Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Κολατσιό: Γιατί είναι σημαντικό στη διατροφή των παιδιών; 
  • Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Κολατσιό στο σχολείο: Γιατί είναι σημαντικό στη διατροφή των παιδιών

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Τι εννοούμε όμως με τον όρο "ισορροπημένη διατροφή";

Το διαιτολόγιο το παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Τροφές υψηλής διατροφικής αξίας από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε τα παιδιά να προσλαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
  • Συχνά και μικρά γεύματα που θα τους προσφέρουν ενέργεια και θα κρατήσουν χορτάτα, ενισχύοντας παράλληλα τον ρυθμό του μεταβολισμού.

Το κολατσιό μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα κυρίως γεύματα της ημέρας, είναι όμως εξίσου σημαντικό για τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω. Είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, και είναι αυτό που θα κρατήσει τα παιδιά χορτάτ για όση όση ώρα βρίκονται στο σπίτι.

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού και αυτήν την εβδομάδα, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε εύκολες και κυρίως υγιειές συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.

Δευτέρα

Μπισκότα με μαρμελάδα κεράσι

mpiskota me marmelada kerasi 1

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ζέας
  • 1 αβγό
  • 50 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • μαρμελάδα κεράσι (βρείτε μια συσκευασία χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ολόκληρα κεράσια

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ βάλτε το αβγό, τη ζάχαρη, το baking powder και το λάδι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια όμορφη ζύμη.

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και με ένα ποτήρι κόψτε κύκλους. Με ένα μαχαίρι κόψτε τους κύκλους σε ημικύκλια. Αφήστε τα για 30 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό σημείο.

Ψήστε τα έπειτα για περίπου 20 λεπτά, αφήστε τα να κρυώσουν και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα κεράσι.

Τρίτη

Κέικ με μήλο και καρότο

keik me milo kai karoto

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 4 αυγά
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
  • 1 φλ του καφέ γάλα
  • 1 κ γλ κανέλα
  • 2 μήλα κομμένα σε κύβους
  • 2 καρότα τριμμένα για την επάλειψη
  • 200 γρ κρέμα τυριού
  • 2 κ σ ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1/2 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 1 κ σ καστανή ζάχαρη
  • 1 κ γλ κανέλα

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και αφήστε το στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και προσθέστε το καλαμποκέλαιο, το γάλα, την κανέλα και στο τέλος το αλεύρι με το baking.

Σταματήστε το μίξερ και προθέστε τα μήλα και τα καρότα τα οποία ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ.

Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά το ταψάκι ή την φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.

Στο μεταξύ ετοιμάστε την επικάλυψη ανακατεύοντας καλά την κρέμα τυριού με την ζάχαρη άχνη.

Ετοιμάστε και την γαρνιτούρα σοτάροντας τα κυβάκια του μήλου στο βούτυρο και πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

Στρώστε την επικάλυψη στο κέικ το οποίο έχω ξεφορμάρει κι έχει κρυώσει καλά και γαρνίρω με τα καραμελωμένα μήλα.

Μία συνταγή από τη mamatsita.

Τετάρτη

Σουσαμένια κριτσίνια

sousamenia kritsinia gia paidia

Υλικά:

  • 150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.τ.γ μαγιά
  • 60 ml νερό
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • σουσάμι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



Πέμπτη

Πιτάκια με τυρί και σπανάκι

spanakopitakia 2

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 1/2 κούπες φέτα τριμμένη
  • 1 σπανάκι ζεματισμένο
  • 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο πιπέρι
  • (νερό για το ζυμάρι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη φέτα, το ζεματισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με λίγο αλάτι, 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και νερό κουταλίτσα-κουταλίτσα μέχρι να φτιάξετε ένα σφιχτό ζυμάρι. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, ανοίξτε τη σε φύλλο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίστε τα με το μείγμα της φέτας. Κλείστε τα φτιάχνοντας τριγωνάκια. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι.

Ψήστε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά η κάθε πλευρά).

Παρασκευή

Muffins με βρόμη και μήλα

muffins me vromi kai mila

Υλικά:

  • 3 κούπες τριμμένη βρόμη
  • 1 κ.τ.γ κανέλα
  • 2 κ.τ.γ baking powder
  • μια πρέζα αλάτι
  • 240 ml γάλα
  • 2 αβγά
  • 250 γραμ. πουρέ μήλου
  • 3 κ.τ.σ μέλι
  • 1 βανίλια

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved