείς αν τα παιδιά σας δεν τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. Κάθε άλλο.

«Ακούμε "πέντε την ημέρα" και φρικάρουμε με τον τεράστιο όγκο πέντε κομματιών φρούτων ή λαχανικών», εξηγεί η Jill Castle, RDN, παιδοδιαιτολόγος από το Κονέκτικατ και ιδρύτρια του The Nourished Child.

«Αλήθεια: Η παροχή της βέλτιστης ποσότητας φρούτων και λαχανικών σημαίνει πραγματικά πέντε μερίδες την ημέρα ενός συνδυασμού φρούτων και λαχανικών, η οποία είναι διαφορετική ποσότητα με βάση την ηλικία ενός παιδιού», σημειώνει η Castle.

Για παράδειγμα, πέντε μερίδες για ένα παιδί 3 ετών είναι 1 φλιτζάνι φρούτα και 1 φλιτζάνι λαχανικά για όλη την ημέρα. Ένα 10χρονο παιδί, από την άλλη, θα έπαιρνε 1 1/2 φλιτζάνι φρούτα και 2 έως 2 1/2 φλιτζάνια λαχανικά για όλη την ημέρα.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατροφή, όμως. Ακόμη και οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμπεριφορικοί και δημογραφικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί για την καλή ψυχική υγεία του παιδιού.

Τι λέει η επιστήμη

Το 2017, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των φρούτων και των λαχανικών σε 7.570 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.253 μαθητές δημοτικού. Μόνο το 25,2% των μεγαλύτερων παιδιών και το 28,5% των παιδιών του δημοτικού σχολείου έτρωγαν τα συνιστώμενα πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

Όταν εξέτασαν τις μεταβλητές διατροφής και ευεξίας, παρατήρησαν τον σημαντικό παράγοντα: Υπήρχε μια δυναμική στις τροφές αυτές.

Οι βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας αυξάνονταν με βάση την ποσότητα που έτρωγαν (φρούτα και λαχανικά) τα παιδιά. Δηλαδή, εκείνα που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες την ημέρα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες ευεξίας σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν μόνο τρεις ή τέσσερις (και αυτοί οι μαθητές με τη σειρά τους είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με τα παιδιά που έτρωγαν μόνο μία ή δύο μερίδες).

«Ενώ οι σχέσεις μεταξύ διατροφής και σωματικής υγείας είναι καλά κατανοητές, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών που να δείχνουν για το εάν η διατροφή παίζει ρόλο στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών», δήλωσε η Ailsa Welch, καθηγήτρια διατροφικής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της East Anglia.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά, παρακαλώ

frouta laxanika psixiki ygeia paidion 2

Photo by Bonnie Kittle on Unsplash

Ελπίζετε τα παιδιά σας να αρχίσουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά; Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.

Διπλασιάστε! Το σερβίρισμα μεγαλύτερης μερίδας λαχανικών αποδείχθηκε ότι βοηθά τα παιδιά να τρώνε περισσότερα από αυτά. (Σοβαρά, απλά βάζοντας περισσότερα λαχανικά στο πιάτο τους μπορεί προφανώς βοηθάει)

Προσθέστε λίγη γεύση! Στην παραπάνω μελέτη αναφέρθηκε ότι με το να βάζετε βούτυρο ή αλάτι στα λαχανικά δεν ενισχύεται η κατανάλωση — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δελεάσει τα παιδιά σας να φάνε περισσότερα λαχανιά. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μια επίσκεψη στο ράφι μπαχαρικών θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το δικό σας για να απολαύσει τα λαχανικά που βρίσκονται στο πιάτο του.

Βάλτε τα όλα στο πιάτο! Είναι δουλειά σας να βάλετε ένα γεύμα στο πιάτο, αλλά είναι δικαίωμα του παιδιού σας να αποφασίσει αν θέλει να το φάει αυτό που θα του σερβίρετε ή όχι. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να δουν ένα φαγητό πολλές φορές για να αποφασίσουν αν θα το φάνε. Στην πραγματικότητα, μερικά παιδιά χρειάζονται έως και οκτώ έως 15 εκθέσεις σε ένα τρόφιμο για να το δεχτούν — αλλά συχνά τα παρατάμε πολύ πριν από αυτό.

Για αυτό, μην τα παρατάτε. Συνεχίστε να προσπαθείτε να επαναφέρετε ένα τρόφιμο στο πιάτο του, ακόμα κι αν το παιδί σας λέει ότι δεν του αρέσει.

Έξτρα συμβουλή! Η Castle προτείνει στους γονείς να προσθέσουν ένα φρούτο ή ένα λαχανικό στο πρωινό των παιδιών τους (κάτι σαν φράουλες ή σταφίδες σε φέτες ή ομελέτα με σπανάκι και τυρί ή έναν χυμό που θα έχει φρούτα και λαχανικά). (Δείτε εδώ smoothies με φρούτα και λαχανικά)

Φρούτα και στο σχολείο! Φτιάξτε δύο διαφορετικά σνακ για το σχολείο, βάζοντας μέσα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στο κάθε ταπεράκι και αφήστε το παιδί σας να διαλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δύο, ποιο θα πάρει για να φάει στο διάλειμμα.

Η επιμονή κερδίζει

Και αν το παιδί σας δεν θέλει τα λαχανικά και τα φρούτα, απλά επιμείνετε και μην τα παρατήσετε.

«Θυμηθείτε, αυτό το "ταΐζω παιδιά" είναι ένα "παιχνίδι" που διαρκεί χρόνια. Πολλά χρόνια!», λέει η Castle. «Η συχνή έκθεση σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών βοηθά τα παιδιά να τα αποδεχθούν και να νιώσουν τελικά οικεία με τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν στο πιάτο τους!».

«Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε τακτικά και στις δύο ομάδες τροφίμων και μην απογοητεύεστε όταν βλέπετε το παιδί σας να τις σνομπάρει», σημειώνει η Castle. «Κάντε τη δουλειά σας και ταΐστε τα παιδιά σας, προσφέροντάς τους μια ποικιλία τροφών σε ένα περιβάλλον γεύματος που δεν θα νιώθουν πίεση και επιτρέψτε του να φάει όσο θέλει και ό,τι θέλει!».

πηγές:

Hayhoe R, Rechel B, Clark AB, et al. Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption, and meal choices, with their mental well-being: a cross-sectional study. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2021;4. doi: 10.1136/bmjnph-2020-000205

University of East Anglia. Children who eat more fruit and veg have better mental health. Sept. 2021.

U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. Updated March 2021.

mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved