Βρεφική διατροφή: Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να φάει γιαούρτι;

  • Πότε μπορεί να φάει το μωρό γιαούρτι;
  • Τα οφέλη του γιαουρτιού στη βρεφική διατροφή
  • Τι να προσέξετε
Βρεφική διατροφή: Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να φάει γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, ασβέστιο, ιώδιο και πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας. Επίσης, περιέχει βακτήρια που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου, αποκαθιστώντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Μαζί με το γάλα είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου και θωρούνται απαραίτητα στη διατροφή του παιδιού.

Πότε μπορεί να φάει το μωρό γιαούρτι;

Μέχρι και τον έκτο μήνα το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, μητρικό ή ξένο. Από τον έκτο μήνα και έπειτα, οι στερεές τροφές εισάγονται σταδιακά στη διατροφή του και αυτό συμβαίνει όταν το μωρό φτάσει στο αναπτυξιακό στάδιο όπου μπορεί να στηρίξει μόνο του το κεφάλι του, παρουσιάζει ενδιαφέρον για διάφορα τρόφιμα, μπορεί να πιάσει με το χέρι του αντικείμενα κ.α. (δείτε το σχετικό άρθρο μας εδώ).

Το γιαούρτι θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές και για τα βρέφη, ωστόσο για το πότε θα πρέπει να ενταχθεί στη διατροφή του μωρού, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μωρό μπορεί να ξεκινήσει να τρώει γιαούρτι μετά τον ένατο μήνα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το μωρό μπορεί να φάει γιαούρτι ήδη από τον έκτο μήνα, αφού έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές.

Το πιο σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να γίνει η κατάλληλη επιλογή. Το γιαούρτι που θα φάει το μωρό θα πρέπει να είναι πλήρες σε λιπαρά και να μην περιέχει ζάχαρη ή άλλα συστατικά που θα του προσδώσουν κάποια συγκεκριμένη γεύση.

mwro giaourti sterees trofes 2

Τα οφέλη του γιαουρτιού στη βρεφική διατροφή

Ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Το πλήρες γιαούρτι περιέχει καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Τα καλά λιπαρά επίσης, δίνουν στο μωρό ενέργεια για να κινηθεί, να παίξει, να ανακαλύψει.

«Τα λιπαρά είναι αναγκαία για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού» αναφέρει η διατροφολόγος Kacie Barnes.

Παρέχει στο βρέφος πληθώρα θρεπτικών συστατικών

Το γιαούρτι παρέχει στο μωρό πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μωρό χρειάζεται 260 mg ασβεστίου την ημέρα όταν θα φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών.

moro kai giaourti

Περιέχει προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα ευεργετικά βακτήρια, που βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Επίσης, προλαμβάνουν την διάρροια και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα του μωρού.

Τι να προσέξετε

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στη λίστα με τις top αλλεργιογόνες τροφές. Ενδέχεται συνεπώς να προκαλέσουν στο παιδί αλλεργίες για αυτό είναι σημαντικό να προσέξετε για τυχόν ενδείξεις, ειδικά εάν το μωρό δεν έχει λάβει καθόλου ξένο γάλα πριν τον έκτο μήνα.

Επίσης, προτιμήστε τα γιαούρτια πλήρη σε λιπαρά, χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά και συστατικά που προσδίδουν γεύση.

Mε πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved