Σπόροι chia στη διατροφή των βρεφών - Οφέλη και συνταγές για μωρά

Σπόροι chia στη διατροφή των βρεφών - Οφέλη και συνταγές για μωρά

Chia και δυσκοιλιότητα βρεφών

Αν ένα παιδί ταλαιπωρείται από δυσκοιλιότητα, λίγοι σπόροι chia είναι βέβαιο ότι θα το βοηθήσουν.

Πολύ πριν οι σπόροι chia γίνουν γνωστοί και αποκτήσουν τον τίτλο της "υπερτροφής", ήταν βασικό μέρος της διατροφής των εθνών Nahua της Μεσοαμερικής. Πλέον είναι ευρέως διαδεδομένοι και κανείς μπορεί να τους βρει σε όλα τα σουπερμάρκετ αλλά και τα καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα.

Το ανθοφόρο φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους κατά την προ Κολομβιανή εποχή και πως ήταν τόσο σημαντικό, όσο και το καλαμπόκι, στην καλλιέργεια τροφίμων. Είναι ακόμη δημοφιλές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ οι σπόροι του συχνά αλέθονται, είτε χρησιμοποιούνται ολόκληροι για θρεπτικά ποτά και για τον εμπλουτισμό διατροφικών προϊόντων.

sporoi tsia diatrofi paidion 4

Σε ποια ηλικία μπορούν να καταναλώσουν σπόρους chia τα μωρά

Οι σπόροι chia μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή των βρεφών αμέσως μόλις αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Αυτό συνήθως συμβαίνει από τον 6ο μήνα και μετά.

Οι σπόροι Chia διαστέλλονται και "φουσκώνουν" όταν εκτίθενται στην υγρασία.

Οι αλλεργίες στους σπόρους chia είναι ασυνήθιστες, αλλά όχι πρωτόγνωρες. Αν κάποιος έχει αλλεργία στο σουσάμι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αλλεργίας στους σπόρους chia.

Πώς μπορεί ένα βρέφος να καταναλώσει τους σπόρους chia ανά ηλικία:

6 έως 12 μηνών: Ανακατέψτε τους υγρούς και διογκωμένους σπόρους chia σε γιαούρτι ή ζεστά δημητριακά ή φτιάξτε μια πουτίγκα με σπόρους chia και φρούτα.

12 έως 18 μηνών: Συνεχίστε να σερβίρετε πουτίγκα με σπόρους chia. Μπορείτε να τους προσθέσετε σε ζεστές κρέμες ή γεύματα που ετοιμάζετε για τα μωρά σας.

18 έως 24 μηνών: Ώρα για ροφήματα! Προσθέστε σπόρους chia σε smoothies.

Σπόροι chia - Θρεπτική αξία

Οι "μαγικοί" αυτοί σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι σπόροι chia αποδίδουν 25-30% εκχυλίσιμα έλαια, συμπεριλαμβάνοντας το α-λινολενικό οξύ και η σύνθεση του λίπους του ελαίου, μπορεί να είναι 55% ω-3, 18% ω-6, 6% ω-9 και 10% κορεσμένα λιπαρά. Αυτό και μόνο κάνει τους σπόρους chia την πλουσιότερη φυτική πηγή ωμέγα-3 στον κόσμο.

Εκτός από ωμέγα-3 όμως, περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ένα αξιοπρεπές ποσό του ψευδαργύρου, κάλιο, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), Βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β3 (νιασίνη).

Συνταγές με σπόρους chia για βρέφη και νήπια

Πουτίγκα με σπόρους chia

sporoi tsia diatrofi paidion 3

Υλικά:

  • 1 κούπα γάλα της επιλογής σας
  • 1/2 κούπα σπόρους chia
  • λίγο σιρόπι σφενδάμου

Πώς θα τη φτιάξετε: Σε ένα μπολ βάλτε το γάλα και τους σπόρους chia. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να "ξεκουραστεί". Έπειτα βάλτε το μείγμα στο μπολ και δώστε το στο μωρό σας.

Πουτίγκα με μπανάνα

sporoi tsia diatrofi paidion 1

Υλικά:

  • Μια ώριμη μπανάνα (περίπου 100 γραμμάρια)
  • 2/3 κούπας γάλα
  • 2 κ.τ.σ σπόρους chia

Πώς θα τη φτιάξετε: Σε ένα μπλέντερ βάλτε την μπανάνα με το γάλα. Πολτοποιήστε και προσθέστε τους σπόρους. Ανακατέψτε καλά και έπειτα αφήστε για περίπου 20 λεπτά. Μόλις φουσκώσουν οι σπόροι, είναι έτοιμη.

Σοκολατένια πουτίγκα με αβοκάντο

sporoi tsia diatrofi paidion 5

Υλικά:

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1 ώριμη μπανάνα
  • 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
  • 1 κ.τ.σ σπόρους chia
  • 1/2 κούπα νερό
  • λίγο σιρόπι σφενδάμου

Πώς θα τη φτιάξετε: Σε ένα μπλέντερ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τους σπόρους. Πολτοποιήστε και βάλτε σε ένα μπολ. Ανακατέψτε τους σπόρους chia, αφήστε να σταθεί για 20 λεπτά και σερβίρετε στο μικρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved