Κολοκυθάκια στα μωρά και τα νήπια - Οφέλη και συνταγές (vid)

  • Τι είναι τα κολοκυθάκια
  • Η θρεπτική αξία των κολοκυθιών
  • Είναι ασφαλές να δείτε κολοκυθάκια στα μωρά;
  • Πότε να βάλετε τα κολοκυθάκια στη διατροφή του μωρού σας
  • Κάνει να δώσετε ωμό κολοκυθάκι στο μωρό;
  • Βίντεο με εύκολες και γρήγορες συνταγές για νήπια
Κολοκυθάκια στα μωρά και τα νήπια - Οφέλη και συνταγές (vid)

Με το που θα έρθει το μωρό στον κόσμο, πολλά θα αρχίσουν να σας προβληματίζουν σχετικά με την υγεία του και τις τροφές που μπορείτε να του συστήσετε από τους έξι μήνες και μετά. Είναι φυσιολογικό οι γονείς να μπερδεύονται στην αρχή με τα τρόφιμα, που μπορούν να συμπεριλάβουν στη διατροφή του μωρού τους, καθώς μπορεί να επηρεάσουν θετικά και αρνητικά το παιδί. Από το στάδιο του νεογέννητου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τι είναι τα κολοκυθάκια

kolokithakia diatrofi ofeli sta mora kai paidia 2

Το κολοκυθάκι είναι το λαχανικό που μπορεί να καλλιεργηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας στην Ελλάδα είναι η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Κρήτη και η Αττική. Καλλιεργούνται γύρω στα 45.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 70.000 τόνους.

Η θρεπτική αξία των κολοκυθιών

Ένα κολοκυθάκι περίπου 124 γραμμαρίων περιέχει:

  • Υδατάνθρακες: 4.2 γραμμ.
  • Πρωτεινες: 1.5 γραμμ.
  • Λιπαρά: 2 γραμμ.
  • Ασβέστιο: 18.6 μg
  • Σίδηρο: 4 μg
  • Μαγνήσιο: 21.1 μg
  • Φυτικές ίνες: 1.4 γραμμ.
  • Βιταμίνη C: 21.1 μg

πηγή τιμών: nutritiondata.self.com

Τα κολοκυθάκια περιέχουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό, επομένως θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στο πρόγραμμα διατροφής του και μάλιστα από αρκετά μικρή ηλικία.

Είναι ασφαλές να δείτε κολοκυθάκια στα μωρά;

kolokithakia diatrofi ofeli sta mora kai paidia 3

Το λαχανικό αυτό είναι απολύτως ασφαλές για τα παιδιά και μπορεί να τους δοθεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους. Μπορείτε να αρχίσετε να το εντάσσετε στη διατροφή τους από την ηλικία των δέκα μηνών ή πιο νωρίς αν σας δώσει το πράσινο φως ο παιδίατρός σας.

Πότε να βάλετε τα κολοκυθάκια στη διατροφή του μωρού σας

Για να μειώσετε τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης σε ένα μωρό, θα ήταν καλύτερο να εισάγετε τα κολοκυθάκια όταν το μωρό σας είναι περίπου οκτώ έως δέκα μηνών.

Τα οφέλη των κολοκυθιών στη διατροφή των μωρών

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα κολοκυθάκια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία να προσφέρουν στο μωρό σας. Δείτε μερικά από αυτά τα οφέλη παρακάτω:

Περιέχουν ασβέστιο που είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Επίσης περιέχουν, αρκετό μαγνήσιο που παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, των ούλων και των δοντιών του παιδιού.

kolokithakia diatrofi ofeli sta mora kai paidia 5

Τα κολοκυθάκια επίσης περιέχουν πολύ φώσφορο, το οποίο παίζει ρόλο στη διευκόλυνση μιας σειράς σωματικών λειτουργιών μιας και καταπολεμά το μούδιασμα και την κούραση ενώ τέλος παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, τα κολοκυθάκια περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του παιδιού. Η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από την ποσότητα της βιταμίνης C που είναι διαθέσιμη στον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητη για την παραγωγή βλέννας και άλλων σωματικών υγρών.

Κάνει να δώσετε ωμό κολοκυθάκι στο μωρό;

Για τα μεγαλύτερα μωρά, οι ωμές φέτες κολοκυθιού μπορεί να αποδειχθούν ένα νόστιμο, υγιεινό σνακ. Πριν το δώσετε όμως στα χέρια του μωρού σας, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να το καταναλώσει με ασφάλεια, μιας και το κολοκυθάκι που δεν έχει μαγειρευτεί είναι σκληρό και μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.

Βίντεο με εύκολες και γρήγορες συνταγές για παιδιά

kolokithakia diatrofi ofeli sta mora kai paidia 1

Από τη στιγμή που το μωρό σας θα βάλει από νωρίς αυτό το νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό στη ζωή του, σίγουρα μεγαλώνοντας θα το λατρεύει και θα μπορεί να το καταναλώσει σε πολλές και νόστιμες συνταγές.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πέντε απίθανες συνταγές που θα κάνει ακόμη και τα παιδιά που δεν συμπαθούν και δεν τρώνε καθόλου τα κολοκυθάκια, να τα δοκιμάσουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved