Μπορούν τα βρέφη να πίνουν κρύο γάλα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  • Μπορεί το μωρό να πιει κρύο μητρικό γάλα ή φόρμουλα;
  • Πλεονεκτήματα του κρύου μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας στο μωρό
  • Μειονεκτήματα του κρύου μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας στο μωρό
  • Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δίνετε κρύο γάλα στο μωρό
Μπορούν τα βρέφη να πίνουν κρύο γάλα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πολλές μητέρες αποθηκεύουν το μητρικό γάλα προκειμένου να το δώσουν στο μωρό όταν δεν είναι εύκολο να θηλάσουν. Είναι άλλωστε αρκετά ανθεκτικό αρκεί να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο και σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μπορεί το μωρό να πιει κρύο μητρικό γάλα ή φόρμουλα;

Μία από τις απορίες που έχουν οι γονείς είναι αν μπορούν να δώσουν κρύο γάλα στο μωρό. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του parenting.firstcry.com,
εφόσον ταΐζετε το μωρό σας είτε με μητρικό γάλα είτε με φόρμουλα μέχρι την ηλικία του ενός έτους, μπορείτε να του το δίνετε κρύο (είτε είναι χλιαρό, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε ακόμη και παγωμένο από το ψυγείο).

gala krio sto moro1

Πλεονεκτήματα του κρύου μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας στο μωρό

  • Εξοικονομείται χρόνο και ενέργεια καθώς δεν χρειάζεται να το ζεστάνετε ( ειδικά την φόρμουλα).
  • Δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα όταν ταξιδεύετε ή είστε έξω καθώς δεν χρειάζεται να ζεστάνετε το γάλα αφού το μωρό σας έχει συνηθίσει να το πίνει κρύο.
  • Όταν ζεσταίνετε το γάλα συχνά χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του ( ειδικά όταν υπερθερμαίνεται) ενώ υπάρχει κίνδυνος το μωρό να βγάλει φυσαλίδες στον ουρανίσκο ( γι΄αυτό και πρέπει να ελέγχετε τη θερμοκρασία του γάλακτος ρίχνοντας μερικές σταγόνες στην εσωτερική πλευρά του καρπού σας).

Μειονεκτήματα του κρύου μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας στο μωρό

  • Τα πρόωρα μωρά δεν μπορούν να πιουν κρύο γάλα. Θα πρέπει λοιπόν να το ζεσταίνετε πριν του το δώσετε.
  • Τα μωρά που έχουν συνηθίσει να πίνουν ζεστό γάλα μπορεί να δυσανασχετίσουν από την ξαφνική εισαγωγή κρύου μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας, και ενδέχεται να μην το πιουν.
  • Όταν το μητρικό γάλα είναι παγωμένο, τα λιπαρά διαχωρίζονται και δεν είναι εύκολο για το μωρό να το πιει.
gala krio sto moro

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δίνετε κρύο γάλα στο μωρό

Όχι κρύο γάλα στα άρρωστα μωρά

Εάν το μωρό σας είναι άρρωστο θα πρέπει να αποφύγετε να το ταΐζετε με κρύο γάλα. Το ζεστό γάλα είναι πολύ πιο ανακουφιστικό, τα ηρεμεί και τα βοηθά να κοιμηθούν.

Κρύοό χι παγωμένο γάλα

Το κρύο μητρικό γάλα που έχει διατηρηθεί στο ψυγείο είναι καλό να δίνεται στα μωρά που έχουν απογαλακτιστεί σταδιακά. Ωστόσο, το κατεψυγμένο γάλα είναι διαφορετικό και θα πρέπει να αποφεύγετε να το δίνετε ενώ έχει μόλις αποψυχθεί. Αφήστε το να ξεπαγώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον δώδεκα ώρες πριν το δώσετε στο παιδί σας.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί το κρύο μητρικό γάλα να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στα μωρά;

Δεν έχει υπάρξει σχέση μεταξύ του κρύου μητρικού γάλακτος και της δυσκοιλιότητας στα μωρά . Εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά και ρύζι, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στο μωρό σας.

gala krio sto moro2

Μπορούν τα μωρά να πίνουν γάλα κατευθείαν από το ψυγείο;

Τα μωρά μπορούν τεχνικά να πίνουν γάλα κατευθείαν από το ψυγείο, αρκεί να ανακινηθεί καλά το μπιμπερό για να αναμειχθεί το λίπος. Ωστόσο, το σώμα των μωρών εξακολουθεί να αναπτύσσεται και δεν μπορούν να ρυθμίσουν καλά τη θερμοκρασίατους, έτσι αντί για κρύο γάλα κατευθείαν από το ψυγείο, καλύτερα να τους δίνετε δροσερό το γάλα.

Είναι το κατεψυγμένο μητρικό γάλα καλύτερο από τη φόρμουλα;

Ακόμα κι αν είναι κατεψυγμένο ή διατηρημένο στο ψυγείο, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τη φόρμουλα, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή.

Το κρύο γάλα προκαλεί αύξηση βάρους στα μωρά;

Αυτό που προκαλεί αύξηση βάρους στα μωρά είναι τα λιπαρά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. Έτσι, είτε το γάλα είναι ζεστό είτε κρύο, εφόσον βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας πίνει το μητρικό γάλα, η σωστή αύξηση βάρους θα επιτευχθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved